• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Тивита/30см/рябва да изкочи на 10см навън пли огражзащите стени за да има място за 10см. XPS по нулев цикъл,колони,трегери и щайби.Това важи и за тухлата.Няма смисъл от вътрешна изолация.ТИ на цокъла на къщата трябва да е XPS поне на метър височина.Помисли за отливането на основите и нулевия цикъл с водоплътен бетон.
ArturDent - Почти Безобиден
Не вярвам да имаш договори с Енергото и ВиК - по-скоро предварителни договори.
Хубаво беше да си готов с документацията/разрешението за строеж преди месец. Читава бригада ще ти я построи за 30-40 дена. Но пък вече ще почнат дъждовете.
Вътрешно - няма смисъл от ГК освен ако не са много криви стените. Аз съм голям противник на поставянето на ГК, особено в мокри помещения.
Повечето тухли имат разлики в големината и винаги ще има неравности. Гледай майсторите като зидат да "изпъват" стените отвътре поне. После е ще е по-лесно за измазване или лепене на ГК. Не ти препоръчвам ГК на конструкция вътре защото ще загубиш едни 10-тина квадрата.
А за мухала - проветрение, ограничаване на източниците на влага.
Ако пък говорим за т.нар. пълзяща влага (отдолу нагоре по стените) - както вече ти писаха, хидроизолация на основите, а от мен и пътеки около къщата - поне 1.5 м. Пътеките да са отделени от основите с нещо хидроизолиращо, при мен са с XPS.
Също така покрива да излиза настрани възможно най-много и естествени да има улуци с подходящо отводняване.

И те така, въоръжи се с търпение, нерви, и си вземай хапчетата редовно...
Успех!
Ъъъ, за проекта - не виждам врата от хола/кухнята към градината?
Повярвай - ще ти трябва.
gechev - специалист
Ако предпочетеш термоизолационните зидарски блокчета ТИВИТ имаш варианти 1. Както те е посъветвал вече VLADO66 ако ще строиш с бетонова конструкция. Зидаш блокчетата на 30 см с 10 см напред от конструкцията. 2. По евтиния според конструктори и инвеститори за едноетажна къща е този с метална конструкция. Повечето използват квадратен или правоъгълен профил обикновенно 10/10/1.5 см. При този метод блокчето се подрязва от едната страна и конструкцията се вгражда в самия зид. От известно време започнахме производство и на термоизолационни хидрофобни блокчета за първи ред, като така се постига термоизолация на основите /както в темата "Изолация на основите" в раздела за Пасивни къщи е показал арх. Цилков/ и отстраняване на проникването на капилярна влага. 3. Вариант като блокчетата се подрязват и зидат, като в образувалата се кухина се монтира арматурата и се залива и вибрира бетона. Това се прави да се избегне използването на кофраж. Като такъв се използват самите блокчета. 4. Вариант с дървена конструкция / както с метална/. В София за сега само на едно място /надстройка / използваха метална конструкция и за покрива с шипове на фермите насочени нагоре и нанизани на тях 20 см дебели плочи от ТИВИТ. Отгоре пародифузно фолио и керемиди. Стана много прилична къща и издържа без никакъв проблем Пернишкото земетресение. Едно от не маловажните неща при използването на ТИВИТ е, че на стените не мажеш с хастарни мазилки. За сега толкова.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Повечето използват квадратен или правоъгълен профил обикновенно 10/10/1.5 см.
Аз не бих ползвал затворени профили (квадрат правоъгълник) - освен че са по-скъпи така остава термомоста. Много по удачно е U или H защото ще го запълниш с полистирол-бетонни блокчета :wink:
gechev - специалист
Tsilkov, не се вгражда блокчето в профила, а профила се вгражда в блокчето. Прочети внимателно следващото изречение след това, което си ме цитирал. Тръбата или затворените профили се смятат за най здрави. Като се вгради профила в стената не се получават никъкви термомостове. От блокчето изрязват 10/10 см и покриват отвън с 20 см от самото блокче при дебелината от 30 см.
khrist - специалист
Прочетох темата с огромен интерес, само не мога да си обясня, защо е унищожено пространство за още една детска стая с разни вградени гардероби, бани и килери. Ако се намали дълбочината на кухнята, те спокойно могат да се сложат в края на коридора и всяко дете в самостоятелна стая. От личен опит да споделя, че общото пространство на хол и кухня, свалят нервните изблици на жената практически до нула.
Темата е интересна и полезна, дано продължи с реалното изпълнение. Успех.

ПП ArturDent, използвам да те поздравя за твоята къща(макар и извън темата ти), рядко се вижда нещо направено с мерак и акъл.
khrist написа:
Прочетох темата с огромен интерес, само не мога да си обясня, защо е унищожено пространство за още една детска стая с разни вградени гардероби, бани и килери.
- Е човека има само една баня, ако я махне ... просто ще си мирише ;)
- Вградения гардероб ако се махне ще трябва да има ... не-вграден гардероб и ще трябва да се увеличи спалнята.
- Килера си трябва, това е къща, особено при условие, че няма мазе . Даже няма да му стигне. Общо взето може да се спести ширината на една стена. Ако не е 'носеща' - 15 см.

За общия хол-кухня-трапезария и аз съм съгласен. Ще се постигне по-добър комфорт с по-малко квадратура. Пък и се отдалечаваме от ситуацията "панелка". НО, мисля че още в началото беше отбелязано че автора (или жена му), категорично не искат общо пространство! В тази ситуация аз бих сложил поне една врата между кухня и хол.

П.П. Никъде не е писал колко деца има/е планирал. Моите например са близнаци и едната детска стои празна...
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Като се вгради профила в стената не се получават никъкви термомостове.
Термомост според съвременните виждания е място където имаме разлика в топлопреминаването (в случея от метални колони), а не както пише в старите учебници място където има толкова голямо топлопреминаване че да получиш конденз. Ти се оказа обаче прав - разликата между H и кутия е минимална http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 87#p538587
gechev написа:
Тръбата или затворените профили се смятат за най здрави.
Няма такова правило - таблиците за инерционни моменти дори сочат обратното макар че тук вече е въпрос на конкретно решение. Ако пък квадратните профили са студеноогънати според нормативите дори не може да са основна носеща конструкция.
khrist написа:
защо е унищожено пространство за още една детска стая с разни вградени гардероби, бани и килери
Защото в противен случей щеше да унищожи всички детски със шкафове, гардероби и натурии. За съжаление площта на една къща отиват над 20% за зидове, конструкция инсталации и още над 30% за обслужващи помещения.
Допълнителната тоалетна и според мен е излишна, но масата хора имат изискване сутрин да имат две мивки - всеки с желанието си.
boqnkov - специалист
Мисля да действам по класическия начин - бетон и тухли. Значи поротерм 25см за външни стени и 12 за вътрешни. Изолация - стиропор. Ще направя всичко възможно за да няма термомостове. Трябва ли да се съобразява нещо по време на грубия строеж или всичко по прекъсването на термомостовете може да се направи в последствие? Въпроса ми може би е смешен, но не съм нясно. За вътре - гипс картон без конструкция или вароциментова мазилка? Гипскартона мога ли да си го налепя сам? А мазилката?... Просто съботите и неделите съм свободен и ще имам мерака да се занимавам. За покрива - брамак или тондах. Иска ми се да е с възможно по голям наклон, за да мога да използвам по - голяма таванска площ. Колко е максимално допустимия наклон, така че и да си се запази естетическата визия на къщата (да не стане като къщата на баба Яга)?

@Артър: Ще има веранда без твърд покрив пред хола. Ще има врата и от хола и от кухнята към верандата. За хола и кухнята - ситуацията е такава, че изобщо не пречи да се сложи врата между тях ако толкова си долипсваме с жената... :)

@Tsilkov: може ли някакви линкове с картинки да добия представа и да се образовам как трябва да изглеждат нещата с фибрани, стиропори съчетани с бетонна конструкция (основи и колони) и тухли. Просто искам да знам какво да искам от строителя.

Благодаря на всички включили се в темата.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: