ribnikolaevi написа:Ако има неравномерно движение на земната основа, предизвиканите от това явление усилия са доста големи спрямо обичайните (с които хората са свикнали да мислят). Мащабът е друг. Съответно за да се спре напукването на къщата ще трябват доста усилия (пари). Честно казано, не знам дали си струва, но ако има желание, авторката може да се пробва с различни полумерки (които се предлагат дотук) и нямат сигурен резултата, или трябва да спре това неравномерно движение на земната основа. Но почва се усилва трудно и скъпо!!!Отдавна не съм писала, но просто нищо съществено не се задвижи. Успях да ангажирам три различни технически лица (други трима обещаха, но така и не дойдоха), но за сега никой от тях не пое ангажимента да изготви проект за укрепване.
Единствения по-евтин вариант, за който се сещам е да се набият дървени пилоти. Точната дължина, местоположение и брой не мога да кажа. Също така зависи и дали има техника наблизо, с която да се набият. Особеност е, че първо трабвя да се обработи дървото против гниене.
Ако тогава неравномерното слягане спре, вече може да се говори за конструктивни мерки за укрепването на самата къща. Но всеки опит за усилване на конструкцията на къщата ще доведе само до забавяне (временно) на процеса, или пък ще се хвърлят толкова пари, че ще може да се построи нова "здрава" къща.
Двама от тях отново ми се заклеха, че къщата нямала да падне. И двамата по отделно предложиха по-скоро дренаж и поставяне на циментова настилка отгоре. Според тях щяло да е достатъчно. Единият ме попита дали къщата има проект. Има ли смисъл да се ровя из общината и да търся из разните служби?
Третият каза, че имало различни варианти, но докато не се изкопае до нивото на основите и под тях, за да се види не можел да каже нищо конкретно. Спомена за изграждане на циментов пояс около къщата.
Прочетох мнението и на ribnikolaevi, което никой не е оспорил, и се чудя ако всичко е толкова несигурно и ужасно скъпо какъв е смисълът?