DMN написа:DMN, не разбирам кое те кара да мислиш, че сме на противоположни мнения? Да си прав за кое? Казал ли съм, че не си прав за нещо?2v6 написа:2v6, не искам да си губя времето сега за другите въпроси в непроверими изчисления за да доказвам на всяка цена, че съм прав(категорично не съм го заявявал), а и както виждаш тона ми на писане не е такъв.
Ако регулатора е с MPPT функция може да се достигне максималната мощност на панела, независимо какво е напрежението на акумулатора.
Пък и пак повтарям - трудно се правят точни сметки от разстояние за тези неща. Имам два панела - единият е купен, другият е саморъчно правен. Този, който съм го купил е имало случаи, в които е надхвърлял параметрите дадени при идеалните условия и то без да съм на връх Мусала, а почти на морското равнище, така че..."всичко е относително", както е казал един учен.
Би ли посочил едно единствено мое изречение, с което не си съгласен?
----------------------------------------------------------------
koceto_pz написа:Радвам се че стана добра дискусия в темата,да споделя какво се случва при мен.Вчера си правих проби,на обяд около 13:00 при включен инвертор и консуматори към него поялник 40W енергоспестяваща крушка 14W,телевизор+Булсат около 45-50 W,волтметъра на акумулатора показваше 12.7,в този момент с мултицета премерих директно на панела(входа на регулатора) ,и там показваше 12.8,разликата беше само една десета!Иначе правих проби без никакъв консукатор на акумулатора показваше 13.7 а на панела 17 волта .koceto_pz, наистина ще е чудесно да покажеш по-подробни измервания, но без никакви включени товари.
Примерно на схемата по-долу следните напрежения:
1-2
3-4
5-6
7-8
И тока през клема 3 или 4.
Прикачен файл
sc1.GIF (9.48 KиБ) Видяна 4409 пъти