Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Chefo77 - майстор
VLADO66 написа:
Не бих сложил газ освен ако нямам газова инсталация в къщи.Пропан-бутана ми е скъп и не си заслужава разходките с бутилките,пък и нали е само за готвене-икономия никаква.
Сигурен ли си в това, което пишеш? :wink:
Няма по-голямо удобство от газта при готвенето на котлон - бързо загрява, няма претенции към тенджерата, минути след като го изключиш можеш да пипнеш котлона, никакво значение колко е голям съда спрямо плочата ...
Задължително трябва да е комбинирана печката/плота или да имаш 2 бутилки. Защото наистина става тъпо да свърши газта и да припкаш веднага към газстанцията :) :)
Пък единственият вариант да ти е по-евтино на ток е да го плаща комшията.
bulhomes2 - майстор
Къде ли съм чел и аз тогава, ама преди 8-9 години си смених жилището и котлона от газов на керамичен. Няма как да кажа кое е по-евтино, но имам спомени, че разликата е смешна. Примерно 1-2-5 лв на месец, но не смяташ горивото на колата докато зареждаш газовата бутилка... Готвенето не е чак толкова голям фактор, че да му търсиш икономия...
На едното плюса му е, че можеш да го ползваш и когато няма ток, а на другото - че не го мислиш.

ПП. Бащата някога имаше една шефка и секретарката им разказвала как в уикенда сме ходили да "берем" дърва (така се казва). Па шефката рекла: "Кат' сте селяндури и не можете да си врътнете копчето..."
MrSpasov - специалист
В професионалните кухни се ползва газ. - Познайте защо ?

1. По ефтино е .
2. По бързо е.
..........
ebahti - майстор
bulhomes2 написа:
но не смяташ горивото на колата докато зареждаш газовата бутилка... Готвенето не е чак толкова голям фактор, че да му търсиш икономия...
. Газовата бутилка я пълня обикновено когато ида да зареждам нафта в колата :-D А за готвенето без коментар :lol:
Chefo77 - майстор
ebahti написа:
bulhomes2 написа:
но не смяташ горивото на колата докато зареждаш газовата бутилка... Готвенето не е чак толкова голям фактор, че да му търсиш икономия...
. Газовата бутилка я пълня обикновено когато ида да зареждам нафта в колата :-D А за готвенето без коментар :lol:
То на Веско готвенето не му е фактор - сигурно защото готви жена му :) :)
Сещам се за един клиент, при планирането на кухнята на който, жена му казала "На нас не ни трябва миялна машина". И пича - ядосан - вика: "Ама разбира се, че не ТИ трябва, вкъщи чиниите ги мия АЗ!!!"
fox_vt - майстор
Ако плота е индукционен мога да поспоря за бързината и икономичноста.Колкото за това като няма ток ко прайм -айде моля ви се не съм видял никой да готви на свещ със газов котлон 21 век сме все пак :lol:
MamaMy - майстор
Като сме 21 век аз защо зимата 2 дни бях на тъмно?
Ами ако се топлех на климатици, а не на дърва?
необходима си е известна диверсификация независимо от епохата
Chefo77 - майстор
MamaMy написа:
Като сме 21 век аз защо зимата 2 дни бях на тъмно?
Ами ако се топлех на климатици, а не на дърва?
необходима си е известна диверсификация независимо от епохата
Ти какво, 2 дни на тъмно, студено и гладно не можеш ли да стоиш? :)
bulhomes2 - майстор
Добре де. Нещата вървят към пряко сравняване. Бях правил експеримент за колко време завира 1 чаша вода в микровълновата и на керамичния плот. Все за 3 минути. Може би 5-10 секунди в полза на плота. Нека някой да засече за колко завира 250 мл вода на газов котлон! Добре е да е някой с газомер, за да отчетем разхода...
MamaMy - майстор
Няма да е коректен теста Весо. Все пак газовия ми котлон е 6 кW и с голяма горелка. Ако ги излея в една тенджера с диаметър 40 см ще заври за 1 минута. Идеята е съда да е един и същи. По тази причина ако се загрява стъклена чаша с вода, заради микровелето, то ще е с предимство поради специфичния си начин на работа независещ толкова от формата на съда колкото от други негови физични свойства. По същата причина пък индукционния котлон с този съд въобще няма да тръгне. Обикновения електрически ще има големи загуби и ще нагрява бавно поради малката контактна площ с чашата.
Все фактори които няма как да се отчетат точно. Налага се да се измисли една по-точна методология за тестване. Друг е въпроса ако трябва да се измерва и консумираната мощност. Ти измери ли плота и микровелето?

Тема "Електрически или газови котлони?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: