• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
255
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 293

PCL82 - майстор
Има и още един момент. Какво е максималното сечение за което са предвидени клемите на арматурата която се инсталира.

Използвах темата за да коментираме темата за контактите шуко. Защото практиката да се слага на контакт предназначен за 16А сечение 4мм2 и да се защитава с предпазител 25А не води до повишена безопасност.

Уж да не загрява много, а той кабела едва се събира в клемите и не може да се затегне.Само и само да набичиме по-голяма мощност. Ми като грее значи котакта не е подходящ има контакти и за 25А ама те са силови а не за общо предназначение.

Ами ако в така направен контакт за общо предназначение включиш уред с тънък кабел и стане късо, 25А ще те спаси ли достатъчно бързо.
darken_nz - специалист
biggie,по принцип си прав .
Само ,че някои хора избират кабелите на ръба и там е проблема .
Трябва да има аванс :)
PCL82,май и ти не четеш :)
И зависи какви контакти ползваш за това,че не ти влизат кабелите.
Знай от мен никога не можеш да предвидиш абсолютно всичко .
Вземи един касетофон например -колко кабелче е ,съмнявам се ,че ще е съобразен със защитата в повечето случаи ,и какво да направиш ?
PCL82 - майстор
Касетофона има собствена защита вътре. Контактите колкото и качествени да са са предвидени за 16А и максимално сечение 2,5мм2.
Те са за общо предназначение или осветителни.

Ако искаш повече отиваш в друга категория-силови. Те са за 25А и нагоре. Презапасяване при 2,5мм2 и 16-20А защитата имаш за активни товари защото защитата търпи претоварване за кратко време преди за изключи. Освен това от 1,5мм2 си скочил на 2,5мм2. Не ти трябва да се запасяваш два пъти.

Ако не ти стига значи ти е нужен нов кръг а не по голямо сечение. Иначе с 4мм2 някой след време ще сложи и 32А или 40А защита а това вече е опасно.

При големи растояния е ясно че ще завишиш сечението.
darken_nz - специалист
Явно не си ме разбрал
Казал съм ,че слагам 2,5мм2 с предпазител 16А за общи(маломощни)- вярно е ,слагам също и 1,5 с предпазител 10 А
За по-мощните(усилените) винаги ги слагам на отделни токови кръгове както вече казах ,също казах ,че не винаги слагам 4
И като слагам 4 мм2 и 25 А защита ,слагам и контактите по толкова (и тук не позна май :))
И друго -в касетофона имаш защита вътре - вярно ,но я да стане по някаква случайност на външния кабел (я нещо го гризне ,я нещо го затисне) или първичната окъси- тогава дали ще издържи без да пламне преди предпазителя да изключи?
И това ,че имаш защита не значи ,че не е възмжно да пламнеш .
Винаги има риск :)
Не мисли нова ел.техника - защитата се избира по изчислителения ток на товара ,ако има пусков ток -и той се има предвид
Всичко се избира според товара.
За дължината също е ясно ,че тогава трябва да се вдигне -иначе става мазало
Иначе с 4мм2 някой след време ще сложи и 32А или 40А защита а това вече е опасно.
Кой ще е този луд ?
За 32 или 40 си върви вече 6 мм2 и тогава вече не говорим за контакти
Някои слагат по-голям за няколко консуматора (35А ),но това не е в моя стил :)
Прав си обаче,че не трябва да се прекалява с мощността на маломощните - има си силови,а за осветлението то си е съвсем отделно няма нищо общо с контактите
Последна промяна от darken_nz на съб яну 12, 2008 12:03 am, променено общо 3 пъти.
pavelari - майстор
Нещата започват да клонят към това, което съм постнал в началото на дискусията - демек сме от една планета... От тук натам всеки има фронт да твори... Електротехниците говорят различни неша, но правят едно и също в крайна сметка :?: интересни хора
Palawnik - специалист
Ето я задачата:
Да се определи сечението на кабелите.
Мощност на консуматорите 13 kW. Номинален ток на консуматорите 23,46А. Дължина на вериги 3,6,7 - 20 m.
За да не си трапите мозъците параметрите на верига 4 са следните
Прекъсвач NG 125N-80, крива на изключване "С". Сечение на кабела 3х25+16. Ток на късо в "B2" - 19,12 kA, в "B5" - 16,63 kA.

Прикачен файл

120001-1.jpg
120001-1.jpg (54.28 KиБ) Видяна 6854 пъти
Милен - майстор
За да се раздвижи дискусията, че нещо замря, прилагам решението на задачата:

Прикачен файл

shema.jpg
shema.jpg (56.85 KиБ) Видяна 6814 пъти
Palawnik - специалист
Има и едно друго решение:

Очаквам коментари как сечението на кабела зависи от товара?

Прикачен файл

120002-1.jpg
120002-1.jpg (75.99 KиБ) Видяна 6806 пъти
Palawnik - специалист
За практиците ще уточня.
Тези изчисления са направени със софтуерния продукт "Ecodial3". Собствена разработка на „Шнайдер Електрик”. Тези които искат да проверят изчисленията могат да си я свалят от тук:
http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/club/ecodial/
Различията между моето решение и решението на Милен се състои в следното:
1.Линията “C4” при мен е 5м, а при него 0м.
2.Различен е начина на полагане на кабелите. Милен допълнително е уточнил че ще се полагат под мазилка, а при мен са на носачи.
Иначе казано от начина на полагане на кабелите зависи сечението. От защитата зависи. от тези 5 метра кабел в „C4” зависи. Обърнете внимание в единият случай е 16мм, а в другия е 25мм.
А обяснете ми как зависи от товара?
Писнало ми е да гледам изпълнения на практици, които за осветителна инсталация полагат кабел 1,5 мм, а защитата автоматичен прекъсвач 25А. И бойлер захранен с кабел 4,0 мм, а защитата АП 25А.
Откъде идват тия 4,0 мм за силови контакти и 2,5мм за общо ползване. В основите на предпазителите можеше да се сложат вложки от 6-25А. Проектантите и изпълнителите си връзваха гащите и слагат 4,0 мм. Де да знаят след време какво ще се сложи в този контакт. От там и бойлера 4,0 мм. Както, надявам се убедихте, след вложка 25А трябва да се сложи 4,0 мм сечение.
Същата е причината за това магистралата за контактите да е 4,0 мм, а отклоненията да са 2,5 мм. Едно отклонение от правилото с цел поевтиняване на инсталацията.
Спомням си един въпрос към преподавателя си на едно упражнение. Точно когато се учех да определям сечения на кабели. Та въпроса ми тогава беше „Щом АП позволяват намаляване на сечението, кое ще ни препоръчате да слагаме АП или предпазител?”, тогава той каза „Ако ще слагате български АП, по добре сложете предпазители.”
В последните десетина години масово минаваме на автоматични прекъсвачи. След като започваме да слагаме модерни защити нека си променим и начина на мислене за сечението на кабелите.
Последна промяна от Palawnik на съб яну 12, 2008 6:28 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: