Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pif4o - специалист
Съжалявам малко за закъсненито но имах други главоболия тея дни. Та така да се върна на цепките и по конкретно на въпроса на колегата преди мен. Значи маркери сефте съм слагал миналата година отктомври, същите се пропукаха тази година към април ако не ме лъже паметта, спукаха се сравнително леко. Домързя ме да лепя нови но след няколко месеца сега август маркерите се досцепиха доста сериозно, може би около 3-4мм. След това пуснах темата и се заех с търсене на конструктор, за сега съм намерил човек които казава че би се наел с такава задача но ще се видя с него към 10.09. Преди 3-4 дни пак налепих маркети, и днес сутринта им нямаше нищо сега се прибирам от работа и пак са се пукнали, малко колкото косъм но факт е че са се спукали. Абре хора кво ще правя с тая къща тя ша си падне ако продължава така още 1-2 год. И още нещо, по съвет от колега от форума взех че огледах доста така стари и съседни къщи, тази която е срещу нас има цепнатина от покрива до основите вертикална, преди години се била спукала, разправят че заради съседен строеж, комшииката сподели ч етяхната стара къща преди да построят кооперацията банята и се пукала често и пропадала, та явно почвата в раиона не са особено стабилни и сгради като наща без фундамент понасят щети.
С интерес очаквам какво ще напише и колегата housedoktor
VLADO66 - майстор
Я ги прослушай и тези-наблизо са ти http://www.gse.bg/
PCL82 - майстор
Укрепването на почвата с инжектиране е възможно при песъкливи почви, но не и при глинести, които нямат пори, така са ми обяснявали. Ако почвата е глинеста (смолница) тя си променя обема при промяна на влажността си и създава страхотни напрежения. Когато е влажна набъбва, но носи повече, защото водата е несвиваема. Когато изсъхне се свива, напуква и разпрашвава.

Най-старият метод на укрепване на основи е ламелният. Копае се напр. 1 метър дължина под основите на определена дълбочина и ширина колкото са основите или повече. Поставя се арматура, като се набиват чакащи железа към бъдещите съседни болкчета и се налива бетон. Така основата се подкопава през един метър, след като бетонът набере якост се изкопават другите и наливат останалите болкчета, като се свързват арматурите им с първите.

Инженерът предписва колко и как да се копае, по каква схема и последователност се правят ламелите (блокчетата), каква да е арматурата и бетона, колко време да се чака бетонът да небере якост и т.н. Това е най-евтиният но трудоемък метод. Изисква къртовски нискоквалифициран труд на тясно и влажно с риск за живота.

Каменният зид може да тръгне при подкопаване. Инженерът може да предпише първо да се изгради някаква клетка от железа, която да го държи да не се разпадне.

Тук в София при строителството на метрото бяха преместили цели стени от римски зидове, като им правят един кафез от релси и ги вдигат с кран където им е удобно и "експонират" археологията.

Миналата година укрепвах бетонни основи на моя къща на три етажа строена с дървен гредоред и бетонни пояси. Инженер-конструктора предписа ламелният метод, като между отделните съседни ламели се чакаше поне една седмица. Стоманобетонните пояси се оказаха с неправилно сложена арматура и бяха подсилени със студено огънати П-профили, анкерирани за тях по фасадите. Напуканите тухлени стени бяха торкретирани отвън (на места и отвътре) със заварена мрежа 10/10см с дебелина 4мм и циментопясъчен разтвор 1:1.
pif4o - специалист
Благодаря колега, но аз още съм до никъде, тая фирма от саита по горе в линка дето са в Асеновград чак понеделник ще има кои да ми каже какво що, гати фирмата, вдигна ми секретарка и вика - ми то няма никои обадете се след 7 дни демек другия понеделник.
Последна промяна от pif4o на ср сеп 11, 2013 4:11 pm, променено общо 2 пъти.
pif4o - специалист
Току що от двете фирми дето се занимават с инжектиране ми отговориха че техните методи са безсилни при мен, и остава варианта със стъпки и пояси, а колко пояса ще са нужни дали ще се размина само с основата или ще трябва и на горе ще видим. В четвъртък ще доиде конструктор да огледа и да каже, очаквам и мнението на колегата Профеисонал тука от форума на когото пратих снимки да се произнесе и тои (до колкото е възможно по снимки), но определено нещата се съгласуват и варианта става яснен, ще остане изпълнението което пък ще зависи от финансовата част колко скоро може да се почне.
pif4o - специалист
Абре момци, по въпроса з амоите цепки, вчерра видях нещо странно, то може и да не е странно, но единия маркер които леко с ебеше цепнла сега му се е затворила цепката, тва сега дал е от подпочвените води ако са се вдигнали и се е понадигнала и къщата (цепнатиоя ъгъл де) или пък горната част на къщата над цепнатия ъгъл е пропаднала и тя и за тва са се затворили цепките. Макар че на етажа над този ъгъл видимо няма нови цепки и старите не са се увеличуили ? Дал е възможно от основата да се е надигнало или е ъпсурдно? За мен по скоро от горе е пропаднало.
КИМИ - специалист
Да копаеш с кирка заврян под потъваща основа от само камъни-
БРРРРР не бих се заврял там. [-X
Не съм строителен инженер, но няма ли начин да се изкопае нова стъпка отвън и да се
вдигне колона свързана с плочите и хване и половината от ръба, който досега е бил без колона?
pif4o - специалист
Начините са ясни :) въпроса беше друг :)
VLADO66 - майстор
Въпроса е че при спадане на нивото на подпочвената вода може да настъпи слягане на пластовете.Обратния процес е невъзможен. :)

Тема "Стената не спира да се пука въпреки мерките." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: