• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
А на какъв предпазител е свързано всичко това? Гофрето е на осветлението. А мостовия кабел "магистрала"?
Не видях и отговор на поне втори път зададения въпрос, но нека попитам отново:
Тани написа:
Би ли нарисувал онова предимство на твоята инсталация, в която слагаш предпазител на всеки контакт след като е разклонен от магистралния кабел. Нарисувай ги на тази картинка!

thinkpad написа:
Виждам, че събираш 16 проводника, а аз говоря за кабели. С поставени кабели се работи малко по-трудно, особено от типове като СВТ с по-голямо сечение на проводниците, понеже просто заемат място в дупките на конзолната кутия. С кабели като мостоваци, които са зазидани в стената доста по-трудно се прави този трик, който ти ми показваш с проводници, които в случая са свободни във въздуха и ги нагласяш както си искаш. Не мога да направя спайка на 8 кабела, поне не и надеждна.
Ако си обърнал внимание, свързал съм надеждно кабели 4mm² без проблеми. Дали обелен кабел СВТ или ПВ-А1 е все едно, а ако кабела не е зазидан , а се движи свободно в гофрето, особено пък зад гипскартон, ефекта е същия, като да го правя във въздуха и кабелите си застават точно така! Ти говориш за 8 кабела с двупроводна инсталация, защото забравих да публикувам една от снимките - тази за трипроводна инсталация .
Прикачен файл:
P1630276.JPG
Прикачен файл:
P1630274.JPG

Тогава проводниците стават 24 събрани зад контакт в стандартна конзолна кутия! Ако това е възможно. не мислиш ли, че в дълбока кутия е възможно да станат лесно доста по-малко връзки?
thinkpad - майстор
Тани написа:
....
Имам други съображения за безопасност. Проводници на кабели с обелена външна изолация не поставям едни върху, ако не принадлежат на един и същи потенциал. Избягвам и да правя плетеници от проводници. Каква е разликата, питаш? Разликата е, че ако при мен нагори изолацията на проводник от кабел няма опасност той да се опре с такъв с различен потенциал(говорим за случай фаза върху нула или нула върху фаза) и от там да се получи късо съединение.
На тази инсталация не мога да нарисувам нищо, просто дадох картинка на моята методика, която ми попадна. Не съм и твърдял, че е много пригодна за случая.
Свързваш с клеми. При спайки нещата не могат да се направят по този начин и се изисква разклонителна кутия. Не оставяш и аванс, който е задължителен при зазидан ПВВ-МБ1, който е зазидан. Също така ми говориш за свободен проводник ПВ-А1 или СВТ кабел в гофре, аз говоря за ПВВ-МБ1 зазидан и несвободен. Малко различни неща говорим и малко различни материали ползваме.
Отново да изясня - не всички ползваме клеми Ваго. Спайки със спояване, като отгоре на всичкото проводници с различни потенциали от кабели, останали оголени с единична изолация не лежат един върху друг не могат да се монтират по този начин. Мислиш ли, че ще можеш да свържеш 16 кабела със спайки, без нито един проводник с различен потенциал да лежи върху друг с такъв? Тия клеми Ваго са буквално от вчера, а инсталациите преди това как мислиш са правени без тях?
п.п Хората писаха как в Германия и САЩ делят на токови кръгове по 16/20А, като във всеки токов кръг влизат контакти и осветление, а ти ми обясняваш какъв съм убиец и престъпник, че съм свързал една крушка към контактите? Какъв мислиш е предпазителят, 63А ли? Не, 16А. Но ако теоретизираме, токовете на късо съединение се ограничават единствено от вътрешното съпротивление на източника на захранването и съпротивлението на съединителните проводници. В този ред мисли при възникване на късо съединение токовете ще бъдат многократно по-големи от 16А и предпазителят веднага ще изгори. И хипотетичен предпазител от 20А би пазил от късо съединение. Магистралата не може да бъде претоварена, но включването на консуматор над 16А в контакт би било недопустимо и би повредило самият контакт, но предпазителят не би сработил, въпреки че контактът се топи и гори. Веригата на осветлението не може да претовари нищо. Тя е под 1А обикновено. От съображение за защита от претоварване се избира стойност 16А в този случай.
Тани - модератор
Малко по малко ще започнеш да виждаш предимствата на методиката. В крайна сметка, май се оказва, че не моята, а твоята технология постава ограничения! Все пак има решение! За целта има по-дълбоки/широки кутии и такива без дъно(маха се), които могат да се наложат една върху друга!
Изображение Изображение

Това, че не ползваш или НЕ ИСКАШ да ползваш даден продукт или технология, не ти дава право да я оплюваш НЕОБОСНОВАНО ! Да евентуално може и да ти е по-евтино, но евентуално! Ако имаш работа, то оскъпяването се компенсира и си на печалба. Качеството и новите технологии и продукти ще ти осигурят още повече работа!
thinkpad написа:
Имам други съображения за безопасност. Проводници на кабели с обелена външна изолация не поставям едни върху, ако не принадлежат на един и същи потенциал. Избягвам и да правя плетеници от проводници. Каква е разликата, питаш? Разликата е, че ако при мен нагори изолацията на проводник от кабел няма опасност той да се опре с такъв с различен потенциал(говорим за случай фаза върху нула или нула върху фаза) и от там да се получи късо съединение.
thinkpad написа:
Отново да изясня - не всички ползваме клеми Ваго. Спайки със спояване, като отгоре на всичкото проводници с различни потенциали от кабели, останали оголени с единична изолация не лежат един върху друг не могат да се монтират по този начин. Мислиш ли, че ще можеш да свържеш 16 кабела със спайки, без нито един проводник с различен потенциал да лежи върху друг с такъв?

Би ли ми дал източника на тази важна информация? Според тебе трябва да прекарвам по едно гофре за нулевите проводници и едно гофре за всяка фаза и е недопустимо да слагам проводник нула и проводник фаза в едно гофре :? Човек, ти вече започна да си измисляш нова електротехника! Излез от измисления си сват и влез в реалността! И се разбери сам със себе си има ли или няма опасност от късо съединение? Нали щеше да падне предпазителя веднага?

Ако ползваш предпазител 16А в инсталацията на картинката, би ли ми обяснил какъв е смисъла да ползваш кабел 4mm² в този кръг? Нали се чудеше от къде да пестиш? Парите, които си дал повече за този кабел, можеха да ти стигнат за клеми Wago!
Изображение

В превод това означава: Не работи много, работи интелигентно!

ПП А колко ампера са ти ключовете за осветлението? Нали държеше на сигурността? Какво ще стане, ако някой от клиентите ти , реши да включи някоя вентилаторна печка 2 кW във фасонката? Инсталацията трябва да е дуракоустойчива!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Малко по малко ще започнеш да виждаш предимствата на методиката. В крайна сметка, май се оказва, че не моята, а твоята технология постава ограничения! Все пак има решение! За целта има по-дълбоки/широки кутии и такива без дъно(маха се), които могат да се наложат една върху друга!
Моята технология поставя ограничения до толкова, до колкото работя със зазидан и не мобилен кабел и се базирам на технология със спайки и спояване. При мен просто мога обаче да си оставям аванс в разклонителната кутия и да си бича с евтин ПВВ-МБ1, а не да опъвам гофрета и до последният милиметър преди клемата да режа кабела в разклонителната кутия. Виждам обаче на къде започна да биеш. Тръгнахме от критика на свързването без разклонителните кутии, а сега ти тръгна да критикуваш моето свързван с разклонителни кутии. Не трябваше да споменавам аз въобще как работя, за да няма просто база за критики към мен :D
Мостовият кабел е евтин, а пестенето от гофре прави работата още по-евтина. Дадените широки конзолни кутии просто ги няма във фирменият магазин на производител на кабели, от където си купувам нещата много йофтино - кабелите с над 50% отстъпка. Другаде също не съм мяркал такива, но да предположим че съм крив и не съм гледал. Не обичам обаче нестандартните изпълнения, понеже днес има каквото ти трябва, а утре - няма.
Wago не навсякъде има и на повечето места ме гледат като извънземен като ги питам. А и тук да те заям, не даде ли някой руско клипче как при претоварване посочените клеми водят до по-голямо нагряване и изгаряне на изолацията на проводника спрямо спайка?
Източник на критикуваната от теб информация не мога да давам, защото това си е чисто мое правило - Фаза и нула гледам да ги държа възможно по-далече една от друга, тоест едната в горната част на разклонителната кутия, другата в долната. Работи както искаш. После ако ти се наложи нещо да демонтираш тая паяжина от кабели ще я намериш леко неудобна.
Да, предпазителят ще сработи при късо съединение. Това са положения, които произлизат от законите на електротехниката.
Да, всъщност 4 квадрата кабел в момента не е нужен. Ако се добавят още консуматори обаче може да се добави табло, без да се сменя магистралата. Мисли се малко в бъдещето за сметка на цялата евтиния. Подобно нещо ми беше намекнато. Само да не се прави пишманска работа и да се сменя 16А предпазителя с 25А(както по-рано се пошегувах някъде около гротескната ми шега как ще връзвам 10KW проточен бойлер с по 3 жила по 1,5мм2 за нула и фаза, във всеки край със спайка), че да носи на "повече ток" кръга, като пуснеш няколко по-мощни уреда + осветление. Тогава действително схемата е силно неудачна.
Хаха. Не можеш да пуснеш печка на фасонката, тия адаптери на едисонова резба, които се поставят във фасонката и излиза хем контакт, хем ламба са далеч назад в миналото. Никога не е предвидена инсталацията за осветление да претоварва системата. Тя е с по-тънък проводник, за консуматори с ток не много по-голям от 1А и освен ако умишлено не се свърже нещо към този кабел, което си е чист саботаж на инсталацията. То и без това масово слагат на осветлението по 16А.
По наредба да се присъединяват контакти към кръг за осветление не може и има логика - присъединяваш кабели с по-голямо сечение, които носят по-голям ток и по-мощни консуматори към кръг, предвиден за по-маломощни. Обратното обаче е допустимо, понеже осветлението е маломощен кръг, който се присъединява към по-мощен.
п.п Знам английски език.
Тани - модератор
thinkpad написа:
Източник на критикуваната от теб информация не мога да давам, защото това си е чисто мое правило
То май с това трябваше да почнеш в темата! Реално твоите изпълнения са нестандартни! Ти свързваш каквито кабели ти скимне където и както си пожелаеш , по някакви твои правила! Предложената система без разклонителни кутии, не нарушава никакви правила, освен твоите! Както се видя има само предимства , а недостатъците са заради твоите правила! За не знам кой път питам , къде ще свържеш онези предпазители, между разклонителната кутия и всеки контакт, но явно и на този въпрос няма да получа отговор, следователно и това предимство го отписваме! Явно предимствата се изчерпаха! Останаха недостатъците!

Неудобствата с намирането на материалите го пиша към ОПРАВДАНИЯТА! Ако започна да си подбирам материалите, по критерия да ги намеря в кварталния магазин, ще трябва да се откажа от 80% от материалите с които работя! Ако увелича радиуса до 20 км, ще останат половината! По нова година издирвах в цяла България къде мога да намеря един определен ъгъл за шпакловане. Пратиха ми го от Плевен, защото в Пловдив и София нямаше! Нека не повтарям цитата за решенията и оправданията! Та аз дори не съм електротехник! Ел. инсталациите представляват по-малко от 10% от работата ми! Несериозно е професионалист да се оправдава с липса на материали!
Относно печката във фасонката:
viewtopic.php?f=11&t=35323

не отписвай и този вариант! А и винаги може да стане не пълно късо в електрониката на някоя енергоспестяваща крушка, което да не може да бутне предпазителя! Какво ще стане с ключа? А ти се притесняваш от клемите Wago!!! Изгледай отново клипа и виж за какъв ток става въпрос и за колко време. Хайде помисли сега, колко предпазителя ТРЯБВА да паднат дори от половината на този ток? А и не се знае, какво се крие под тиксото. При усукването на спайката, кабела изтънява, така че, няма никаква логика в онзи клип, за разлика от всички останали!

ПП
Интересно ми е, ако се наложи да преправиш нещо, как го правиш като вече си запоил? А се притесняваш от моите плетеници??? Моите плетеници са разглобяеми и мога да добавя, изключа или сменя който си поискам кабел по всяко едно време, без да оставям никакви следи! Мога дори да си прекарам чисто нов кръг от таблото до който и да е излаз за контакт!

ППП Като се замисля, ако беше си прекарал по един кабел за контакти и осветление, щеше да ти излезе по-евтино отколкото един дебел!
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
Моите изпълнения са в допустимите от стандарта рамки. Свързвам кабели където трябва - в разклонителните кутии. Свързвам ги по допустим начин - спайка. При големи помещения и много консуматори диференцираните предпазители и отделянето на няколко токови кръга в табла в помещението е напълно реалистичен вариант. Например за някое хале.
Относно печката във фасунгата - абсурдно, но възможно, ако си идиот. Да закачи разклонител към ламБата на тавана дори и идиот не би го направил, освен ако не просто не му пука за безопасността, ами за естетиката и функционалността. По същата логика можеш да бръкнеш и с вилица или пирон в контакта, или да го извадиш от стената и да хванеш двата кабела. Допустимо е осветление да се свърже към токов кръг за контакти.
Неудобството от намирането на материали може да е оправдание, но честно казано е факт. Ако ти се дава зор да завършиш обекта, а нямаш материали, не можеш да ги чакаш да ти пристигат от някой онлайн магазин. А и трябва да помислиш за този, който ще ремонтира нещо след теб, ако се наложи.
Усукването на кабела има логика да е на кантар с клемите, контактната повърхност е по-голяма от тези на клемите. Със спояване пък се увеличава още повече и не се допуска разхлабването на връзката и окислението, така че след 3години крушките ти и микровълновата ти да присвяткат като семафор.
Продължаваш да ми човъркаш магистралният кабел. За това да ти е мирна душата, въпреки че ми се обясняваше, ще ти кажа че на магистралата има вързан още един токов кръг на отделен предпазител и предпазител за магистралата специално. Остана малко излишък от 4mm2 кабел и реших да го употребя по предназначение, за сметка на преместването на контакт в по-удобна позиция. И не, всъщност два отделни кабела нямаше да излязат по-евтино, особено спрямо местоположението на таблото.
Отговор на послеписа - Гледам да правя нещата така, че да не се наложи да ги преправям докато съм жив, освен ако някой не реши да пуска 10kW бойлер на токовият кръг, като напъха тел във витловият бушон, което си е негова глупост и чист саботаж. По същата логика който е идиот - може и просто да замости входа и изхода на автоматичният предпазител и да байпасне. И все пак, мястото в разклонителната кутия, понеже не тъпча и контакт вътре ми позволява да оставя известен аванс, ако се наложи преправяне.
Що не си стиснем ръцете на следният компромис - твоят вариант е приложим за кабели в гофрета, а моят за твърдо положени кабели - зазидани и кабели в гофрета.
Ти можеш да прекараш нов кръг по всяко време, ако кабелът ти е зазидан и не в гофре, ама друг път. И моят метод с твърдото зазидване има едно предимство - запалването е по-трудно, а охлаждането е по-голямо. Твоят кабел ще гори като фитил в гофрето заедно със самото гофре. Моят първо мазилката ще му ограничава горенето, второ липсата на кислород, който да подхранва горенето, заедно с усукването на определено разстояние ще убият горенето. И не могат в тези тръби да се завират вредители.
Клеми честно казано много не обичам, имал съм много проблеми с клеми. Спояването на спайката ми е опционално, може и без него.
Послепис - Проблем с твоето гофре има и от друго естество. За еднакви токове ти трябва да поставяш кабели с по-големи сечения, отколкото аз, т.е и твоите кабели ще носят по-малко на претоварване. Тоест и от там може да спестя аз :rolleyes:
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Моите изпълнения са в допустимите от стандарта рамки. ... Свързвам ги по допустим начин - спайка.
Това по кой стандарт го прочете? Ако обичаш да го споделиш че нещо за толкова години не съм го срещал.

Усукването на кабела има логика да е на кантар с клемите, контактната повърхност е по-голяма от тези на клемите. Със спояване пък се увеличава още повече и не се допуска разхлабването на връзката и окислението...
Логиката в случая е излишна има си норми и не ни е работа да ги коментираме. Виж, за спойката след спайката съм съгласен. Иначе само клеми.

И все пак, мястото в разклонителната кутия, понеже не тъпча и контакт вътре ми позволява да оставя известен аванс, ако се наложи преправяне.
Вероятно в почти всички квартални магазини има дълбоки конзолни кутии. Ако няма за мазилка с успех може да гипсираш и дълбока кутия за картон. Например такава. В кварталния ни магазин има над 20 вида разклонителни и конзолни.
http://obobettermann.bg/konzola-za-gips ... lboka.html

И моят метод с твърдото зазидване има едно предимство - запалването е по-трудно, а охлаждането е по-голямо. Твоят кабел ще гори като фитил в гофрето заедно със самото гофре. Моят първо мазилката ще му ограничава горенето, второ липсата на кислород, който да подхранва горенето, заедно с усукването на определено разстояние ще убият горенето. И не могат в тези тръби да се завират вредители.
Пак погрешни неща. Кабел в мазилка се охлажда по-трудно от такъв в гофре, а този в гофре по-трудно от такъв поставен на открито. Не случайно на тези монтирани на открито им позволяват по-големи максимални токове. Мазилката НЕ ОХЛАЖДА !!! Охлажда въздухът. Това за кислорода и вредителите е вярно ама ако кабела ти мине 200 градуса дали е в гофре или мазилка особена файда няма. И в двата случая ще го сменяш. Освен това зад картона напълнен с минерална вата няма кой знае колко кислород и няма какво да гори. А относно усукването - като ти се разтопи изолацията точно там където си го усукал там и ще гръмне. Пък и тези ПВВМ-Б1, ПВ-А1, ПВ-А2 са с еднакъв клас на температурна устойчивост. Само където по ПВ-А2 може да пуснеш по-голям ток за разлика от ПВ-А1 и особенно пък от ПВВМ-Б1 положен скрито под мазилка. :-D
http://www.cablecommerce.bg/bg/productd ... php?id=122
http://www.cablecommerce.bg/bg/productd ... php?id=115
http://www.cablecommerce.bg/bg/productd ... php?id=118

Клеми честно казано много не обичам, имал съм много проблеми с клеми. Спояването на спайката ми е опционално, може и без него.
Послепис - Проблем с твоето гофре има и от друго естество. За еднакви токове ти трябва да поставяш кабели с по-големи сечения, отколкото аз, т.е и твоите кабели ще носят по-малко на претоварване.
Относно клемите - не важно какво обичаш и какво не. Така е ако си попадал на калпави боклуци. За сойката на спайката - без нея не става. По принцип спайката е забранена. Това че някой я ползва не я прави автоматично доброто и правилно решение.
За кабелите кой може да носи по-голямо натоварване - погледни по-нагоре.
И както някой беше казал - „практика без теория е сляпа а теория без практика немислима”. По-добре е второто. Поне никой няма да пострада.
:partyman:
PCL82 - майстор
Хайде да дам още малко разяснения, че народът се изпокара.

При системата от контакт в контакт, като и при всички нови инсталации и разширения на стари двупроводни инсталации се правят трипроводни! При нова инсталация имаме ДТЗ на контактите. Това автоматично води към една ДТЗ да не се свързват почече от 4 контакта (препоръка от сайта на Шнайдер Електрик).
По DIN стандарт няколко контакта в обща рамка се броят за един излаз-все едно е разклонител. (колко точки са е друг въпрос) Действително има връзки и парчета кабели между контактите, но за това има и проектант, който да ги минимизира, да пресметне токът на к.с. и да избере подходящо сечение и вид предпазител.

Системата с магистрален проводник с по голямо сечение е допустима за дълги разстояния в обществени сгради (през коридора от таблото до помещението). Но е недопустимо да се ползва за вдигане на мощността и спестяване на кръгове за товар над 16А, когато контактите могат само толкова. Другото са компромиси от социализма. Но дори и през социализма в грамотните проекти при 4мм2 се е залагал 16А предпазител. Т.е. тези 4мм2 са били за дуракоустойчивост, понеже във витловия предпазител влиза и вложка 25А или пък такава кърпена с тел. Или пък инцидентно се наложи да се пусне електрожен, машина за циклене на паркет или парното още не е пуснато. Само тогава за кратък период се слага 25А вложка и после се сменя пак с 16А.

Как колегата thinkpad правиш магистрала с мостов проводник, без да я прерязваш в кутиите-това става при инсталации с ПВА/ПКИ в тръби и винтови клеми с междинно заголване на проводника? Или заголваш мостовака междинно и увиваш около него, треперейки да не сцепиш още неизмазаните кутии?

Както казах по DIN консуматор над 2кВ всякак се свързва на отделен кръг, а такъв над 4кВ се захранва трифазно. Така много лесно се поределя броят на кръговете и няма много рискови връзки.

В една кутия се свързат проводници само от един монофазен/трифазен токов кръг. В противан случай опасно е не късото между два кръга, а пробив от фазата на единия кръг към фазата на другия-опасност при ремонт и авария. В такава ситуация за предпочитане е да се редуват фаза-нула фаза нула, за да стане късо и предпазителя да изключи, а не да остане незабелязан пробив между едноименни фази.
Кики - специалист
PCL82! не разясняваш нищо, повечето неща които си написал са неистини да не казвам и по-силни думи.
PCL82 - майстор
Кики написа:
PCL82! не разясняваш нищо, повечето неща които си написал са неистини да не казвам и по-силни думи.
Кое е невярно?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: