Тивита/30см/рябва да изкочи на 10см навън пли огражзащите стени за да има място за 10см. XPS по нулев цикъл,колони,трегери и щайби.Това важи и за тухлата.Няма смисъл от вътрешна изолация.ТИ на цокъла на къщата трябва да е XPS поне на метър височина.Помисли за отливането на основите и нулевия цикъл с водоплътен бетон.
Не вярвам да имаш договори с Енергото и ВиК - по-скоро предварителни договори.
Хубаво беше да си готов с документацията/разрешението за строеж преди месец. Читава бригада ще ти я построи за 30-40 дена. Но пък вече ще почнат дъждовете.
Вътрешно - няма смисъл от ГК освен ако не са много криви стените. Аз съм голям противник на поставянето на ГК, особено в мокри помещения.
Повечето тухли имат разлики в големината и винаги ще има неравности. Гледай майсторите като зидат да "изпъват" стените отвътре поне. После е ще е по-лесно за измазване или лепене на ГК. Не ти препоръчвам ГК на конструкция вътре защото ще загубиш едни 10-тина квадрата.
А за мухала - проветрение, ограничаване на източниците на влага.
Ако пък говорим за т.нар. пълзяща влага (отдолу нагоре по стените) - както вече ти писаха, хидроизолация на основите, а от мен и пътеки около къщата - поне 1.5 м. Пътеките да са отделени от основите с нещо хидроизолиращо, при мен са с XPS.
Също така покрива да излиза настрани възможно най-много и естествени да има улуци с подходящо отводняване.
И те така, въоръжи се с търпение, нерви, и си вземай хапчетата редовно...
Успех!