Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Rumen Iankov - специалист
Водомерите не са ли в това което казвате че е комин.Можете ли да начертаете къде се пада отдушника.Друг вариянт е да сложите тоалетната чиния пред "комина" пак ще ви е по удобно.А мивката и душа няма никакъв проблем да ги сложите където искате. :)
Emerald - модератор
Какво не ти харесва на тоалетната? Идеално си е точно там. За душ-кабина пък 80 см. са много по-добре. Колко е дълбочината на нишата?

Ще помисля като имам време. Но всичко и така е очевидно. Имаш супер-дадености. Нали не искаш вана, а душ-кабина? Няма да вкарваш там пералнята? Не виждам нищо сгъчкано на тоалетната.
крум - специалист
Имаш цели 3.20 квадрата да се развихриш...
За тоалетна изисквания за минимален комфорт са 15 см от всяка от страните.
Смата тоалетна чиния ще е около 36-38 см широка, което ти оставя 11-12 см от двете страни, което пък според мен пак е поносимо.
В допълнение тази ниша си плаче за вградено казанче.

Аз бих препоръчал отделяне на частта с душа от другата част на помещението.
За душ кабина и 75 см ще ти свършат работа, така че няма от какво да се притесняваш - имаш цели 80 см.

Ако комина не е с отдушници, а от там минават само тръби, мисля, че няма проблем да му се намали размера - поне в старата квартира бяха оставили по 20 см отстрани на комина, които са си напълно излишни. Още повече, че го бяха иззидали с тухли - ако се преправи с гипсокартон, могат да се спести още място.
LazarGanev - "Велик майстор"
Emerald написа:
Какво не ти харесва на тоалетната? Идеално си е точно там. За душ-кабина пък 80 см. са много по-добре. Колко е дълбочината на нишата?

Ще помисля като имам време. Но всичко и така е очевидно. Имаш супер-дадености. Нали не искаш вана, а душ-кабина? Няма да вкарваш там пералнята? Не виждам нищо сгъчкано на тоалетната.
Абсолютно съм съгласен! Ако искаш може да изкараш малко напред тоалетната чиния, но точно там и е мястото!
Антония - специалист
Rumen Iankov написа:
Водомерите не са ли в това което казвате че е комин.Можете ли да начертаете къде се пада отдушника.Друг вариянт е да сложите тоалетната чиния пред "комина" пак ще ви е по удобно.А мивката и душа няма никакъв проблем да ги сложите където искате. :)
Водомерите са под тоалетната чиния, не мога да си представя защо е решено точно там да са :) Тази вечер говорих със собствениците и те са сигурни, че е комин въпросната пречка. Най-малкото, че са сменявали щрангове на целия вход миналата година и са видели къде какви тръби минават.

Притеснението ми с тоалетната във въпросната ниша са главно заради мивката -- искаме да е с нормален размер, да можеш да си измиеш зъбите на спокойствие, а не да си оплискваш скута при всяко пускане на водата. И така ще се ограничи мястото не само на ширина, а и на дължина. Явно обаче нямаме голям избор и или ще вземем по-малки мивка и тоалетна, или ще ни е тесничко.
Emerald написа:
Колко е дълбочината на нишата?
50 сантиметра.
Emerald написа:
Нали не искаш вана, а душ-кабина? Няма да вкарваш там пералнята?
Ние сме от рядката порода, дето мрази ваните :) И няма да вкарваме пералня вътре. Мислех да направим не душ кабина, а някаква стъклена преграда (плъзгаща се или сгъваща се на 3 например, не ми е много ясна концепцията още), но днес ми показаха някаква брошура от Метро, в която има промоция на стъклена душ кабина с масажни струи и прочие алибали срещу само 600 лева. Да, знам, че не трябва да се пазаруват такива неща от Метро, обаче... звучи супер оферта. Смятам утре да се метна до магазина и да видя как изглежда на живо -- на снимка е много красива.
крум написа:
тази ниша си плаче за вградено казанче
И аз много искам вградено казанче, а брат ми (който е в строителния бизнес и му имам доверие) непрекъснато ме разубеждава, че не били достатъчно надеждни. Та не знам още :) Бтв прочетох сагата с ремонта ти от край до край -- много ми хареса решението ти с дърво на пода в банята. Ако реша да сложа душ кабина, а не по-отворен вариант с прегради и т.н., определено и аз ще елиминирам плочките. Винаги съм недолюбвала фаянса и даже по едно време мислех да обявя апартамента за сигурно единственото безплочково жилище в цяла София :) Бяхме в САЩ ноември-декември, в къща под наем. Стените в банята бяха гипсокартон с латекс, а на пода имаше някакви цели плоскости налепени. Адски ми хареса. За съжаление май няма да мога да го повторя у дома, защото проветряването на баня в ЕПК е мноооогооо по-кофти. Каквито и вентилатори да се слагат, друго си е просто да отвориш прозореца, нали :)
Emerald - модератор
В никакъв случай не купувай готови душ-кабини! В НИКАКЪВ!!! Не знам къде и как ти минава на ум да я вкарваш, но първо тези кабини са демоде и ужасно грозни, и второ, ти не можеш да си го позволиш, защото банята ти изисква мебел и оборудване "по мярка". Ако искаш масажи и подобни екстри, купувай само панел или обоудване за вграждане, не и цялостна кабина!

Не бързай да си правиш заключения, ще ти драсна тези дни схемичка. И мивката, и тоалетната, и кабината са си супер. Над тоалетната чиния такъв вграден шкаф ще стане страхотен. Ще си побереш куп нужни принадлежности, а също бойлер ако има нужда от такъв.
Антония - специалист
Ха, Emerald, аз съм един от малкото хора, които са антимода -- никога, никога, никога не купувам модни неща, защото мразя да съм като другите, да следвам нечий друг вкус. Залагам на нестандартни решения обикновено, които никога не са били модни и съответно не могат да излязат от мода :)

В случая проблемът ми е: искам да не ползвам плочки в банята. Много искам. Същевременно си давам ясна сметка, че колкото и влагоустойчив да е гипсокартона за бани, какъвто и специален латекс да слагам, пак няма да е добра идея за малка ЕПК баня, разчитаща на вентилация през някакво си отдушниче. Затова вариантите са два. Или слагам плочки и заграждам душа със стъклени прегради, които обаче не стигат до пода (и водата поне малко излиза от поддушовото пространство, защото нямам намерение да правя 10-сантиметров праг, уверявам те), а и покривче няма да има, та парата ще плува из цялото помещение. Или слагам душ кабина, която е затворена отвсякъде и съответно на пода си позволявам дърво, а на стените латекс.

По отношение на мебелите: харесала съм си шкафове за под и над мивка от някакво тайландско ли беше, индонезийско ли дърво със специална обработка. Светлички са на цвят, а и не заемат много място. В нишата над тоалетната ще има висок стенен шкаф за хавлии. Всички бански неща си се побират вътре, няма да има проблем с мястото. Ще има поне две огледала (вратичката на шкафа над мивката и входната врата), а осветлението ще е на две зони (над двете ниши).

Вълнувам се, понеже това е първото жилище, което ще правя по свой вкус (мъж ми е казал, че иска да има легло и бюро, за другото разчитал на моята преценка :) ). Същевременно се оказва, че точно както аз го искам -- няма да стане. Апартаментът е 40 кв. м. (квадратче с външна обиколка ~6.5 х 6.5 метра), а в момента сме в по-голямо жилище и ни е тесничко. Надявам се, че с максимално уплътнение на празните пространства ще успея да превърна кутийката в най-уютното местенце на света. Мисля, че вече съм успяла да наредя всичко както си трябва, пък било то и само в идеите си :) Обаче пустата баня е голяма дилема.
st.vladov - напреднал
Здравейте и от мен.Съжалявам но днес сам рожденник но утре като се вясна на ражбота веднага ще спретна нещо.100 % сам сагласен с Крум не
че плаче направо реве за вградено казанче а относно душа и умивалника нямаш никакъв проблем.
Чак ми се иска и аз да имам такава баня :o
Антония - специалист
Честит празник! Да си жив и здрав, малко късмет, много обич, безкрайно здраве, а всичко останало само ще се нареди, обещавам :)
Emerald - модератор
Антония написа:
Ха, Emerald, аз съм един от малкото хора, които са антимода -- никога, никога, никога не купувам модни неща, защото мразя да съм като другите, да следвам нечий друг вкус. Залагам на нестандартни решения обикновено, които никога не са били модни и съответно не могат да излязат от мода :)

В случая проблемът ми е: искам да не ползвам плочки в банята. Много искам. Същевременно си давам ясна сметка, че колкото и влагоустойчив да е гипсокартона за бани, какъвто и специален латекс да слагам, пак няма да е добра идея за малка ЕПК баня, разчитаща на вентилация през някакво си отдушниче. Затова вариантите са два. Или слагам плочки и заграждам душа със стъклени прегради, които обаче не стигат до пода (и водата поне малко излиза от поддушовото пространство, защото нямам намерение да правя 10-сантиметров праг, уверявам те), а и покривче няма да има, та парата ще плува из цялото помещение. Или слагам душ кабина, която е затворена отвсякъде и съответно на пода си позволявам дърво, а на стените латекс.

По отношение на мебелите: харесала съм си шкафове за под и над мивка от някакво тайландско ли беше, индонезийско ли дърво със специална обработка. Светлички са на цвят, а и не заемат много място. В нишата над тоалетната ще има висок стенен шкаф за хавлии. Всички бански неща си се побират вътре, няма да има проблем с мястото. Ще има поне две огледала (вратичката на шкафа над мивката и входната врата), а осветлението ще е на две зони (над двете ниши).

Вълнувам се, понеже това е първото жилище, което ще правя по свой вкус (мъж ми е казал, че иска да има легло и бюро, за другото разчитал на моята преценка :) ). Същевременно се оказва, че точно както аз го искам -- няма да стане. Апартаментът е 40 кв. м. (квадратче с външна обиколка ~6.5 х 6.5 метра), а в момента сме в по-голямо жилище и ни е тесничко. Надявам се, че с максимално уплътнение на празните пространства ще успея да превърна кутийката в най-уютното местенце на света. Мисля, че вече съм успяла да наредя всичко както си трябва, пък било то и само в идеите си :) Обаче пустата баня е голяма дилема.
Свободна си да имаш собствени предпочитания, но в никакъв случай няма да си оригинална с готова душ-кабина. Българина е демоде в това отношение и слага масово такива колкото и да не са актуални и да не пасват на малките ни бани.
Според мен не можеш да си позволяваш произволни размери в това малко пространство. Давам ти планировката, която смятам за най-удачна от гледна точка на икономия на квадратни метри, пък ти си преценявай. Никой не те задължава да облицоваш с плочки. С такава планировка спокойно можеш да си позволиш латекс извън кабината.

Изображение

Тема "Канализация в малка баня и възможност за преустройство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: