• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
smlxl написа:
Тук съм съгласен, но отново не ми харесва абсолютизирането:

Наличето на подложна пластина при многожилен проводник без гилзи е задължително.

Проводника като е многожилен и не е с гилзи хващам поялника и калайдисвам оголените краища. Здраво, сигурно и красиво. Понякога и практично, защото въпреки че тинолът също увеличава леко диаметъра на проводника, все пак не е толкова колкото дебелината на подложната пластина и ако случаят го изисква можеш да натъпчеш повече кабеляци :)
Проблемът при калайдисване без подложна пластина или гилза е, че калайят е твърде мек и острото винтче прерязва частично проводника. Да може да се мине само с калайдисване без гилзи и подложки при някои клеми със полу-сферични винтове (обикновено са струговани, а не ударени на пресата).

От всички винтови клеми най- ми харесва принципът на редовите клеми за ДИН-шина, същият както и при АП-тата. Няма винт който директно да деформира проводникка и всичко се стяга здраво и надеждно.

От безвинтовите клеми добри са спиралните клеми за усукани проводници на 3М,а за отделни връзки тези на WAGO.
Явно ще е един кабел до конзолите и ще присъединявам с ваго клеми.
smlxl - специалист
Действай и ако имаш желание онагледи резултата със снимки. Успех!
gogo7777 - майстор
Как така ''лесно се саморазхлабват''? Моля, не създавайте такива митове Кое нещо се саморазхлабва?
Всичко в природата се саморазхлабва :-D . А щом те кефят Ваго, то имай предвид, че те се саморазхлабват още по-бързо във времето от която и да е връзка. Митовете произхождат от "железни" факти и само времето ги превръща в митове.....е и модата на пазарната икономика, която е далеч от надежноста (иначе няма икономика и електриджиите остават без работа) :-D
Кики - специалист
Marmot написа:
Явно ще е един кабел до конзолите и ще присъединявам с ваго клеми.
За какво ти са клеми като самите контакти (по-хубавите) имат възможност за осъществяване на двустранна връзка, използвай гъвкави (многожилни) проводници за лесна работа и си ти.
hidrazin - майстор
Голяма част от контактите на пазара имат възможност за монтиране на по два проводника и няма проблем да си вземеш от единия към другия. Ако използваш многожичен проводник гледай да не вземеш контакт с пружинни клеми. Тогава ще се наложи да калайдисваш проводника или да му слагаш кабелен накрайник.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на ср сеп 18, 2013 9:12 pm, променено общо 1 път.
a3ot - напреднал
Ако жилото е многожилно с твърди жила, няма нужда от накрайник иначе и аз съм за накрайник.
Добре, благодаря ви за отговорите =D>
  • 1
  • 2

Тема "Няколко контакта в обща решетка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: