• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15
Съвети за начинаещи готвачи.
stiv1961 - майстор
Щом е нов казана трябвало е веднъж да превариш вода- мое мнение. Освен да направиш една преварка на виолетката :?
hidrazin - майстор
iivanov написа:
:? ... първите две туби станаха лилави....
Ами честито. Сварил си отрова. Една от причините може да е че не си измил казана, лулата и охладителя с оцет и после вода ако не си го ползвал известно време. Другата причина която е по-вероятна - наличието на етиламин в материала. При разлагането си той отделя амоняк. Амонякът пък реагира с медта и се получават сложни медно-амонячни съединения обикновено сини на цвят. Трудно ще се отървеш от тях ама все пак пробвай с преварка. Такава ракия не е годна за пиене. Медните съединения са отровни.
Дали имаш медни съединения в ракията може лесно да разбереш. Отпий една малка глътка от синьото нещо и си дръпни от цигарата. Ако почне да ти сладни в устата - имаш бакър в ракията. :-D
Като я вари слага ли сода бикарбонат в материала?
:partyman:
iva6ki - специалист
iivanov написа:
:? Пичове, варих ракия и първите две туби станаха лилави.Възможно ли е да е от това, че казана е почти нов.И кво да я правя тая лилавата?
Няма значение че е нов трябваше добре да го измиеш преди да вариш и
най-вече лулата.Почистваш добре и след преварка ще се оправи не е страшно.
Получава се от окис като не се ползва. :wink:
iivanov - майстор
Технологията за направата на материала е една и съща и досега съм нямал проблем.А казана е колона монтирана преди около месец.През това време едва ли са варили повече от 5-6 пъти, щот казана е голям и рядко по нашия край вадят толкова плодов материал. Странното е , че при прибирането ракията си беше безцветна и се оцвети след около ден.След около седмица отворих капачката на едната туба и на другая ден ракията пак беше безцветна.Повторих и с другата туба-същия резултат.
Тези медни съединения, за които говоришдали ще мога да ги изкарам при още една дестилация? :?
PS Слагах сода.
Последна промяна от iivanov на нед сеп 22, 2013 9:30 pm, променено общо 1 път.
iva6ki - специалист
Ако е от окис се вижда още като тече и с количеството изсветлява,
при теб щом е после кой знае какви химични съединения си изкарал :rolleyes: :rolleyes:
hidrazin - майстор
Няма такъв филм. Медния окис е черен или кафяво-черен и е неразтворим във вода. Виж обаче с амоняка си прави медно амонячен комплекс с хубав син цвят. Интересното при колегата е че синият цвят се е появил по-късно. :?
Каква ли адска смес е забъркал? Не случайно в една друга тема тук писах защо избягвам ракия и пия само водка. Хубавата ракия е .... чист спирт(водка) и е чист късмет да си я направиш в домашния казан. :-D
:partyman:
jekasus - майстор
Тежка нощ ме чака :-D :partyman:

Прикачен файл

DSC_0749.jpg
DSC_0749.jpg (85.97 KиБ) Видяна 4909 пъти
kuger - майстор
Мани, срам голям! Сложих ракия да зрее, сложих и чипс, ама май доста. Днес имах работа по асмата, и преди малко отидох да я аерирам /ракията/. Придобила е цвят на почти кафе, ще я мешам с прясно сварена, май.
ZMeyGorianin - майстор
Колко градуса е сега? Ако е силна и цвета те притеснява при разреждането ще изсветлее. Но ако вкуса не бие на дъска какво ти пречи цвета?!
kuger - майстор
Малко под 55 алк. градуса. Ще претърпи лека корекция надолу. Няма да остане, уверявам Ви! При мен не се застъпват питиета :-D :-D
Аромата и вкуса от чипсовете, които ползвам за мен е меко казано отличен /стига да не се улея като сега/.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 15

Тема "Варене на ракия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: