Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
veneta_123 - напреднал
ribnikolaevi написа:
Ако има неравномерно движение на земната основа, предизвиканите от това явление усилия са доста големи спрямо обичайните (с които хората са свикнали да мислят). Мащабът е друг. Съответно за да се спре напукването на къщата ще трябват доста усилия (пари). Честно казано, не знам дали си струва, но ако има желание, авторката може да се пробва с различни полумерки (които се предлагат дотук) и нямат сигурен резултата, или трябва да спре това неравномерно движение на земната основа. Но почва се усилва трудно и скъпо!!!
Единствения по-евтин вариант, за който се сещам е да се набият дървени пилоти. Точната дължина, местоположение и брой не мога да кажа. Също така зависи и дали има техника наблизо, с която да се набият. Особеност е, че първо трабвя да се обработи дървото против гниене.
Ако тогава неравномерното слягане спре, вече може да се говори за конструктивни мерки за укрепването на самата къща. Но всеки опит за усилване на конструкцията на къщата ще доведе само до забавяне (временно) на процеса, или пък ще се хвърлят толкова пари, че ще може да се построи нова "здрава" къща.
Отдавна не съм писала, но просто нищо съществено не се задвижи. Успях да ангажирам три различни технически лица (други трима обещаха, но така и не дойдоха), но за сега никой от тях не пое ангажимента да изготви проект за укрепване.

Двама от тях отново ми се заклеха, че къщата нямала да падне. И двамата по отделно предложиха по-скоро дренаж и поставяне на циментова настилка отгоре. Според тях щяло да е достатъчно. Единият ме попита дали къщата има проект. Има ли смисъл да се ровя из общината и да търся из разните служби?

Третият каза, че имало различни варианти, но докато не се изкопае до нивото на основите и под тях, за да се види не можел да каже нищо конкретно. Спомена за изграждане на циментов пояс около къщата.

Прочетох мнението и на ribnikolaevi, което никой не е оспорил, и се чудя ако всичко е толкова несигурно и ужасно скъпо какъв е смисълът?
profy - специалист
Венета,
трябва ли да се оспорва с аргументи едно мнение, което статистиката напълно отхвърля.
При това въпросното становище се базира на известния шопски принцип -
не знам как е, ама не е така, както предлагат.
Което напълно елиминира смисъл във всякаква дискусия.
Кажете колко къщи из Вашето село са с подобни дървени пилоти, има ли поне една ?
Аз лично не съм чувал за селска къща с подобни пилоти, освен едно наколно селище в езерото до Варна, праисторическо.
Колко къщи из селото са с мерки или полумерки за укрепване на земните движещи се основи ?

Аз Ви развих модел, адекватен, обобщаващ за района,
по който и в който след Вас доста подобни къщи са укрепени. По мои сведения и помощ.
От Вас зависи да задействате сериозна фирма вместо да се занимавате с празни търсения на други решения.
Успех.
veneta_123 - напреднал
Здравейте на всички! Отдавна не съм писала по наболялата за мен тема, защото нямаше какво. Спрях се на местна бригада, защото ръководителят им има репутацията на честен, съвестен строител, който работи на изключително прилични цени, а и се съгласи да му платя част от сумата разсрочено. За съжаление той има много ангажименти и едва сега дойде и моя ред.
За това време ситуацията в къщата се влоши още повече. Появиха се нови пукнатини –във всички стаи, старите станаха още по-големи, а един от гардеробите се наклони, което означава, че и подът се движи, паркета се изметна и т.н.

В началото на месеца майсторът най-накрая дойде и започнаха да копаят до основите и отново остана доста озадачен от видяното. По неговите думи до сега е правил подобни укрепвания на над 10 къщи в региона, но никога пукнатините на са обхващали цялата къща и не са били така разнообразни. На второ място след като разкопаха основите се оказва, че надолу те не са напукани, за разлика от нивото над земята. Както и да е – доведе техническо лице, което също каза, че е изненадана от състоянието на къщата, при условие, че изглежда солидно строена. С оглед лошото състояние на къщата препоръча цялостно укрепване с пояс по всички страни и допълнителен дълбок дренаж на около 2-3 метра от къщата.

На това място малкият си счупи крак и аз спешно трябваше да си тръгна за София.

Междувремено както разбрах от майстора на места камъните в основата от източния край са били разместени, което според него доказвало наличие на вода. Потвърди, че в западния край основата достига 1,8 м дълбочина. В източния край е около 1,2 метра. На този етап са инжектирали бетон под основите в източния и западния край и копаят в северния и южния като възнамеряват да изградят подпорни стени (тези подпорни стени не са ми ясни). Това, което е различно, че инжектирането на бетона и пояса е на кота „нула“ т.е. няма издигане на колони.

Майка ми твърди, че, че вече усещала промяната, защото вечерно време докато е тихо не чувала скърцане и пукане, каквото преди чувала и я будело (Може и да е внушение. Аз лично нищо не чувах, но все пак тя е взрастна и спи леко ). Не зная дали е късно за съвети, тъй като ремонта вече е в процес, но ангажимента със счупения крак на детето ми отне цялото време. Едва днес успявам....

Поствам няколко снимки на разкопаните основи от източния край, хоризонталните напуквания и липсата им по-надолу в разкопаните камъни как изглежда от близо разкопаната основа на къщата и една снимка на това как всяка година къщата се измества от земята. Също и едно от измятанията на прозорец, резултат от активните процеси.

Отново ще съм благодарна да прочета коментарите ви.

Прикачен файл

uuu 573_1.jpg разкопаните източни основи

Прикачен файл

uuu 58_10.jpg Хоризонталните пукнатини и липсата им по-надолу

Прикачен файл

uuu 578_1.jpg Така изглеждат основите след разкопаването

Прикачен файл

uuu 566_1.jpg Вижда се как основите на къщата се отделят от земята

Прикачен файл

11.jpg Изметнатия прозорец
VLADO66 - майстор
Това което е отдолу е проблема-не прилича на суха зидария ,а на нахвърляни камъни.Това което е между тях въобще не ми се коментира-при наличието на вода са възникнали ерозийни процеси които са отмили нещото между камъните и са отслабили основата.Дано с бетона и дренажа нещата се стабилизират.
veneta_123 - напреднал
Ами аз и преди писах, че говорих с майстор участвал в строежа, който каза, че основите са камък и вар. Едва ли и тези не са такива, макар че на снимката изглеждат зле. По телефона майсторът отново потвърди, че в западния край основите са изключително дълбоки и здрави. За източния само каза, че имало разместени камъни, но не и, че основите са правени небрежно или неправилно.
roly - специалист
veneta_123 написа:
Ами аз говорих с майстор участвал в строежа, който каза, че основите са камък и вар.
](*,) ](*,) ](*,) #алелемайко
- основи с камък и вар.
Frysco - специалист
Без позволението на авторката, ще си разреша да дам малко информация-понеже сме от едно и също село... наскоро минах покрай къщата на Венета, та очевидно нещата са претърпяли търсения обрат, къщата изглеждаше в добро здраве.Правеха ремонт на покрива (аз всъщност търсех майсторите, та затова ходих до тях) и имаше хубави бетонени пътечки около къщата.Пукнатините бяха замазани.
Та това е което можах да видя.
А малко след това, говорихме с въпросния майстор-ръководител на бригадата с добро реноме, търсена от мало и голямо в района.Оказва се че цялата работа е в изключително интензивна ерозия от високите подпочвени води.Съседните къщи и детската градина която също е там, и те са пострадали от тая работа.В близост до тези къщи започва един баир, на върха на които е гробището, та в подножието му е панчината чешма, пада се на североизток от къщата на Венета, а на запад се намира друга чешма, в центъра на селския парк-тя е там където всъщност е бил горския извор, дал името на селото.В миналото района е бил горист.

Та така.Дано Венета се появи да подаде още малко информация.
ribnikolaevi - майстор
Мдааа, дървените "пилоти" можеха да заздравят почвата, действат подобно корените на дърветата. Е, не може да се сметнат като коричество и размери предварително без още данни, които пък не си струва финансово да се взимат (лабораторни резултати). Но поне са евтини и може да се пробва да се набиват докато ... затихнат процесите.
Има и други решения, естествено ...
Дано проблемът е решен качествено и з адълъг период от време.
Съжалявам, че възкресявам толкова стара тема, но понеже имам сходни проблеми като авторката и съм от региона, бих искал да попитам за някакви контакти на бригадата, която е извършвала дейности по къщата ѝ.
шоп - майстор
чет мар 07, 2019 2:04 pmnradev написа:
Съжалявам, че възкресявам толкова стара тема, но понеже имам сходни проблеми като авторката и съм от региона, бих искал да попитам за някакви контакти на бригадата, която е извършвала дейности по къщата ѝ.
Ми тя авторката от 2017 год не си е влизала в профила.

Късмет е ако влезе и отговори.
Иначе успехи в съживяването на мъртвеца. За мен наливането на десетки и стотици хиляди левове е оправдано само от сантиментална гледна точка.
Успехи!

Тема "Опасни ли са тези цепнатини на къща? Как да се справя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: