Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
2v6 - майстор
DMN написа:
2v6 написа:

Ако регулатора е с MPPT функция може да се достигне максималната мощност на панела, независимо какво е напрежението на акумулатора.

2v6, не искам да си губя времето сега за другите въпроси в непроверими изчисления за да доказвам на всяка цена, че съм прав(категорично не съм го заявявал), а и както виждаш тона ми на писане не е такъв. :) Пък и пак повтарям - трудно се правят точни сметки от разстояние за тези неща. Имам два панела - единият е купен, другият е саморъчно правен. Този, който съм го купил е имало случаи, в които е надхвърлял параметрите дадени при идеалните условия и то без да съм на връх Мусала, а почти на морското равнище, така че..."всичко е относително", както е казал един учен.
DMN, не разбирам кое те кара да мислиш, че сме на противоположни мнения? Да си прав за кое? Казал ли съм, че не си прав за нещо?
Би ли посочил едно единствено мое изречение, с което не си съгласен?

----------------------------------------------------------------
koceto_pz написа:
Радвам се че стана добра дискусия в темата,да споделя какво се случва при мен.Вчера си правих проби,на обяд около 13:00 при включен инвертор и консуматори към него поялник 40W енергоспестяваща крушка 14W,телевизор+Булсат около 45-50 W,волтметъра на акумулатора показваше 12.7,в този момент с мултицета премерих директно на панела(входа на регулатора) ,и там показваше 12.8,разликата беше само една десета!Иначе правих проби без никакъв консукатор на акумулатора показваше 13.7 а на панела 17 волта .
koceto_pz, наистина ще е чудесно да покажеш по-подробни измервания, но без никакви включени товари.
Примерно на схемата по-долу следните напрежения:
1-2
3-4
5-6
7-8
И тока през клема 3 или 4.

Прикачен файл

sc1.GIF
sc1.GIF (9.48 KиБ) Видяна 4414 пъти
DMN - майстор
2v6 написа:
DMN, не разбирам кое те кара да мислиш, че сме на противоположни мнения? Да си прав за кое? Казал ли съм, че не си прав за нещо?
Би ли посочил едно единствено мое изречение, с което не си съгласен?
Доколкото разбирам, различията ни идват от това, че аз предполагам, че с този панел и контролера на koceto_pz и с 24V акумулатор, системата ще работи по-ефективно отколкото този панел с МРРТ регулатор и 12V акумулатор, като разбира се не съм убеден, че моето мнение е правилното. А че в момента системата му не работи с пълната си мощност - сме на едно мнение. Съжалявам, че не разполагам с необходимите панели, регулатори и акумулатори за да направя опити и измервания в този случай, би ми бил интересен резултата :partyman:
А koceto_pz би могъл да помогне малко, ако намери още един автомобилен 12V акумулатор само за проба, може и с по-малък капацитет да е и да го свърже последователно на този, който има за да станат 24V. И после да замери с какъв ток се зареждат(това е което най-много ме интересува), без включени никакви консуматори, да не вземеш да включиш твоя инвертор, че той е за 12V. :)
Абе Коце, я направи няколко снимки на нещата, които си направил, ако имаш възможност и ги качи да ги видим :)
koceto_pz - специалист
Ето малко измервания,снимките са правени днес в 15:35,и на двете снимки няма товар на регулатора!На едната са напрежениe на панела и на акумулатора,на другата на мултицета е ампеража на входа на регулатора и волтажа акумулатора

Прикачен файл

2013-08-21 15.37.01.jpg

Прикачен файл

2013-08-21 15.31.18.jpg
koceto_pz - специалист
Сложих 2ри акумулатор за проба,на едната снимка волтаж на панел и волтаж на акумулаторите,на другата снимка волтаж на акумулаторите и ампераж на панела.

PS:Днес си поръчах един инвертор 24-220,мисля си че на 24 волта май ще е по ефектно :).

Прикачен файл

2013-08-21 16.15.57.jpg

Прикачен файл

2013-08-21 16.15.02.jpg
Кики - специалист
Ще спечелиш по-дълго време на изчерпване на акумулатора, тогава обаче влиза в сила твърдението на колегата 2V6 ( с което съм съгласен ) че при кофти време ( недостатъчна осветеност на панела ) заряда на акумулатора може да е нищожен или никакъв .
2v6 - майстор
koceto_pz написа:
Сложих 2ри акумулатор за проба,на едната снимка волтаж на панел и волтаж на акумулаторите,на другата снимка волтаж на акумулаторите и ампераж на панела.

PS:Днес си поръчах един инвертор 24-220,мисля си че на 24 волта май ще е по ефектно :).
Инвертор 24-220 със сигурност работи по-ефективно (поне 5%) от инвертор 12-220 :idea:

Въпроса е колко ефективно ще се зареждат акумулаторите от панела?

На тази снимка нещо не е наред:
Прикачен файл:
2013-08-21 16.15.02.jpg
Регулатора не би трябвало да ограничава тока, защото напрежението на акумулаторите е под 29V :!:
В случая в регулатора се "губят" около 4V :?

В резултат тока е само 1.36A, а към акумулаторите отиват само 37W:
Прикачен файл:
2013-08-21 16.15.57.jpg
2013-08-21 16.15.57.jpg (73.71 KиБ) Видяна 4321 пъти
За да се разбере как е по-добро зареждането, направи следния експеримент:
1. Махни регулатора и свържи волтмера директно на панела.
2. През ампермера подай ток на 12V акумулатор.
3. Откачи ампермера за да се отчете напрежението на панела без товар.
4. През ампермера подай ток на 24V акумулатор.
5. Откачи ампермера за да се отчете напрежението на панела без товар.

Замерванията от 2 до 5 е добре да се направят последователно през 5-10 секунди, поне 2-3 пъти последователно. Ако го запишеш на клип (1-2 мин) ще може да се направят някакви първоначални изводи :idea:
koceto_pz - специалист
Днес няма да имам време за снимки,но ще дам бърз доклад :),дойде ми инвертора на 24 волта,без никаква консумация след регулатора напрежението след него е 27,4 а директно от панела е 32,5.При включен инвертор и консумация 84 вата на 220 волта(меря с ватметър)напрежението след регулатора е 27,2 а на панела е 27,9.Консумацията на регулатора е 4.60 при 84 вата на 220 волта,консумацията на инвертора при е абсолютно същата при 84 вата на 220 волта!
Извода е че с 24 волтовия инвертор консумацията ми е почти наполовина спрямо при 12 волта където беше около 7 ампера...Утре ще имам по ясна картинка :).

PS:И другото което установих е че на празен ход инвертора консумира 150 милиампера,а 12 волтовия инвертор е почти 1 ампер...
DMN - майстор
Прикачен файл:
2013-08-21 16.15.02.jpg
Ще споделя отново неща от моите опити. Спретнах си набързо една системка на 12V и акумулатор с малък капацитет(така процесите се развиват по-бързо), панел и подобен контролер като на Коцето.
Тази разлика в напреженията от снимката по-горе на Коцето се дължи точно на ограничението на тока в контролера, защото е в поддържащ режим на зареждане и при 12V акумулатор това напрежение е около 13.7V, а за 24V акумулатор респективно трябва да бъде 27.4V. При това напрежение акумулаторите могат да стоят неограничено време. В моя опит при достигане на около 13.6 - 13.7V започва ограничение на тока и поддържане на това напрежение от контролера. Когато включа консуматор с по-голям ток от тока на зараждане на панела, естествено напрежението на акумулатора започва да пада и когато падне под 12.6V и аз изключа консуматора, отново започва зареждане, но този път контролера зарежда до напрежение 14.2-14.3V и го поддържа, това вече е цикличен заряд. Не съм стоял да го чакам колко време ще поддържа 14.2V, но най вероятно, ако няма промяна в напрежението определено време, контролера отново ще премине в поддържащ заряд 13.7V.
А Коцето наистина трябва да направи това, което го съветва 2v6 :)
2v6 написа:
За да се разбере как е по-добро зареждането, направи следния експеримент:
1. Махни регулатора и свържи волтмера директно на панела.
2. През ампермера подай ток на 12V акумулатор.
3. Откачи ампермера за да се отчете напрежението на панела без товар.
4. През ампермера подай ток на 24V акумулатор.
5. Откачи ампермера за да се отчете напрежението на панела без товар.
2v6 - майстор
koceto_pz написа:
Днес няма да имам време за снимки,но ще дам бърз доклад :),дойде ми инвертора на 24 волта,без никаква консумация след регулатора напрежението след него е 27,4 а директно от панела е 32,5.При включен инвертор и консумация 84 вата на 220 волта(меря с ватметър)напрежението след регулатора е 27,2 а на панела е 27,9.Консумацията на регулатора е 4.60 при 84 вата на 220 волта,консумацията на инвертора при е абсолютно същата при 84 вата на 220 волта!
Извода е че с 24 волтовия инвертор консумацията ми е почти наполовина спрямо при 12 волта където беше около 7 ампера...Утре ще имам по ясна картинка :).

PS:И другото което установих е че на празен ход инвертора консумира 150 милиампера,а 12 волтовия инвертор е почти 1 ампер...
Новия ти инвертор 24-220 синусоидален ли е?
Консумация 4.6A при 24V (110W) е по-лошо от 7A при 12V (84W) :idea:
koceto_pz - специалист
Новия инвертор е с променлива синусоида,утре вечерта ще имам по ясни впечатления след като направи един пълен работен ден :).
В събота заминавам на почивка, като се върна ще направя измерванията и ще дам инфо :).

Тема "Малко помощ за фотоволтаичен панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: