Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Ако има фаза на една клема от нагревателя, а на другата няма нагревателя е прекъснал - така мисля аз, защото ако нулата е прекъсната, фаза при изправен нагревател ще има на двете клеми на нагревателя.
Обаче как свети копчето :?
Ми по-старите бяха съпротивление последователно свързано с глим лампа, а новите са със светодиод, ама схемата същата последователно свързано съпротивление и диод.
Копчето има две контактни пластини - една за фазата и една за нулата. Възможно е да е повредена само пластината за нулата и лампата(светодиода) не свети, а бойлера не грее, обаче фазомера свети и ако нагревателя е изправен, фазомера ще свети на двете му клеми.
Аз се напатих от копчета. Има копчета от лесно стопяема пластмаса и като се понагреят пластините се получава омекване на корпуса, деформация и резултата е смяна на копче. и така докато се уцели някое от температуроустойчива пластмаса, още по добре бакелит или керамика.
Аз си добавих бойлерно табло и копчето на бойлера - не го пипам. Всяко щракане е причина за износване на контактите, повишаване на съпротивлението им и копчето става още един нагревател в бойлера.
Но след десет години служба преди седмица ми замина бойлерното табло. Купих същото на външен вид и кВо се оказа :shock: ми старото с порцеланова основа - новото с нЕкаква от пластмаса - е за тВа не работАт бойлерите :lol: Обаче уцелих късмет от новото взех само копчето с двата палеца (на старото единия от пластмаса беше се строшил и не може да натиска контактните пластини), което се оказа с метални шифтове за разлика от старото дето бе с пластмасови такива и взе че стана 1 към 1. Сега се надявам новия хибрид да изкара два пъти повече служба :prayer:
gogitko - специалист
Това че от единия край на нагревателя има фаза а от другия няма не означава че е изгорял .Просто съпротивлението на здравия нагревател е прекалено голямо и няма как да светне фазомера и от към нулата.Най просто става като се откачат и двете клеми и с мултиметър се замери .Има някои с звуков сигнал като така се проверява за непрекъснатост на нагревателя или за късо към тръбичката.
kozl - майстор
gogitko Просто си нямаш представа от съпротивления и от фазомери. Повечето мултицети подават звуков сигнал когато съпротивлението м-у пробниците е по-малко от 50 ома. И кВо - прекалено голямото съпротивление е по-малко от 50 ома :shock: :irre:
hidrazin - майстор
gogitko написа:
Това че от единия край на нагревателя има фаза а от другия няма не означава че е изгорял . Просто съпротивлението на здравия нагревател е прекалено голямо и няма как да светне фазомера и от към нулата.
1. Точно това означава - пиши го бегал.
2. Това с фазомера и "високото" съпротивление на нагревателя ме изкефи и обмислям да замине за бисерите.
3. Нямаш си абсолютно никакво понятие от елементарна електротехника така че не давай на човека "идеи".
6. Лека утрин.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на нед сеп 01, 2013 10:20 am, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Хидра, не се карай тъй на човека! Форума е "направи си сам" и е добре ако можем да упътим човека да се "оправи сам".
Както ти казаха колегите по-горе:
1. Изключваш тока на бойлера
2. Обикновено захранването на бойлера влиза в лустер клема. Вадиш двата входящи кабела в нея, като записваш кой от къде си го извадил. Вгледай се в кабела близо до телта и ще видиш, че имат различни цветове, по които да ги отличиш.
3. Включваш мултицет да мери верига (при докосване на двете сонди показанията да се изменят и/или да се чува звуков сигнал)
4. Едната сонда на мултицета можеш да я стегнеш в клемата. Мериш първо дали до другата клема имаш верига (като не забравяш да провериш и с двете положения на ключа). Ако се окаже, че имаш - проблема ти е в нулата преди бойлера (щом казваш, че фаза има).
5. Ако нямаш верига между двете клеми на лустера, тръгваш по ред по кабела след клемата, в която си включил сондата и намираш къде прекъсва веригата. За да си сигурен, че е точно от това, можеш да преместиш сондата и в другата клема и да провериш останалия "път на тока"

Имаш няколко елемента в бойлера - ключ, терморегулатор, предпазител и нагревател. Да ме поправят колегите ако съм пропуснал нещо! Ако е от предпазителя се оправя само като го натиснеш (снимката по-долу), но ако пак изключи после от там - терморегулатора ти е заминал. Има и други модели предпазители и не знам твоя бойлер с какъв е.
Изображение
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
Хидра, не се карай тъй на човека! Форума е "направи си сам" и е добре ако можем да упътим човека да се "оправи сам".....
Не се "карам" на питащия а на този, дето си няма никакво понятие от електротехника и му дава съвети. :) Пък и не знам какво я дъвчем още тази тема. Ако всичко това е вярно просто няма смисъл да си чешем клавиатурите.
skalata45 написа:
...замерих с фазомера до нагревателя на бойлера достига ток....
jekasus написа:
А нула достига ли до нагревателя :?:
skalata45 написа:
достига да
hidrazin написа:
Ами какво ще кажеш тогава за един нов нагревател?
gogitko - специалист
Смисъла на форума и на подраздела е да си дадеш мнението било то вярно или грешно.Всеки изразява това с което се е сблъскал.А не да коментираш кой какво е писал, а ти май само това правиш.Или си давай мнението "по темата" или не коментирай излишно в нея.
bulhomes2 - майстор
Оууу. В никакъв случай не трябва да се дават грешни мнения. Или ако не си сигурен - да кажеш "така мисля" или "според мен" или нещо такова, защото питащия ще приеме мнението ти за чиста монета и в случая ще се набута с един нагревател и монтаж.
gogitko - специалист
Съгласен съм да се поправят грешните мнения .Да се казва кое е правилно и кое не и толкоз .Но не и някои хора само да се заяждат за написаното без да дават мнението си за самата тема.Тоест едва ли не следят и за къде няма точки и запетайки.
hidrazin - майстор
Аууу... Някой май е обиден че поста му замина за бисерите. :-D И за какви точки и запетаи само следя? Мнението ми е още на първата страница след като питащия написа че до нагревателя има фаза и нула. Или за "високоомния" нагревател за бойлер?
Ако не искаш да ти се вглеждат толкова в постовете проверявай какво публикуваш и ако не си сигурен просто не пиши. Подвеждаш хората. Това че си сменил 4 ключета не те прави автоматично "великия майстор".
На твое място бих се извинил за грешката и бих си коригирал поста. Все пак тези писания ще се четат от и от други хора още много време.

Тема "Проблем с бойлер Дипломат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: