• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 39
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
MMIel - специалист
Ами незнам защо точно така го направих. За да може при дъжд водата да се отича и да не остава на мулча. Когато мулча е сух се намалява влажността под разстението от там се надявам и болестите да са по малко. Макар, че последният дъжд успя да напълни доста дълбоката вада между двете лехи и да покрие и мулча. Добре че почвата е отцедлива и бързо изсъхна.
ivanovbg - майстор
И не само това. По бързо се затоплят напролет. Лехите се обработват по лесно, тор и вода отива по малко, защото междуредията не се торят и напояват. По рохки са. И не на последно място - по малко се навеждаш :-D Те са и постоянни и може да се ползват няколко години. Хубаво е при направата им отдолу да сложиш слама, сено, прясно окосена трева за да подобри дренажа и водозадържането.
infomar
ivanovbg написа:
Повдигнатата двойна леха е най доброто при всички случаи. Особено при повече дъждове. В момента всички комшии дето се смяха на моите с тези дъждове яко закъсаха. А пипера във фитариите просто им изгни. Особено на глинестия чернозем дето е при нас...
Какво правиш тогава когато е сухо и се налага да поливаш? Изключвам капковото, което е локално на корен?
Фитариите се правят с оглед добро поливане.

Изображение

От стотица години в българските села и не само тях, а и по света, се е наложило като по-практично варианта с фитариите а не обратното. Все пак е интересен и този вариант. :?
ivanovbg написа:
И не само това. По бързо се затоплят напролет. Лехите се обработват по лесно, тор и вода отива по малко, защото междуредията не се торят и напояват. По рохки са. И не на последно място - по малко се навеждаш :-D Те са и постоянни и може да се ползват няколко години. Хубаво е при направата им отдолу да сложиш слама, сено, прясно окосена трева за да подобри дренажа и водозадържането.
ivanovbg - майстор
Ако поливаш без капково можеш да поливаш м/у редовете. То водата се просмуква на вътре. Стимулира по дълбока коренова система. А пък на моркови, лук, чесън е много по лесно да нарастват. Със зелено съм нарисувал сеното дето го слагам отдолу.

Прикачен файл

6311655c.jpg
6311655c.jpg (19.87 KиБ) Видяна 3733 пъти
MMIel - специалист
Перфектно обяснено. =D> =D> =D> Чел съм го в някой друг форум обяснено точно по тоя начин мисля че в 'село'-то. Сигурно пак ти си обяснявал. От цялото ми четене преди да започна работата в градината запомних, че трябва точно така да се сее и засажда, а не във фитарии. Само че аз пропуснах сеното отдолу. :partyman:
hidrazin - майстор
Аз също съм за повдигнатите лехи. Още повече че при мен всичко е на капково. От миналата година пробвам това като със сеното само дето вместо сено слагам добре угнил оборски тор. :-D
Просто там където ще са лехите насипвам по дължината им тор и отгоре закопавам с пръст и оформям лехите. Така торта не се пилее в междуредието а отива точно там където трябва - при корените на растенията. Пък иначе оборският тор макар и угнил ти разкатава фамилията с плевели. :? Може догодина да пробвам с този от червея.
:partyman:
ivanovbg - майстор
Почти няма семе което да пробие 30см пръст отгоре. Явно малко пръст слагаш.
iivanov - майстор
Реших да засадя зеленце м/у дръвчетата.

Прикачен файл

IMG_20130710_180933.jpg
hidrazin - майстор
Това сега ли го ся? Ако виждам добре ми прилича на зеленце. Защото ми останаха два реда незасяти с нищо и се чудя какво да ги правя. Доколкото прочетох сега е моментът за късно полско производство на зеле.
:partyman:
iivanov - майстор
Сей, щот до към 15ти е срока.Тъй де, ако искаш за кисело през зимата.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 39

Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: