• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bultiger - специалист
Хе хе...няма, няма, Ератовците са у нас - 4 броя, от който за моя бойлер ще са 3... бойлера на С.Шишков с две серпентини, 2кВ нагревател, 3 гнезда за датчици, подсилена изолация, също е в "парокотелното" (висок е към 2 метра :) щото е 47см диаметър...еУегантен така да се каже, мисля че това е хубаво - по-малка контактна площ между водните пластове --> по-бавно охлаждане) :) помпа Grundfos...сега мъдря управлението, стойките за колекторите са в процес...абе до 2-3 седмици ще завирам :)
sunnysunny - напреднал
kuuuuuul написа:
Добре де sunnysunny,тия колектори за украса ли ще ги купуваш :lol: Вече няколко пъти казвам че сл.колектор е едно елементарно нещо работещо на елементарен принцип.Тези 3-4 компонента от които е направен колкото и да ги подобряваш няма да постигнеш такова подобрение в работата каквото в цената.Основно се играе с тази селективна боя която вдига цената почти двойно.За малки консуматори каквото е едно домакинство не е оправдано влагането на много пари в системата,за хотели и административни сгради сметките са други.
Постовете на turistak по на горе са доказателство на моята теория.Интересно как хората си купуват коли съставени от хиляди части в незнайно състояние и в повечето случаи са винаги на загуба.Докато умувате лятото ще мине :lol: :partyman:
Kuuuuul това което не ми харесва в турските е че са алуминиеви тръби и че не са селективни колкото и неясно да е това покритие .От днес съм горд собственик на 2 ваисмана на промоция по 625 пари ама за другите екстри на есен че няма донги.
Още не съм избрал бойлер и много се колебая между теси и елдом с управление. Надявам се че тези ваисмани ще греят 300 литра болер
kuuuuuul - майстор
Да са ти честити :partyman: двата сигурно ще топлят колкото три от другите ама като ги пуснеш ще видиме :? ,лошото е че изпускаш един сезон.
Bultiger - специалист
Мхм...аз ще дам отзиви за моите това лято...дето се вика - ще си ги премерим с колегата :)...колекторите имам впредвид...бойлера го избрах на Светлю...защото
- е с 10г гаранция
- серпентините му са долу...идеята за горна/долна ми допада, но при 200лт бойлер мисля че не е оправдано. Бойлера е много висок - около 1,9м, има си три места за датчици - горе, долу и в средата над серпентините, така че информация за нагряването му ще може да се вземе коректно.
Идеята ми за управлението е следната:
- първи приоритет - соларни панели като източник - независимо зимата или лятото - докато е светло и 5 градуса разлика да дадат спрямо долната/средната (ще се установи с проби, коя ще е) част на бойлера - да се включи помпата на солара.
- втори приоритет - за зимата след залез слънце - т.е. след 16 часа - парно, ако темепературата му е по-висока от тази на долната/средната част на бойлера - да се отвори клапана към неговата серпентина.
- трети приоритет (втори за лятото) - ако водата в горната част на бойлера е по-студена от 60 градуса да кажем - нагревателя да се включи на нощна енергия за определено време така че горната част на бойлера да достигне примерно 60-70 градуса.
Понеже на пазара няма управление, което да прави всичките тези неща накуп (освен това дето е вградено в бойлера на ЕЛДОМ :wink: , ел нагревателя ще си го включвам аз вечер като ще му поставя таймер...мисля си че с 5-6 опита ще установя колко време ще е нужно да се загрее половината бойлер. Имам познат който произвежда управления и може да се окаже че може да го направи на разумна цена.
И така - това е засега, като има развитие - пак ще пиша :)
idunno - специалист
Висманите( 2бр.) греят 300л. бойлер без проблем.
Evgeniy - майстор
Bultiger написа:
Понеже на пазара няма управление, което да прави всичките тези неща накуп (освен това дето е вградено в бойлера на ЕЛДОМ :wink:
Грешиш.
Дано не прозвучи като реклама, но пловдивските на Проксел са такива:
Универсален контролер за
отоплителни инсталации
с до 4 температури и 4 кръга. Часовник и календар.
Модел MTC4

За мен е страхотно да има 4 сензора и 4 изхода, които да се управляват по произволни комбинации от условия, които позволяват и приоритети.

Проблемът е, че не се търсят, защото трябва да се мисли, като се програмират и много много не ги правят. Аз очаквам от няколко месеца 2 броя.
Ето линка: http://solar.proxel-bg.com/products_mtc4.html
LazarGanev - "Велик майстор"
Управленията на Елдом се правят от Натурела
Bultiger - специалист
Тези на Проксел ги гледах...мисля че нямам нужда чак от такъв - има един по-опростен, който би ми свършил работа, мисля че бях дал линк в предишен пост...ще ми свърши работа, при усл. че сам си вкл. бойлера...колегата syncho ги предлага също, както видях в линка от подписа му, но...абе има някакво но, но няма да го споделя публично, щото го питах на ЛС за тях.
Ето това ми хвана окото:
http://www.naturela-bg.com/bg/product/4 ... obmennika/
Цъкаш си на ПеЦе-то и следиш каквото ти трябва...стига да не е много по-скъпо от другото, без дистанционно управление - бих го взел :) благодаря колега Ганев...аз като звънях в Елдом по повод на бойлера, търговеца ми спомена, че много хора им се обаждали да ги питат само за управление...ама крият кой ги прави...поне на мен не ми казаха...
turistak - специалист
turistak написа:
За съжаление се доверих на представител на производителят на котела, сметките са негови.
Лятото излишъкът трябва да се трупа в буферът и после да сгрее болера. Ама нещо не се получава. Утре за пореден път ще досаждам на инсталатора.
Открих как може да се ползва вечер и сутрин топлото - но само когато имате буфер свързан с бойлерът :
Задвижката регулираща къде да отиде топлото от панелите се настройва така, че топлото да отива в буферът. Бойлерът се грее постфактум от него. При тази схема вечер като се източи бойлера, има от къде да се сгрее за ползване след ~1 час. При обратна настройка, над 60 градуса в бойлер топлото да отива в буфер не се получава. Явно уловената сл. радиация от 3-те панела не е достатъчна да сгрее и буфера.
Bultiger - специалист
Имам резултат :)
Вчера в Ботевград при да кажем 75-80% слънчево греене (като време - имало някакви облаци през деня) 200-те литра се сгряха до 65 градуса. Това с - 3 колектора от най-евтините...термосифонно движение след изстиване на колекторите също има :), затова ще им сложа елетромагнитен клапан...доколкото зазбрах от форума - пружинните не са надеждни...а и тормозят помпата в някаква степен.
Ще наснимам всичко и ще сложа снимки, ама нека да го финализирам, че сега беше тестово - без управление...а да - изолацията на бойлера не е много добра - усеща се леко топло в горната част и горния капак - хем заръчах да се сложи най добрата възможна...ама - какво да се прави...юе го увия с вата за зимата.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21

Тема "Соларна система в проект - моля за мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: