Всички въпроси за вилата.
nikolson - майстор
"...дихлордифенолтрихлоретан"-ето това е научно. Някой може и да не обърне внимание. Но щом го препоръчвате... :prayer:, ефекта е...убийствен =D>
profy - специалист
Gabito_7 написа:
...
profy, аз не искам научно :-D Плииийййс, на по- прост български ако може да ми преведеш написаното от теб [-o<
Накратко, оптималният и по цена и по действие вариант е повърхностна обработка на дървесината с течен парафин, нафта, гас, или леко масло, несъхнещо - напр. трансформаторно, фино машинно (копитно).
Най-евтино е използването на нафтата, след около месец не се усеща миризма. Аз я използвам.
Всички тези препарати имат продължително действие, много над 4 години, и унищожават бръмбарите във всички фази на развитие.
Нито един препарат от друг клас, даже и комбинация, не притежава такова действие.
При реставрация прилагането на инсектициди е първата фаза на дълбочинно третиране.
profy - специалист
nikolson написа:
"...дихлордифенолтрихлоретан"-ето това е научно. Някой може и да не обърне внимание. Но щом го препоръчвате... :prayer:, ефекта е...убийствен =D>
Производството и употребата на ДДТ съвсем не е спряло по света.
А в случая да не би да имаш навика да гризкаш ламперия след повече чашки ? :shock:
nikolson - майстор
Нито ПДЧ (формалдехид), нито азбест... Мога да посоча и други примери, но не е предмет на темата. Аз приключвам със този спор със заключението, че има достатъчно достъпни и помалко вредни, трудоемки, чисти и евтини решения за обработка на интериорна дървесина. Вероятно, най-често използваните са най-близо до горните условия. :partyman:
Gabito_7 - напреднал
Gabito_7 написа:
Сега ми изниква и друг въпрос. В новата стая ще слагаме ламперия само на едната стена и на тавана. Стената е с дължина 4.30 и височина 2 и нещо. Сега въпроса е дали да я слагаме вертикално или хоризонтално. Хоризонтално ми харесва много повече, но ще се наложи да се наставя, тъй като дължината на дъските е 4 м. Мислите ли, че това би ми създало проблем в последствие (отваряне на фугите при изсъхването например) ? Баща ми ме навива да го правим вертикално, но не ми харесва толкова. Има ли някакви тънкости при поставянето, които да са важни и да предотвратяват подобни проблеми в бъдеще ?
Някой да даде съвет по този въпрос !?! Притеснява ме при рязането дали ще могат да се напаснат хубаво и дали след това няма да отвори на тези места. Хелп [-o<
VLADO66 - майстор
На снадките се слага отгоре летвичка(лайстна).Друг нетрадиционен начин е да се реди на 45гр. обаче фирата е повече.
Gabito_7 - напреднал
Аз имам предвид без летвички, т.е. да си е една перфектно направена снадка :? Представям си го ей така:
Изображение
Илчо Илиев - майстор
За моженето, може,но...
Ина няколко условия, като първото е да е добре изсушен м'атряла, за да не зейнат фугите като доизсъхне на място..., за това Владо казва,че трябва лайсна....
Там където се снаждат трябва отреза да е възможно гладък и точно на прав ъгъл....
За да не се разминават двете летви, трябва да се снадят челно с перо/чуждо парче/-нутват се двете чела, лепило, перо, кове се на място,а накрая се шлайфа...
Играчка е,но щом се налага....
nikolson - майстор
Gabito_7 написа:
Представям си го ей така:
Първо, това не е чам. Второ, крайната цена му цена е вероятно над 100 лв/м2.
Илчо Илиев - майстор
nikolson, това, както го гледам са клинозъбно снадени дъски, не бях се загледал ,че има и малки парчета ,но според мен едва ли е такава цената на квадрат, по-скоро ще е по-ниска,явно ламперията е правена от отпадъчни парчета.., а материала...не се знае,но вероятно е нещо твърдо,но и чам става...
Колежката искаше да покаже какво има като идея за снаждане,но.....

Тема "С какво да обработя дървена ламперия ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: