нямам общо с младото
пази боже.....
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
VEIPOWER
- напреднал
1531 мнения в "ветрогенератор"
dj_marti79
- специалист
ivanovbg написа:Та не е лошо да видиш какви са загубите в един стартер с износени втулки или набити накриво. Еле пък на алтернатор с разбити лагери ...edemy2001 написа: загуби, при мултипликатор 1:20 изпълнен с общо 5 комплекта зацепени последователно зъбни предавки, колко са общите загуби на въпросния мултипликатор.Загубите в самата предавка са НУЛА. Загубите са в осите, лагерите, хлабините и лошата точност на изпълнението. Според теб с колко зъбни колела е направена една скоростна кутия? А диференциала - само в него са 6 броя зъбни колела?
Загубите в един генератор/алтернатор идват от тежината на ротора, лагерите, некачествено навиване и от разстоянието статор - ротор. Е и в проводника дето е навит има, но това не зависи от изпълнителя, а само от закона на ома
Кой ти каза че загубите в самата предавка са НУЛА? Дали еволвентата на зъба е толкова провилна и имаме ли чисто търкаляне?
Едва ли Евгени е този който не схваща теорията и трябва да почете! Вече му се чудя защо продължава да се опитва да ви научи на нещо, при положение че дървен философ ни приема ни предава?
За ПАВЕЦ-а На тебе ако ти е по-лесно да катериш камъни по планината на нас ни е по-лесно да транспортираме флуид! Там помага и дядо господ щото пуска дъжд.
По-добре дерзай да нагласиш с по голяма точност сътношението въздух-гориво (алфа=1), вместо да обясняваш че по-тежкия пропелер работи по-лошо!
КПД-то на мултипликатора пак казвам зависи от това с колко стъпала е. КПД-тата на стъпалата се умножявят.
6 страници - само глупости!!!

Последна промяна от dj_marti79 на ср юни 12, 2013 1:04 pm, променено общо 1 път.
VEIPOWER
- напреднал
alien написа:нямам общо с младотоЗнам, да те пази Господ! Но младоста е заразна болест.
пази боже.....

Все пак от личен опит знам за предавки изкарали над 50000 часа. Разбира се при добри условия на експлоатация.
Ремъка ще трябва да се сменя на година -две, барабар с обтягащата ролка. Общо взето трудно занимание и опасно.
VEIPOWER
- напреднал
alien написа:каква мощност? 1000 W ?Мощноста на авт. алтернатор ли? Доколкото знам ремъка се сменя след определен преход или след определен срок, което значи и двете едновременно. Има случаи и по-рано но по принуда.

Последна промяна от VEIPOWER на ср юни 12, 2013 1:51 pm, променено общо 1 път.
alien
- специалист
VEIPOWER написа:..... Все пак от личен опит знам за предавки изкарали над 50000 часа....това с каква мощност е?
нали по горе поставих този въпрос ама повече се пише от колкото се чете май.... едно е 50-100квата друго е 1000 вата, подхода е различен при различните условия
Последна промяна от alien на ср юни 12, 2013 1:48 pm, променено общо 1 път.
шоп
- майстор
VEIPOWER написа:Зависи. Обикновенно е 90-95%. Проблема на предавките във ВГ-те е смазването и охлаждането им поради перманентна експлоатация. Някой беше казал че текат като лейки, което не е далеч от истината.
П.П. Предимството на планетарната предавка е относителната и еластичност. Това е важно качество при силни пориви на вятъра.
Това е бисер!!!
Каква еластичност? Планетарната предавка като всяка зъбна предавка е с фиксирано предавателно число. Да не бъркаш с еластичен съединител, вариатор, фрикцион или ремъчна предавка?
Предимството на планетарната предавка е компактността. Недостатък по-сложна и скъпа за изработка.
Загубите в един редуктор са комплексни : от триене между зъбите, от търкаляне в лагерите и загуби от мажещият флуид.Всеки редуктор с изключение на червячният може да се ползва и за мултипликатор, като ако е многоступален общото предавателно отношение е произведение от коевициента на редукция на всяко стъпало. В този ред на мисли edemy2001 , за какви 5 стъпала говориш при суотношение 1:20. Има доста двустъпални редуктори с наклонени зъби с това съотношение на редукция.
За зъбният ремък... наистина зъбният ремък е с ниски загуби при редукция, безшумна работа и пренася въртящият момент на голямо междуцентрово разстояние. Според мен той е идеален за ВГ само да бъде защитен от УВ лъчи. Ремък от японски автомобил е перфектен като дълговечност.
VEIPOWER
- напреднал
Колега Шоп, няма как да сбъркам планетарна предавка с ремъчна такава. И понеже въпросът на Колегата Гебааа беше за планетарна предавка / и с основание защото масово се използва в промишлените Ветрогенератори /, и отговора ми беше в контекста.
Като начало ти предлагам да се запознаеш с това:
http://www.isma-isaac.be/publications/P ... 3_3942.pdf
А по-нататък ще ти приложа друго четиво за Аероеластичен модел на хоризонтална вятърна турбина.
Колега Алиен, признавам че не съм много навътре с ДВГ, и не знам колоко процента мощност прехвърля коляновия вал към разпределителния, но поне мога да предположа че не е много. Т.Е. няколко киловата. Не ми е трудно да изчисля че ангренажният ремък трябва да се сменя на 6000-8000 часа работа на двигателя или на две-три години. Един добре работещ Ветрогенератор, тези часове може да ги навърти за година и половина, независимо от производството му. След този период вече писах какво може да се случи.
http://www.youtube.com/watch?v=QL-cRuYAxg0
Като начало ти предлагам да се запознаеш с това:
http://www.isma-isaac.be/publications/P ... 3_3942.pdf
А по-нататък ще ти приложа друго четиво за Аероеластичен модел на хоризонтална вятърна турбина.

Колега Алиен, признавам че не съм много навътре с ДВГ, и не знам колоко процента мощност прехвърля коляновия вал към разпределителния, но поне мога да предположа че не е много. Т.Е. няколко киловата. Не ми е трудно да изчисля че ангренажният ремък трябва да се сменя на 6000-8000 часа работа на двигателя или на две-три години. Един добре работещ Ветрогенератор, тези часове може да ги навърти за година и половина, независимо от производството му. След този период вече писах какво може да се случи.
http://www.youtube.com/watch?v=QL-cRuYAxg0
Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература