smlxl написа:Тук съм съгласен, но отново не ми харесва абсолютизирането:Проблемът при калайдисване без подложна пластина или гилза е, че калайят е твърде мек и острото винтче прерязва частично проводника. Да може да се мине само с калайдисване без гилзи и подложки при някои клеми със полу-сферични винтове (обикновено са струговани, а не ударени на пресата).
Наличето на подложна пластина при многожилен проводник без гилзи е задължително.
Проводника като е многожилен и не е с гилзи хващам поялника и калайдисвам оголените краища. Здраво, сигурно и красиво. Понякога и практично, защото въпреки че тинолът също увеличава леко диаметъра на проводника, все пак не е толкова колкото дебелината на подложната пластина и ако случаят го изисква можеш да натъпчеш повече кабеляци
От всички винтови клеми най- ми харесва принципът на редовите клеми за ДИН-шина, същият както и при АП-тата. Няма винт който директно да деформира проводникка и всичко се стяга здраво и надеждно.
От безвинтовите клеми добри са спиралните клеми за усукани проводници на 3М,а за отделни връзки тези на WAGO.