Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
housedoktor - майстор
Един трик от мен.За да разбереш конденз или влага е:Вземаш алуминиево фолио да речем 40Х40 см.Залепяш го с хубава лепенка плътно до стената.След един ден го отлепяш.Ако има влага отвън само е конденз ,ако има отвътре е проникваща влага.Не съм го използвал но знам .че се използва
hygro - майстор
mesmeric написа:
Стаята, в която има най-малко мухъл, по принцип се отоплява с духаща печка и заради нея май стъклата не се изпотяват. Само че в момента в апартамента не живее никой и положението сега във всички стаи е добре. Възможно ли е да се появи пак мухъл, като се нанесатхора, дори и да се проветрява? Все пак през зимата това не може да се прави много често и за дълго .
Може. Щом досега е имало, ако не си премахнал причините, пак ще се появи.
mesmeric написа:
Стените в кухнята бяха толкова мухлясали, че решихме да изкъртим мазилката. Интересното е, че отдолу е сухо, така че все пак вероятно няма теч, а мокрото е било заради конденз.
Не е било нужно да къртиш.
mesmeric написа:
Какво покритие е най-добре да се сложи на стените в кухнята?
От гледна точка на нормалния влагообмен, най-доброто покритие си е постната боя. Много е вероятно в кухнята да имаш термомостове и е добре да помислиш за топлоизолацията й...
mesmeric написа:
Има ли нужда да кърмахаме всичко до тухла (тухла е, не е панел), за да се изсуши ако има някаква просмукана влага, която не се вижда, но може да избие на пресните стени? И рисковано ли е да се прави нова мазилка сега в зимата?
Не е нужно да къртиш. При нова мазилка ще вкараш маса литри технологична вода в жилището и ще трябва задължително да осушаваш принудително, ако не искаш мухъл.
mesmeric написа:
И последно - имам ли нужда от осушител?
Осушителят ще реши проблема с влагата, но не и с термомостовете. Принципното решение е обследване и отстраняването им. Диагностиката се прави с такъв уред: http://www.technooptima.com/catalog/laz ... Path=76_27
mesmeric написа:
P.S. Опитвам се отчаяно да кача снимки, но след като ги browse-вам и натискам Add Attachment, всичко изчезва. Размерът е ок, не знам защо не става, а наистина е добре да покажа.
Погледни тук: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0679#30679
Последна промяна от hygro на съб ное 08, 2008 4:28 pm, променено общо 1 път.
emergency_bg - специалист
housedoktor написа:
Един трик от мен.За да разбереш конденз или влага е:Вземаш алуминиево фолио да речем 40Х40 см.Залепяш го с хубава лепенка плътно до стената.След един ден го отлепяш.Ако има влага отвън само е конденз ,ако има отвътре е проникваща влага.Не съм го използвал но знам .че се използва
Съгласен съм, аз именно по този начин си диагностицирах проблема, но за този конкретен случай не е подходящо, тъй като той не може да изсуши стената. Аз съм залепвал фолио, след като стената е третирана с белина, Саво или подобни препарати и добре изсъхнала. Все пак ако сложиш фолио, дори стената да е мокра, и след 1 ден по фолиото има кондензирали капчици вода, значи става дума за конденз.
mesmeric - помощник
Стените поне на пръв поглед са сухи. Нали няма опасност вътре в тях да има влага, която да избие някой ден?

Някой би ли ми обяснил какво е термомост и как може да се е получил при мен?

Снимките ми са в JPEG, а не в JPG, явно затова не става. Как да сменя формата?
hygro - майстор
mesmeric написа:
Стените поне на пръв поглед са сухи. Нали няма опасност вътре в тях да има влага, която да избие някой ден?
Ако поддържаш влажността в допустимите граници, няма причина стените да се явят източник.
mesmeric написа:
Някой би ли ми обяснил какво е термомост и как може да се е получил при мен?
Термомостът е строителен дефект. Така се наричат зони, в които има увеличена топлопроводност. На тези места повърхностната температура може да бъде по-ниска от температурата на кондензация и да се появи конденз. Дори да не се стигне до кондензация, тъй като относителната въздушна влажност е температурно зависима, в повърхностния слой въздух край тези зони влажността може да се достигне до стойности, при които мухълът да се развива интензивно.

Решението е поставяне на топлоизолация и недопускане на висока влажност в помещението. Необходимо е и интензивно отопление и проветряване.
mesmeric написа:
Снимките ми са в JPEG, а не в JPG, явно затова не става. Как да сменя формата?
Просто промени разширението на името на файла на .jpg.
mesmeric - помощник
Tova sys snimkata ne stava. Hygro, kak moga da se vsyrzha s teb da go vidish na mqsto?
mesmeric - помощник
Здравейте отново,

Имам два въпроса:

1. Предложиха ни да си направим окачен таван - ще действа ли като изолация или ще има само естетически ефект?

2. Добра ли е следната външна топлоизолация, която ни предложиха:

EPS - 5 см. и минерална мазилка

1. Лепилна смес: Прахообразна смес за лепене на топлоизолационни плочи МАСТЕР ТЕРМО с фибри.
2. EPS-F - Фасаден експандиран пенополистирол: трудногорим, стабилизиран, плътност 15 кг/кв. м, топлопроводимост = 0.036, дебелина на плочите - 5 см.
3. Фибромрежа: Текстилна, стъклена мрежа с алкалоустройчиво покритие
Ширина на бримката; 4х4 мм., 145г/кв.м
4. Пластмасов дюбел пирон за топлоизолация 10/110
5. Шпакловъчна смес: прахообразна смес за шпакловане на топлоизолационни плочи МАСТЕР ФИБРО (бяла с фибри)
6. Доставка и полагане на минерална мазилка - цветна с влачен декоративен ефект (светли цветове), дебелина на камъка - 2.0 мм.

Цената е 39 лв./кв. м.

Благодаря много
tinalex - специалист
Аз направих точно такава есента.Все още е рано за изводи,но иначе в къщи си е топло навсякъде-ние сме краен апартамент.Същата цена.А за висящия таван-при всички положения ще има някакъв ефект.На вилата сложих по тавана на хола декоративни плоскости от материал,който прилича на Депрон.Има ги в Бриколаж.Тънки са,но ефекта е отличен-вече мога да стопля помещението бързо.Защото е високо 3 метра и като отидем в петък искаме веднага да се затопли.Преди да ги сложа си беше мъка.
mesmeric - помощник
Здравейте отново,

Кой вариант е най-малко опасен за появата на мухъл - само външна изолация, само вътрешна или и двете? Опасно ли е да има само вътрешна?

Тема "Мухъл или теч - къде е проблемът?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: