Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stosto - помощник
Не знам в колко по-централен офис от този даден тук трябва да отида: http://herz.bg/index.php?p=3 ...

Иначе човекът каза, че 5-10% могат да се намалят от цената, така че при това положение стигаме до тази цена - ~15 500 лв. Освен това за всеки кръг след първия се слага нова платка, която е към 400 лв. При Дефрото не е така. Дали е така при Понаст и при Пелетерм ще разбера в следващите дни и ще докладвам. Ще погледна и това Орлинго, за което става дума в предното мнение.

По-назад срещнах едно единствено смислено обяснение за буферния съд. Но там не се съдържа отговор на въпроса дали това прави системата още по-инертна. Какво правим в дните когато парното ми трябва за час-два? Трябва ли да държа един кубик вода затоплен заради тези два часа? По-малко енергия ли е необходима да се поддържат едни градуси 24 часа, отколкото да се запали за 2, в сравнително топло време през деня? Може ли това да се разреши евентуално с бай-пас за тези месеци?

Иначе най-силният (за мен) довод е, че германците, австрийците и скандинавците го правят, а в моята къща като цяло съм вкарал всичко, което те препоръчват, с изключение на безумно скъпите работи, които носят минимална полза. Но досега винаги съм намирал отговори на въпроса защо те (не) правят нещо.

П.П. Готов съм да си купя нещо скъпо ако това ще е икономически рентабилно в дългосрочен план. В момента, в който стигна до извод, че Херц ще ми даде нещо, което примерно един Понаст, който е с 5-6 хиляди по-евтин не може да ми даде и благодарение на тази разлика парите се възвръщат за 10 години веднага си вземам Херц. Или ако не се възвръщаемостта не е под формата на пари, то то трябва да се обслужва многократно по-лесно, което да даде толкова голяма разлика в цената.

Същото се отнася и за буферния съд - ако ми пести по 120 лв на година (~250 кг пелети), директно го слагам без да се замисля. Ако ми пести по 20 лв на година става икономически нерентабилен и моментално отпада, защото отива в графата "луксозни разходи".
VLADO66 - майстор
Някой да е имал вземане даване с такъв котел :? http://www.ruvex.bg/bg/product/kotel-na ... l.p_id.240
syncho - майстор
Vlado какво точно те интересува за този котел? Има автоматично почистване на димогарните тръби, както и на потата, управлението също е добро. Според мен е като моделът на Extraflame - LP20, само че е с малко по-голям бункер.
VLADO66 - майстор
Ами от една страна Рувекс е сериозна фирма,а от друга като чета презентацията ми се струва малко оптимистична-да слизаш на 10 дни при котела,няма шлака,КПД и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, не вярвам някой от тук пишещите да изтрае 10 дни без да погледне в котелното :) . Но пък при добро качество на пелетите, при наличие на автоматично почистване (вкл. и на димогарните тръби и на пепелта от ваничката), при наличие на бункер 200кг, при наличие на добро управление и при малки топлозагуби на къщата, наистина не е проблем да отсъстваш 10дни и котелът да си бачка. Нямам предвид точно този котел, а по принцип.
syncho - майстор
Точно този Пропел-а е с голяма камера за пепел, както мисля, че имаше и изваждане на пепелта в кутия извън котела, няма да му е проблем да изкара 10 дена.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да де, тя кутията се вижда пред котела. Не съм го разглеждал, но вероятно има шнек, който изкарва пепелта отпред, както при 60кВт Пелетерм.
syncho - майстор
Даже са 2 шнека :)
joro_vn - специалист
Е, чак пък 10 дена с 200 кила пелети :?
syncho - майстор
Ами по една торба на ден... в по-топлите периоди не е невъзможно. То е много относително като цяло. Аз това се опитвам да обяснявам, но никой не ме чува. Разходът е пряко свързан с това колко висока температура искате да се поддържа и колко време в денонощието трябва да е такава. Всичко е до оптимизация, но се иска човек да си поиграе един ден и да си направи най-налкото седмичната програма.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: