• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mhitoss - напреднал
Това са инструкциите на контролерите. На 9 ми е даден шпиндела. Паленето на лазера се осъществява с два кабела 5волта, които се комутират. Лазера си има потенциометър за регулиране на мощноста, и тест бутон. Началната идея ми беше взета от нета и се състоеше в вземане директно от пин4 на +5 волта и да ги подам в платката на лазера както правеха повечето, изглежда има някакъв проблем с ground между компа и платката на лазера и не се подава сигнал, затова почнах всичкото това вариране по темата. Идеята за командите за старт и стоп ми допадна много, но изглежда версията на програмата не го позволява.
Това на снимката са нещата които правя и за които смятам да използвам машината , проектирам ги и ги подреждам и оформям и давам на приятел да ми ги реже. Нямам забележка към работата му просто комуникацията помежду ни е малко мудна, и не мога да експериментирам.

Прикачен файл

snimkA KANTON.jpg
snimkA KANTON.jpg (48.23 KиБ) Видяна 3658 пъти

Прикачен файл

lazer.jpg

Прикачен файл

HY-TB3DV-M_3Axis_Driver.zip
(576.89 KиБ) Свален 102 пъти
MrMurdjo - майстор
Не виждам причина на пин 4 да не излиза сигнал. Но имай предвид, че в Г-кода, при правенето на машинната програма, трябва да има поне една стъпка напред (пуска лазера) и една стъпка назад (спира го). Т.е. трябва да има зададена някаква дълбочина, макар и фиктивна, която да предизвиква подаване на команди към Z.
Дори и да има закъснение, то ще се компенсира от това, че Мах3 ще изчаква малко извършването на ход по Z. Т.е. няма да има движение в равнината през това време, а лазерът ще се включи.
Аз лично обаче не бих правил директни връзки за да не изгоря без да искам принтерския порт. Затова попитах за някаква схема от документацията относно управлението на запуска на лазера. За да мога евентуално да дам съвет как да се направи и отдели галванично или поне през буферна схема.

Относно недокументираните команди съм малко консервативно настроен. В някоя версия може да работят, в друга - не.
Ако ползваш САМ програма, обикновено може да се направи специфичен пост процесор, който да слага нужните команди в окончателния код.
STEPER - специалист
Mhitoss,
Имай на пред вид,че напреженията на пиновете на LPT порта при различните компютри е различно.
Срещал съм между 3.40 и 4.75 волта - високо ниво а това може да не е достатъчно да манипулираш релето.
Вземи и свържи релето по схемата която ти давам.Захрани я в зависимост от напрежението на релето - 5 или 12 волта
а така също и от транзистора.Рисунката не е много читава,но бива.Разбира се.
С контактите му ще комуникираш напрежението на лазера.
При командата E1P1, Mach3 трябва да подаде високо ниво на съответния пин а при E1P0 трябва да го изключи.
Пинове от 2 до 9 и 1,14,16, и 17 са изходни.Всеки един от тези ако не са заети с нещо друго може да ги преназначиш на
OUTPUT 1.

MrMurdjo,
Тук въобще не работим с остта Z и в G-Cod-а Mach3 изобщо не среща команди за нея.Считай че машината става двуосна.
Колкото до недокументираните команди мисля,че няма място за резервираност.Аз свалих последната версия R3.043.66 и
и успях да се справя с нея и работи чудесно.Тези дни ще проверя дали тези M11P1/M10P1 и E1P1/ E1P0 команди ги има.
Колкото до постпроцесора - да той ще е необходим ,защото като гледам картинките наистина ще има много срезове и
трябва да има някой който да се грижи за това.

Прикачен файл

RELE.rar
(11.77 KиБ) Свален 136 пъти
MrMurdjo - майстор
Аз лично бих задал задание за операция "гравиране" - центърът на инструмента се движи точно по линията на среза. Ако е нужна компенсация на дебелината на среза, може да се направят предварително контурите с нужните "раздувки" или да се ползва операция "профил" - вътрешен и външен - с указване дебелината на инструмента, която ще е няколко десети до милиметър може би. Бих задал една минимална дълбочина на рязане, колкото да предизвиквам команди по Z.
По такъв начин си представям подготовка на заданието и машинния код като за стандартен рутер.
При самото изпълнение на практика вертикалната ос се изключва електрически, след като е установена на нужната височина (в момента нямам идея дали въобще има Z ос на тази установка) и се ловят само смените на сигнала за посока, който пуска лазера през една проста схемка.
При нормална работа с рутер в края на всеки ход обикновено има команда за вдигане на иструмента на безопасна височина. Точно това ще се използва за изключване, а при началото на следващ пас за рязане той се спуска и това също ще се ползва, но за пускането му.

Може би нямам цялостна представа и някъде греша, но на този етап така ми се струва най-лесно да се ползва Мах3 за управление на лазер. Не съм се задълбавал в опциите му и настройките за работа с лазер, само съм отбелязал мислено, че има там някакви. Ще трябва да ги погледна утре. Може би има и друго решение.
MrMurdjo - майстор
Съвсем случайно един човек във форума на КамБам питаше за оптимизация на пътя на инструмента и спомена между другото, че ползва лазер собсвено производство и го управлява с Мах3.
Та го попитах как управлява лазера и той потвърди моята идея - задава `1/100 инч дълбочина с операция "гравиране", колкото да има импулси по управлението на вертикалната ос.
Даде ми и линк към публикация за самоделен CNC лазер. На английски е
http://blacktoothlaser.blogspot.ca/
Mhitoss - напреднал
Направо попивам всяка идея, благодаря за съдействието отново, принципно с Камбам давам минимална дълбочина с максимална скорост на движение по зет и масн3 го чете без проблем и съответно подава коректен сигнал както по време, така и на място сигнал на този пин 4, той е около 4,75/4,8 волта. Пробвах да закача реле 5в директно към него, но той се оказва недостатъчен. Днес ще накупя елементите и ще пробвам схемата на колегата.Под вход разбирам изхода на пин примерно 4. Не знам дали може да закача така както съм нанесъл на схемата или да си търся друг +5. Извинявам се за лаишкия въпрос, все пак съм повече художник от колкото инженер, но показания диод предполагам си е в релето или греша???

Прикачен файл

RELE VAR.jpg
RELE VAR.jpg (101.69 KиБ) Видяна 3629 пъти
Mhitoss - напреднал
Ето и схемата на захранването на лазера, до колкото успях да измеря и разбера

Прикачен файл

схема лазер 1.jpg
MrMurdjo - майстор
С лазера и неговото захранване хич никаква документация ли няма? Тези пет волта не е ясно там логичски вход ли е. Или просто трябва да се съединят двете жици на управлението. Ако ползваш реле, направо вържи контактите му паралелно на бутона за тест, трябва да тръгне. От схемата, която си дал, вероятно същото трябва да стане и с другите две жици - релето да ги съединява през контактите си. Тогава няма нужда от обща маса между лазера и контролера.

Контролерът от къде получава 5 волта? Има си собствен стабилизатор или е външно?
Схемата за управление - намотката на релето - най-добре да получи 5 волта от там и да е замасено към платката на контролера, а самото реле да е 5 волтово. Има такива, накоро си взех две от Комет. Контактите пък от своя страна да нямат връзка с контролера, така се разделя галванично и намалява риск от изгаряне на нещо. На първата схема според мен неправилно даваш 5 волта от там. Чисто и просто контактите трябва да затворят верига от захранването на лазера. Малко не е ясно от описанията, но ми се струва, че точно така работи - съвсем аналогично на бутона за тест. Вътре на платката може даже да излизат от едни и същи пътечки.
Ето така го виждам аз
Прикачен файл:
laser.jpg
laser.jpg (73.09 KиБ) Видяна 3613 пъти
Последна промяна от MrMurdjo на вт май 28, 2013 10:58 am, променено общо 3 пъти.
ig_ivanov - специалист
Здравейте! Направих си регистрация във форума, за да споделя каква машинка съм се захванал да правя (Станция за презапояване на чипове + SMD принтер), но най-напред ще се опитам да помогна на колегата Mhitoss.
Изчетох много внимателно постовете за проблемите за подкарването на лазера. Аз не съм ползвал посочените контролери и програмата за управление, но по написаното установих (може и да греша), че:
1. Сигнала за посока DIR на оста Z (сигурно и на другите) не се променя дотогава, докато не се наложи смяна на посоката на движение.
2. За да се активира лазера, трябва да се дадат "накъсо" два извода на контролера на лазера.

Като решение на проблема схемата на STEPPER е подходяща като се свърже по следния начин: входа и се закача на пин 4 на принтерския порт. На контактите на релето не се подава никакво напрежение- просто се включват директно на двата извода на контролера за активиране на лазера. Може да свърже или нормално отворения или нормално затворения контакт в зависимост от това как се задейства. Предполагам тест бутона прави точно същото нещо. И още едно предимство- няма връзка между захранванията на СНС рутера и захранването на лазера.
Предполагам, че го обясних както трябва.

ПС. Май с MrMurdjo сме писали заедно.
MrMurdjo - майстор
Да, писали сме едно и също, а пък аз се върнах през това време да прерисувам нещо на схемата на колегата.
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: