• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
Първото което току що прочетох за ТИВИТ в търсачката се оказва отрицателно мнение.
Но като и да е. Мазилките са следващия ми Проблем с главно П :?
Няма да се лъжем.
Уж за по-добро, наех двама колеги да ми измажат външно задните северозападни стени.
Ветровее са от тази посока, и всичката вода е по стените.
Всичко хубаво ама се появиха неудачи. Мазилката се сцепи на ъглите.
Сега. Аз допуснах една основна грешка, която в интерес на истината е резултат от повърхносното четене на тази тема viewtopic.php?t=13881
Кой ме би да се хвана за тая пропорция 2:1 :? Абсолютна грешка! Е, добавях и по канче бял цимент, на кофа пясък, но това не променя нещата. Мазилкаа се пука, и това не е само в резултат на поеманото на влагата от стената. Другото което забравих в бързината, е да купя фибри. Майсторите си траеха, викат каквото кажеш, това правим, и аз си бърках тази смес, а на тях им гот че лепи лесно, та знае ли се.
Както и да е, сега ще очуквам ъглите, и ще ги правя отново, а цялата стена ще се финосва с нещо. Най-вероятно готови сухи смеси.

Последните дни се захванах да мажа сам, за да видя как ще ми тръгне.
Този път работех със съотношение 3:1 +1 канче цимент на кофа пясък.
Трябва да кажа, че независимо дали основата беше омокрена или не предварително, то този път пукнатините са незначителни, поне до снощи :-D
Опитнот ми поле беше банята. 3 дни се борих сам с около 10 квадрата. Капнах, но нещата се получиха. Отклонения от равнинност, нямам повече от 5мм, плавни преходина 1м. Една добра основа а плочки...

Прикачен файл

P1010388.JPG

Прикачен файл

P1010444.JPG

Прикачен файл

P1010441.JPG

Прикачен файл

P1010438.JPG

Прикачен файл

P1010433.JPG
KingLin - майстор
Не знам с какво да изразя възхитата си от хъса, с който си пропит и от чудото, което се появява. Случайно попаднах на темата, но я изчетох на един дъх. Адмирации.
gechev - специалист
Да наистина са отрицателни. мненията в търсачката и учудващото е, че са на хора, които даже не са виждали и работили с ТИВИТ можеш да го прочетеш. Тук във този форум има поне най малко 15 човека работили и вършили работа с ТИВИТ и само един единствен сподели мнение и снимки и това е арх. Цилков. Всички останали си свършват работата и нищо не споменават дали са доволни или не. Но задачата на форума е да помага , а пък възпитанието за помоща е да благодариш или да удариш една майна ако се почувстваш излъган. По добре опсуван, отколкото само набеден. Майната му до тук но обърни внимание дали след омокрянето на дървото в арболита и раздувайки се не се свива при съхнене. Може би ти си първия който строи в съвременна България с арболит и трябва много да наблюдаваш и мислиш. Прочети това може да ти помогне http://www.allbeton.ru/forum/forum34.html
Stefan2000 - специалист
Да, благодаря за линка. Прегледах го повърхностно. Руснаците не се шегуват, там това си е цяла индустрия. По-подробно ще чета, когато имам време.
За у нас, ФЛО ми отвори очите за арболита. До колкото съм схванал, той има някакви изпълнения по темата, но не съм попадал на подробно описание какво строи.
Както и да е, продължавам с измазването. Имам и една грубо измазана стая.
Но вече ползвам и полипропиленови фибри. Взех го от фирмата за която има статия за фибри в нашия форум.
Сега вече, броя на пукнатините в мазилката наистина се сведе до минимум. За банята малко ви поизлъгах, без да искам. Като се върнах след седмица, имаше поотворили допълнително пукнатини. Сега, микропукнатини се появиха единствено на местата с по-голямо напластяване.

Но трябва да кажа, че тая работа, измазването, страшно ме уморява. Така не съм се чувствал, дори и когатао събаряхме и извозвахме боклука. То и темпото ми не е добро. Обективно, за 7 дена, около 25 квадрата. Вярно, има и смекчаващи вината обстоятелства, забърквам и си пренасям сам, опъвам ел.инсталацията, кова мрежите. Но... Имам чувство, че всико го върша, като на филм със забевен кадър.

Прикачен файл

P1010442.JPG

Прикачен файл

P1070344.jpg

Прикачен файл

P1070343.jpg
walko - специалист
И аз като повечето тук, доста неща съм съградил сам, но пред твоето може да се каже само едно:
ПОКЛОН!
Човече, до земята поклон! :prayer:
Stefan2000 - специалист
Стига бе хора, аз не го възприемам така.
Я да ви питам нещо по същество. Собствениците на бетонобъркачки.
Наблюдението ми е, че сместа много се лепи по стените на моята. За арболита, хайде, много е лек наистина. Но сега вече бъркам мазилка, доста по-тежка смес, но пак ми лепи. Първия ми опит дори беше абсолютен провал, защото отново монтирах лопаткита вътре, но всичко така се полепи, че се наложи да го свалям с мистрията. Сега отново работя без тях. Миксирам и добавям вода, докато сместа стане с тестообразна конситенция, и започне да се плъзга в центъра на машината, като омесен хляб. Това е удобната ми за хвърляне и залепване гъстота.
И още нещо, за да се разбие равномерно и за да няма бучици вар, слагам един объл камък в машината, 2-4кг. Става идеална смес.
Та така ли е при вас, лепи ли? Все пак, истински бетон до сега не съм бъркал, така че за него все още не знам.
walko - специалист
Ми аз последните две седмици само дето не спя с бетонярката! :-D
Че правиме един ремонт на стара къща, но само бетон съм бъркал, и не лепи! Бетона обаче е с гъстота за "наливане" Не за мазане! Една бетонярка пълни точно 2 колички и всичко си се изсипва, остават само шепа камъни да дрънкат вътре, и зареждаме следващата! Ама рецептата ни е малко шантава: Първо вода, после цимента, и чак след това с лопатите пясък и чакъл докато се напълни до ръба, ако е нужно добавяме още мъничко вода накрая! Така всичко се размива добре и не се залепва никъде, (особено цимента)! На всяка бетонярка по половин чувал цимент! (Тука чувалите са по 40кг.) Не твърдя че е правилния начин, а само този който при нас работеше най-добре! А и утре пак ще работи! Отврат! :-D
Stefan2000 - специалист
Мда. На мене в фактически до сега не ми се е налагало да бъркам бетон. А той действително е доста по-тежък, а според нуждите и по-рядък.
Иначе и аз спазвам опредлена последователност при забъркването, която съм преценил че работи най-добре соред случая.
Варовия разтвор например, го започвам с варта, която е хидратна, предварително накисната с вода. След това добавям цимента и фибрите и пускам, за да се размеси и хомогенизира варта. С камъка дето казах. И чак след това добавям пясъка кофа по кофа и вода. Водата я добавям по малко, докато се получи желаната гъстота.
walko - специалист
Ми така звучи добре, но варта си е лепкава (нали и за това е в рецептата) Няма как! Ние като бъркаме вар е все в количката, по същата причина! Ама за сам човек в количката на ръка не си е работа, карай си така и да не ти пука! То пълно щастие няма! И повече трябва да му се говори: "Майката,.....Майката.....! " И така! :lol:
Stefan2000 - специалист
Лятото отмина и с това приключва интензивната работа по проекта. Това не означва че повече нищо няма да се пипне, но и без това бавното темпо, значително ще падне.
Като резултат на тазгодишния труд имаме вече обособени стаи, като банята и спалните са грубо измазани, а другите помещения са започнати. И горе-долу ясен външен вид.

Прикачен файл

P1010451.JPG

Прикачен файл

P1010450.JPG
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията: