• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 34
Всичко за този вид строителство.
Фитилчо - майстор
Иска ми се , да има някаква изолация, но трябва да се съобразявам и с определен бюджет :roll: така, че съм склонен да направя някакъв компромис с изолацията по скоро.

Ще се топли на подово отопление към локално парно вързано .
Tsilkov - майстор
Фитилчо написа:
Иска ми се , да има някаква изолация, но трябва да се съобразявам и с определен бюджет :roll: така, че съм склонен да направя някакъв компромис с изолацията по скоро.
Вата за покрив е средно 40-60 лв./м3. Това прави 5 лв./м3 за 10 см вата - ако това ще ти катурне бюджета не виждам как ще го направиш тоя покрив.
Фитилчо написа:
Ще се топли на подово отопление към локално парно вързано .
Хубава работа е подовото ама какво общо има с изолацията :? Не знам по вашия край как са нещата - ама в родния ми дървата вече вървят 70-80 лева на кубик (в Софето прехвъркват 100). Ако ги купиш с година предварение и изсъхнат хубаво криво ляво можеш да го докараш на 6-7 ст./кВч без да смяташ загубите в топлинната инсталация. Тия 5-10 лева спестени от вата (добра покривна изолация е 25-30 см вата) ще ги одумкаш още на 2та-3тата година в дърва - да не говорим за хамалогията по цепене, носене,складиране, чистене...........
stivemaster - майстор
С добра топлоизолация можеш да докараш и по малко от 6-7 ст./кВч с климатик - цък,цък и цък
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
С добра топлоизолация можеш да докараш и по малко от 6-7 ст./кВч с климатик - цък,цък и цък
С добра топлоизолация можеш да смъкнеш необходимите киловатчаси за година,а не да смъкнеш цената на киловатчас енергия :wink:

С климатик няма как да докараш средногодишна 6-7 ст./кВч , еле пък с такъв въздух/вода (дето го пишат термопомпа по рекламните брошури). С термопомпа вода/вода може и да слезнеш но е въпрос на дадености/сметки и пари за инсталация.
Фитилчо - майстор
Идеята е да се сложи термо помпа по-натам за подовото и за бойлер .... :cool:

Какво и е на термо-помпата въздух-вода?
Tsilkov - майстор
КОП-а и е малко по-слаб и цената доста повече от на климатизатор (климатик) заради допълнителното преобразуване. Това оабче не я прави лош избор - особенно когато вече си дал(изградено е) парите за подово.
Тани - модератор
Термопомпата наистина е по-скъпа от един климатик, но когато става въпрос за жилище и особено къща с много на брой помещения, повечето от които рядко използваеми - събота и неделя, когато се събере фамилията да речем, то тогава е по-изгодно с термопомпа, защото е по-евтина от многото на брой необходими климатици. Ако погледнем дори от естетическа гледна точка, няма нищо красиво в една къща накичена с повече от 5 външни тела за климатици. Самата отоплителна система също става много по-гъвкава и може да работи с всякакво гориво във всякаква комбинация между горивата с приоритет от най-евтиното в момента към най-скъпото. Ако ще се отопляват една две стаи, то наистина с климатици ще е и по-изгодно, а и няма да си заслужава хамалогията по прекарването на инсталации за термопомпа.

ПП
Разбира се, с климатици ще се изгуби и комфорта на подовото отопление.
stivemaster - майстор
Цилков, пиша климатик, защото имам предвид такъв който е въздух -въздух .Пиша с по добра изолация, защото трябва да няма загуби, то не е като на дърва да не ти пука.
И ако на климатика му дават СОР>5 като на тези, в чия полза е разликата с термопомпа вода-вода с COP по малък от 4,за която обявяваш че става.
Пиша не за да се караме, а защото мисля че критиката е конструктивна и ще си промениш мнението .Увереността ми е породена от убеждението, че точно на теб няма смисъл да ти обясняваме, че според различния (в случая по висок) КПД или СОР на електроуреда, цената на топлото (в случая представена в цена за kWh), ще е по ниска.Дадох таблици със специфичните стойности, които са по точни от представянето по този начин.
VLADO66 - майстор
СОР-не е постоянна величина и зависи от външните условия/за отопление/
Тани - модератор
Така е Владо. Затова при различни условия са подходящи различни машини. Ако температурите в по-голямата част от зимата не са "много минусови" , то тогава няма много смисъл в инвестирането в термопомпа вода-вода или земя/вода. При добра изолация , максималната мощност на термопомпата няма да е висока и съответно помпата ще е евтина. На фона на нейната цена, сондажите излизат скъпо и могат да надвишат цената на самата термопомпа. В такъв случай много по-разумно да се инвестира в малко по-мощна термопомпа въздух вода, за да може да се компенсира по-малкия COP при ниски температури и/или да се монтира газов котел (може и бойлер ако мощността е малка) , който да помага при много ниски температури и при спиране на тока.
VLADO66 написа:
СОР-не е постоянна величина и зависи от външните условия/за отопление/
Владо , ами той COP си е само за отопление, за охлаждане си има EER :wink:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 34

Тема "Покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: