Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
edemy2001 - специалист
От около 10 години имам стругче Einhel. Изключително доволен съм от него. Но, нищо не е вечно. Повреди се двускоростната му предавателна кутия. Когато го разглобих разбрах, че предавките му са пластмасови - две зъбни колела от полиамид, който дори не е стъклонапълнен. И все пак 10 години издържаха... Предстоеше да направя ремонт. Оказа се, че фирмата Einhel предлага резервни части, но не всички са в наличност по всяко време. А стругчето ми е необходимо почти ежедневно. Помислих и реших да използвам зъбни ремъци и зъбни ремъчни шайби, които се продават като заготовки. С помощта на приятели направихме нова ос с шпонки, шпонкови канали на новите колелета и в рамките на 20 дни (заедно с доставката на заготовките на зъбните ремъчни шайби) стругчето беше отново в действие. Вече не е с двустепенна скоростна кутия, но като се сетя за тези 10 години май само 2 пъти съм използвал високите обороти, така че според мен не е голяма беда.
На първата снимка е оригиналното стругче. На следващите - с приспособените от мен с помощ от приятели :partyman: ремъчни предавки.
Прикачен файл:
Picture 003.jpg
Прикачен файл:
DSCN1393.jpg
Прикачен файл:
DSCN1394.jpg
Прикачен файл:
DSCN1396.jpg
Прикачен файл:
DSCN1397.jpg
edemy2001 - специалист
И последните снимки, че в първия пост не можах да ги кача! Това са снимки на едната зъбна ремъчна шайба, след като е обработена (райберован отвор и шпонков канал).
Прикачен файл:
DSCN1398.jpg
Прикачен файл:
DSCN1399.jpg
angelfilev - специалист
Не беше ли по-евтино и просто да се купят и заменят повредените колела? Предлагат се като заготовки от няколко фирми. Двойка стоманено+полиамидно колело би осигурила следващите 10+ години.
Subsa - специалист
Това, което е направил няма да се счупи следващите 20 години, но друго ще се предаде...
edemy2001 - специалист
angelfilev написа:
Не беше ли по-евтино и просто да се купят и заменят повредените колела? Предлагат се като заготовки от няколко фирми. Двойка стоманено+полиамидно колело би осигурила следващите 10+ години.
Не можах да открия подходящи в кратък срок.
Subsa написа:
Това, което е направил няма да се счупи следващите 20 години, но друго ще се предаде...
Съгласен! То така или иначе има още неща да се сменят, но за сега не са спешни. Ще чакам да се появят като оригинални резервни части на Einhel. Трябва да се смени вала на самохода и цепената гайка. Иначе всичко друго си му е в добра кондиция, като за 10 годишно здраво въртене.

Тема "Немско/китайско стругче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: