PCL82 написа:Относно заземяването/зануляването при старите инсталации просто не се прави. Важно е тогава да се спази друго-куката на тавана да е изолирана. Това или е направено от производителя, като е сложил пластмасови части при халката на лампата или трябва да направиш сам, като наденеш шлаух на куката или вземеш готова кука с пластмасово покритие. Това се прави с цел ако стане дефект в изолацията на лампата да не офазиш арматурата на плочата и да застрашиш живота на съседите си-стъпили на офазен под, а с другата ръка пипат занулени уреди.Taвана е гипсокартон и кабелите не са в плочата. Апартамента е нов, не е старо строителство, не съм специалист, но инсталацията трябва да е съгласно стандартите. В друга тема бях писал, че кабелите от тавана са или 3-ка или 2-ка, като тройката е за полилеи с два кръга - 2 фази и 1 нула. Т.е. няма жица за заземяване. Останах с впечатление, че за лампите на тавана няма заземяване. Имаче тези лампиони имат наистина едни пластмасови маркучета/шлаух които вървят от плафона до тавана, предполагам това е за което говориш.
Ако проводниците са 1,5мм2, а не 1мм2 и предпазителят е 10А можеш да занулиш корпусите.
Можеш да помислиш за подмяна на фасунгите G9 с E27. Някои тела позволяват това.
Извинявам се за въпроса, но какво е да зануля корпуса и как се прави?
П.С. Относно смяната на фасунките - и затова съм си мислил - и мисля, че е най-добрия вариант, но първо да ги купя полилеите и да ги видя дали може да се сменят.