Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
VLADO66 - майстор
Stefan_62 написа:
Владо да те питам, този вентилатор с кабел ли се продава?
Не-вътре има лустер клема.
Stefan_62 - майстор
VLADO66 написа:
Не-вътре има лустер клема.
Благодаря, значи ще трябва да подготвя и кабел.
kozl - майстор
VLADO66 написа:
Под пружинна имаш впредвид клапите които се слагат допълнително към вентилатора :?
Някои са допълнително на САТА дето имам са комплект и не съм пробвал други дали могат да се закачат. Освен това :крилата" са направени от много леко фолио и самото то изпълнява ролята на пружина - така са доста безшумни.
Обаче тези дето съм гледал допълнително да се продават с алуминиеви или пластмасови "крила" са шумни и особено за случая на Стефан като духа вятър ще тракат, та за това му препоръчвам тези със затвор, след тях със щори.
На майка ми сложих вентилатор за стъкло (в кухнята) и клапа с алуминиеви крила и такова тракане става като духне вятър, че лятото махаме клапата.
Stefan_62 написа:
VLADO66 написа:
Виж си диаметъра на тръбата защото са три размера :!:
Тръба още не съм монтирал /все още съм пред измазване на стените/, така, че мога да варирам с моделите. Имам налична ф-100, но този който ми предлож е с по-голям дебит и се спрях на него и ще търся тръба ф-120 въпреки, че може би и този на ф-100 ще ми свърши работа за 7 куб.м помещение, но май по-добре да намеря пърче тръба ф-120.
Не е зле, даже е добре някой "пневмо" специалист да обясни що е дебит и що е налягане и каква е връзката м-у двете и има ли смисъл да слагаш по-голям вентилатор ако той не може да създава по-голямо налягане.
Аз имам опит с хидравликата, но течността е практически несвиваема, за разлика от гЪза. Така съм имал случай мощна със 120 киловатов двигател центробежна помпа да не може да преотдолее напора и работи залудо, а специалиста отговорен пък търсеше още по-мощна помпа, щото тая била с недостатъчна мощност. И после се оказа (след моя компетентна намеса), че и 25 киловата стигат.
Stefan_62 - майстор
kozl написа:
Stefan_62 написа:
но този който ми предлож е с по-голям дебит

Не е зле, даже е добре някой "пневмо" специалист да обясни що е дебит и що е налягане и каква е връзката м-у двете и има ли смисъл да слагаш по-голям вентилатор ако той не може да създава по-голямо налягане.
Усещам ирония в думите ти, но с извинение в този случай вентилатора няма да създав налягане в помещението, а ще отвежда от там миризми и влага. Ако беше попитал чичо Гугъл щеше да разбереш какво е дебит и какво налягане. Ето ти и малко извадки:
Дебит-"Означва количество течност или материали с прахообразна, или зърнеста структура изсипани или изтекли от тръба или приспособление за товарене за единица време." Използва се и като термин в счетоводната и финансова дейнос.
Налягане-е физична величина, характеризираща големината на натиска (нормалната съставяща на силата), който действа върху единица площ.
А каква е връзката м/у тях някой специалист да каже. А и самите производители на този тип вентилатори определят количеството засмукан въздух за единица време от вентилатора като дебит на същия.
VLADO66 - майстор
В твоя случай трябва да осигуриш приток на въздух от примерно коридора така че в банята да не се създаде условие за подналягане при което дебита на вентилатора спада :)
Stefan_62 - майстор
Да попитам пак, ясно е че вентилатор с по-голям дебит е по-добър вариянт, но според вас за 7m3. площ дали ще върши работа вентилатор с дебит : 100m3/h. при положение, че ще се използва и прозорец за проветряване.
VLADO66 - майстор
За посочената кубатура става.
Stefan_62 - майстор
VLADO66 написа:
За посочената кубатура става.
:drinkers:
kozl - майстор
VLADO66 написа:
В твоя случай трябва да осигуриш приток на въздух от примерно коридора така че в банята да не се създаде условие за подналягане при което дебита на вентилатора спада :)
Или да си отвориш прозореца на банята. Ефекта ще е най-голям ако отвън температурата е по ниска от тази в банята - защо ли :? Stefan_62 моля да ни просветлиш :wink:
А аз като писах по-горнния пост и го нЕмаше обяснението, че вентилатора няма комин, но се наложи да излезна и после без да чета съм постнал отговора.
Та това дето съм писал е за комин и съответно пътя на комина създава съпротивление и т.н.
Обаче мерси за уроците, че не бЕх наясно.
Stefan_62 - майстор
kozl написа:
Или да си отвориш прозореца на банята. Ефекта ще е най-голям ако отвън температурата е по ниска от тази в банята - защо ли :? Stefan_62 моля да ни просветлиш :wink: Обаче мерси за уроците, че не бЕх наясно.
Виж сега "kozl" без да прозвучи като заяждане или спамене, аз ако знаех отговорите на някой въпроси нямаше да питам във форума специалистите които разбират и колеги които са се сблъсквали с някъкви проблеми. Колкото до въпросите които ми задаваш съм сигурен, че и ти самият можеш да си отговориш, а уроци не съм преподавал просто ти извадих няколко цитата от нета. И накрая с риск да ме банне някой модератор, не си мисли, че ние от провинцията ядем доматите с корените. Нищо лично, хайде да не спамим повече темата на колегата и ако не можеш да помогнеш, по-добре не пречи :drinkers:

Тема "Избор на вентилатор за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: