Щом е нов казана трябвало е веднъж да превариш вода- мое мнение. Освен да направиш една преварка на виолетката 
iivanov написа:Ами честито. Сварил си отрова. Една от причините може да е че не си измил казана, лулата и охладителя с оцет и после вода ако не си го ползвал известно време. Другата причина която е по-вероятна - наличието на етиламин в материала. При разлагането си той отделя амоняк. Амонякът пък реагира с медта и се получават сложни медно-амонячни съединения обикновено сини на цвят. Трудно ще се отървеш от тях ама все пак пробвай с преварка. Такава ракия не е годна за пиене. Медните съединения са отровни.... първите две туби станаха лилави....
Дали имаш медни съединения в ракията може лесно да разбереш. Отпий една малка глътка от синьото нещо и си дръпни от цигарата. Ако почне да ти сладни в устата - имаш бакър в ракията.
Като я вари слага ли сода бикарбонат в материала?