Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
stivemaster написа:
Хидразине ,за какво ти е да разбираш ли ?.Ами за да не се излагаш, на първо време.Имаш наблюдения ,сигурно даже имаш и опит с несъществъващите турбини - 50MW ти майтап ли си правиш ? Сименс скоро ще монтира 10 MW която ще е и най големата в света.Досега беше 6 MW най голямата.
:lol: :lol: :lol: За излагането - поглеждаш в огледалото и хоп. Готово. наистина успяваш да ме разсмееш здраво. Макар че да си призная поста ми е малко двусмислен ама не съм си и помислял че някой може да си помисли за 50 мегаватова турбина. :shock: Е, явно има кой.
:partyman:
VEIPOWER - напреднал
hidrazin написа:

Пък и имам почти преки наблюдения от едни 50 мегаватови. За миналата година произведоха 17% от прогнозираното количество.
Да не говоря че почти всеки ден на ремонтната група им се спуква д-то от работа. Пък ги купиха нови, германски на Fuhrlander. Нямат и три години работа пък още от първата година текат като лейки и постоянно проблеми - както механични, така и с софта.
Какво има да им разбирам?
Хидразине, чисто информативно можеш ли да дадеш какво е годишното производство на Фюрландерите?
Примерно: 1 КВт инсталирана мощност - 1,8 МВт.час произведена ел. енергия. :?
Лично аз имам добри впечатления от по-старите Фюрландери. :)
Последна промяна от VEIPOWER на нед май 26, 2013 8:52 pm, променено общо 1 път.
stivemaster - майстор
Ще ти даде Хидразин, че пък ще знае от такъв пост :

"Стивчо, какво има да им се разбира? Поглеждаш графиката и ти става ясно че никаква работа не вършат и само са дразнител за енергийната система. Дори и фитоволтаиците са по-добре от тях. Поне са доста прогнозируеми.

И бачкат когато няма никаква файда от тях - в малките часове, когато няма нужда от тях. Даже в момента никакви ги няма - 0,34%. И кво като са над 700MW като нито се знае кога ще бачкат, нито се знае дали въобще ще потеглят като дойде вятъра."

Какви мислиш са му познанията в областта ? Скоро ще разбереш, че е в темата ,щото просто е решил да ни обясни колко сме прости, че се занимаваме с такава тема.
Krass - майстор
.
Последна промяна от Krass на пон май 27, 2013 10:34 am, променено общо 1 път.
stivemaster - майстор
Това как да го повярваме не знам ,аз от собствен опит ще кажа, че българин в Германия ми дължеше, но отбягваше да извърши услуга, която бях предплатил за 690Е .Разбира се беше спрял да си вдига дори телефона.В момента в който стъпих в Германия, звъннах в полицията и ... чудо ,той ми се обади мяукайки след 15 минити!!!
Тази фирма, (това не ти е България да се отърват с глобичка) вие докато сте разбрали тези подробности, е била осъдена, на крупна сума и затвор, за собственика или управителя, защото са длъжностни лица, по доклада пред кредитора.

И тези подробности, нали не значат, че от такива машини няма никаква файда и са само дразнител за енергийната система.
8180 - майстор
КОЛЕГИ,
Гледам тук (разбирачи и не толкова) си пишете "безхаберно". Очаквам, в някакъв близък момент, да се наложи да затрия "на куп" поредица от мнения.
Предлагам, тези, които държат на мненията си в тази част от темата, да се въздържат временно.
edemy2001 - специалист
VEIPOWER написа:
edemy2001 написа:
VEIPOWER написа:

Погледни тук http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 40#p398415 :wink: и следващите няколко поста. Та какво излиза(!?), че хоризонтална турбина направена в полулюбителски условия прави по-добро КПД от вертикална турбина оптимизирана и направена от професионалисти. Това също е една от причините да съм скептичен за вертикалните турбини особено що се отнася пък за "Направи сам".
E, това са камъни в градинката на Марти. Но някъде в предишни постове беше писал че КПД - то на турбината ти е 38%, остава да поясниш ветровия интервал. Не твърдя че ефективноста на оптимизирания Савониус е по-голяма от хоризонтално осевата, но все пак е впечатляваща в сравнение с обикновенният Савониус. Също така предполагам че в градски условия където потока е силно турболизиран, оптимизирания Савониус може и да извади по-добро поведение от хоризонтално осевата. Трябва да се пробва.
Всъщност разработката ми хвана окото и затова пуснах инфото. Мисля че може да е полезно. :)
От къде накъде пък в "градинката на Марти"!? Колкото за КПД 38% - не случайно ти казах да прочетеш и следващите няколко поста. Отнасят се за конкретния случай. Никъде и никога не съм твърдял, че КПД е еднакво в целия ветрови диапазон. За съжаление нямам аеродинамичен тунел където да вкарам 1.8 метра турбина, че да и направя пълно изследване.
За савониуса и градските условия съм напълно съгласен, ама колко са населените места в България където има постоянни ветрове пък и да са над 3 - 4 м/сек!? Освен това савониуса е по-безшумен и по-лесно издържа на силни ветрове. но до там са му предимствата...
hidrazin - майстор
VEIPOWER написа:
Хидразине, чисто информативно можеш ли да дадеш какво е годишното производство на Фюрландерите?
Примерно: 1 КВт инсталирана мощност - 1,8 МВт.час произведена ел. енергия. :?
Лично аз имам добри впечатления от по-старите Фюрландери. :)
Ще се опитам да разбера. Все пак нали е ясно че такава информация не е прието да се дава? :)
А относно Фюрландерите - нови няма и да видиш. Фалираха:
http://www.rechargenews.com/news/policy ... 298448.ece
Между другото и BOSCH закриват производството си на фотоволтаици:
http://www.solarserver.com/solar-magazi ... units.html
Май не действаме добре на никого. Който е инвестирал у нас не е прокопсал. :-D
:partyman:
VEIPOWER - напреднал
edemy2001 написа:
.... За съжаление нямам аеродинамичен тунел където да вкарам 1.8 метра турбина, че да и направя пълно изследване.
За савониуса и градските условия съм напълно съгласен, ама колко са населените места в България където има постоянни ветрове пък и да са над 3 - 4 м/сек!? Освен това савониуса е по-безшумен и по-лесно издържа на силни ветрове. но до там са му предимствата...
Не ти е нужен аеродинамичен тунел, още в повече че в него трудно ще симулираш турбуленции на потока характерни за урбанизираната среда. Но ако разцъкаш програмката която ще дам по-долу, поне ще можеш да добиеш представа какви са загубите предизвикани от турбуленции.

http://www.motiva.fi/myllarin_tuulivoim ... /index.htm

Хидразине, до преди две-три години в сайта на ДКЕВР даваха годишното производство на ветропарковете.
На 1КВт инсталирана мощност производството на ел.енергия варираше от 1,2 - 2,2МВт.час. От тук на там сметките са прости. За 1КВт инсталирана мощност инвестицията в нов ветрогенератор е около 1200Евро. При цена на ел.енергията около 160лв. за 1МВт.час, лесно ще може да се сметне за колко време ще се възвърне инвестицията. Не слагам около 10-тина% производствени разходи както и лихви по кредита. :)
edemy2001 - специалист
VEIPOWER написа:
Не ти е нужен аеродинамичен тунел, още в повече че в него трудно ще симулираш турбуленции на потока характерни за урбанизираната среда. Но ако разцъкаш програмката която ще дам по-долу, поне ще можеш да добиеш представа какви са загубите предизвикани от турбуленции.

http://www.motiva.fi/myllarin_tuulivoim ... /index.htm
Не е нужно да разцъквам тази програмка. Загубите са ми ясни още като видях как генераторчето на моята мачта се въртеше като пиян шофьор. :-D При постоянен вятър от север със сила около 5 - 6 м/сек нямаше 5 минути то да сочи в една и съща посока. Съответно спира, тръгва ... Недостатъка на хоризонталната турбина за градска среда е ясен, но проблема е че савониуса и модификациите му не могат да решат основен проблем - скоростта на вятъра при която тръгват.
Пропуснах към предимствата на савониуса по-горе да сложа и големия въртящ момент, доколкото това е предимство разбира се.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: