От мобилни телефони до цифрови камери
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2 написа:
Трудно ще ми е да обясня защо, но приемете, че ми трябва джиджавка, която при превишаване определена сила на звука - да изключва даден контакт (на уредбата примерно :lol: ).
О ясно ни е защо.
:-D
bulhomes2 - майстор
Бе та то аз си го казах... :partyman:
kozl - майстор
А като махнеш релето зеленият диод свети ли? Най-вероятно не, защото в момента който шунтираш веригата в платката зеления диод гасне, което ме кара да мисля, че изхода е през диода и като няма затворена верига (реле, или някакво съпротивление) няма да свети диода. Вероятно тока през изхода е малък и релето не може да сработи, но затваря веригата и диода свети зелено. Ползвай това, което ти предложиха
AAsat написа:
Може да опиташ да го включиш по нарисуваната схемичка.
.
Обаче защо на клипа няма реакция при различно положение на тримера :? Или схемата е много чувствителна при всички положения на тримера или е повредена. Май и в двата случая няма да ти е в полза.
bulhomes2 - майстор
Казах, че след петък ще махна релето, че сега съм на около 150 км от него. Като го откача ще Ви измеря какво ходи на OUT-а (що ли не почнах от там). Обаче китаеца не ми е писал, което е изключение за тях. Досега винаги на следващия ден съм имал отговор.
bulhomes2 - майстор
Днес най-после китаеца ми писа, че сензора сам не можел да задейства релето, трябвало и транзистор. Вероятно, както виждам от подобната схема на ААsat, за тези от Вас, които разбират, са елементарни неща, но за мен това е недоописана реклама на продукта. Ще си го разпечатам това за магазина...
Прикачен файл:
рррр.JPG
Всъщност тази на ААсат същата ли е и ако е по-добра - да разпечатам нея?
hidrazin - майстор
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 27#p525721
Китайчето всичко си е написало. Схемата е същата но не е удобна за работа - просто докато няма сигнал релето ще е винаги включено и ще отпада при липса на звук. По-горе писаха как да се промени.
:partyman:
kozl - майстор
На пръв поглед подобна, но D3 трябва да е наопаки, така ще шунтира релето и свтодиода и ни Че свети, ни Че щрака, а транзистора ще се прецака :lol: . И мисля, че светодиод не е необходим, защото ще дублира този от датчика.
bulhomes2 - майстор
hidrazin написа:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 27#p525721
Китайчето всичко си е написало. Схемата е същата но не е удобна за работа - просто докато няма сигнал релето ще е винаги включено и ще отпада при наличие на звук.
Това не е проблем. Релето има нормално отворен и нормално затворен контакти. При изключено реле (наличие на звук) през нормално отворения контакт на релето ще се прекъсва фазата към контакта. Добавянето на липсващите чаркове също не е проблем. Проблем е, че сензора не реагира с нищо при свирканията в двете крайни положения на потенциометъра си (едва ли така се казва...). Всъщност не знам дали не реагира на OUT-а, но предполагам, че единия светодиод е за това. Китаеца каза, че ще направи клип и ще ми го прати.
hidrazin написа:
По-горе писаха как да се промени.
:partyman:
Искаш да кажеш, че схемата на ААсат ще обърне нещата - при отпадане на тока на OUT-а (наличие на звук) да се включва релето. Така ли?
bulhomes2 - майстор
kozl написа:
На пръв поглед подобна, но D3 трябва да е наопаки, така ще шунтира релето и свтодиода и ни Че свети, ни Че щрака, а транзистора ще се прецака :lol: . И мисля, че светодиод не е необходим, защото ще дублира този от датчика.
За коя от двете говориш? Мога ли да те помоля да я прерисуваш по твоите виждания, защото нямам идея кое е D3 и колко наопаки трябва да е. И кое е светодиода, който е излишен?

ПП. Разбрах те. Говориш за схемата на китаеца. Там видях D3.
kozl - майстор
"Обърнато" е относително понятие, но и двете схеми са такива.

Тема "Как да вържа този звуков сензор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: