Ами незнам защо точно така го направих. За да може при дъжд водата да се отича и да не остава на мулча. Когато мулча е сух се намалява влажността под разстението от там се надявам и болестите да са по малко. Макар, че последният дъжд успя да напълни доста дълбоката вада между двете лехи и да покрие и мулча. Добре че почвата е отцедлива и бързо изсъхна.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
MMIel
- специалист
382 мнения в "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..."
ivanovbg
- майстор
И не само това. По бързо се затоплят напролет. Лехите се обработват по лесно, тор и вода отива по малко, защото междуредията не се торят и напояват. По рохки са. И не на последно място - по малко се навеждаш
Те са и постоянни и може да се ползват няколко години. Хубаво е при направата им отдолу да сложиш слама, сено, прясно окосена трева за да подобри дренажа и водозадържането.
ivanovbg написа:Повдигнатата двойна леха е най доброто при всички случаи. Особено при повече дъждове. В момента всички комшии дето се смяха на моите с тези дъждове яко закъсаха. А пипера във фитариите просто им изгни. Особено на глинестия чернозем дето е при нас...Какво правиш тогава когато е сухо и се налага да поливаш? Изключвам капковото, което е локално на корен?
Фитариите се правят с оглед добро поливане.

От стотица години в българските села и не само тях, а и по света, се е наложило като по-практично варианта с фитариите а не обратното. Все пак е интересен и този вариант.
ivanovbg написа:И не само това. По бързо се затоплят напролет. Лехите се обработват по лесно, тор и вода отива по малко, защото междуредията не се торят и напояват. По рохки са. И не на последно място - по малко се навеждашТе са и постоянни и може да се ползват няколко години. Хубаво е при направата им отдолу да сложиш слама, сено, прясно окосена трева за да подобри дренажа и водозадържането.
ivanovbg
- майстор
Ако поливаш без капково можеш да поливаш м/у редовете. То водата се просмуква на вътре. Стимулира по дълбока коренова система. А пък на моркови, лук, чесън е много по лесно да нарастват. Със зелено съм нарисувал сеното дето го слагам отдолу.
Прикачен файл
6311655c.jpg (19.87 KиБ) Видяна 3802 пъти
MMIel
- специалист
Перфектно обяснено.
Чел съм го в някой друг форум обяснено точно по тоя начин мисля че в 'село'-то. Сигурно пак ти си обяснявал. От цялото ми четене преди да започна работата в градината запомних, че трябва точно така да се сее и засажда, а не във фитарии. Само че аз пропуснах сеното отдолу. 
hidrazin
- майстор
Аз също съм за повдигнатите лехи. Още повече че при мен всичко е на капково. От миналата година пробвам това като със сеното само дето вместо сено слагам добре угнил оборски тор.
Просто там където ще са лехите насипвам по дължината им тор и отгоре закопавам с пръст и оформям лехите. Така торта не се пилее в междуредието а отива точно там където трябва - при корените на растенията. Пък иначе оборският тор макар и угнил ти разкатава фамилията с плевели.
Може догодина да пробвам с този от червея.

Просто там където ще са лехите насипвам по дължината им тор и отгоре закопавам с пръст и оформям лехите. Така торта не се пилее в междуредието а отива точно там където трябва - при корените на растенията. Пък иначе оборският тор макар и угнил ти разкатава фамилията с плевели.
Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература