Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tinalex - специалист
terileks написа:
колеги,
поразрових се доста из форума, но все има доста неяснотии за мен. На мен не ми е ясно точно какви елементи ми трябват, говорите за разширителни съдове, за помпи....вижте, аз нищо не разбирам и затова ви питам , а пък ако имах свободни 3-4000 лева , щях да отида за 3-4 дни на почивка и да викна майстор да ми монтира всичко и нямаше да съм в този прекрасен форум :)
предполагам ,че ви досаждам с некомпетентните си въпроси , но се надявам на някой с по-здрави нерви да ми разясни някои неща.
мога да дам необходимата информация за жилището ми - панелка, с ПВЦ дограма , като цяло апартамента не е много студен, но обмислям да направя и външна изолация. Искам да направя камина с идеята да отоплявам равномерно всичките стаи единственно заради детето , което след време ще тича от стая в стая.
Не очаквам от вас да ми кажете колко ще струва точно всичко, а да добия представа какво ще трябва да си купя и как да го монтирам.
На снимката долу съм изчислил кубатурата на стаите и със синьо съм посочил местата на радиаторите под прозорците.
искам да знам за определена кубатура колко ребра трябва да има радиатора и какъв радиатор е за предпочитане.
както и ако имам във всяка стая радиатор ще мога ли да отоплявам коридора при отворени врати или и там е необходимо да има радиатор?
после ...къде е най-удачно да е камината, прочетох че би трябвало да бъде най-близо до комина. Аз съм посочил със жълто 1 и 2 къде имам място да сложа камина и си мисля че на 2 е най-добре....но така си мисля аз. С каква мощтност да е камината за да смогва да отоплява радиаторите?
Просто ми трябва една примерна схема на камина с водна риза , кое след кое се вързва, какво се съобразява и т.н.....както и дали е удачно камината ми да е само на дърва и въглища...или на газ...или на ток ?
колкото и трудно да ми изглежда , няма да се откажа да си я направя сам :)
Ако аз трябваше да правя парно на този апартамент,бих сложил 6 радиатора и две лири-в банята и в тоалетната.Единият радиатор ще е за пералното помещение-гледам че там има отдушник.Става идеално за сушилня за пране.Дори да нямаш възможност да купиш всички радиатори,прекарай тръбите-след време ще ги купиш.С ток едва ли ще ти е изгодно да се топлиш,но все пак предвиди и тая възможност.При мен има два радиатора с вграден електронагревател с термостат-така ги свалих от една стая.Не могат да топлят,но са достатъчни да поддържат през нощтта прилична температура.Въпрос на пари е какъв котел ще вземеш-вградената камина е красива,но доста по-скъпо ще ти излезе.А и КПД на камина-печка е по-високо при съпоставими цени.В Гълъбово има един производител на котлета,който прави едни доста грамотни изпълнения.Само дето на външен вид не са особено красиви.Някъде имам телефоните,ще потърся.Аз не съм специалист,тук сигурно има и хора,които се занимават професионално с тези неща.А тръбите откъде-по стените или в пода?По въпроса за комина-аз бих търсил максимална тяга-все пак това е апартамент и пушек в него ще е доста неприятно.Много е романтично да хвърляш дърва в огъня,ама на вилата.По-добре да е максимално близо до комина.
montoya - майстор
Относно лирите съм предубеден. Изобщо не успяват да хвърлят топлина за да оправдаят високата си цена. Три алуминиеви глидера в банята или панелно радиаторче 500 /600мм. вършат къде - къде по хубава работа при цена около 50- 60 лева срещу най - малката лира на цена от 90 лева. Топлината е в пъти повече.

П.С Чорапите можеш и на радиатора да си ги простреш, съдейки от общото мнение на хората на въпроса "Защо ти е лира в банята?"
gogoroska - напреднал
И аз съм на това мнение. ЕВАЛА :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz: :supz:
dalgia - специалист
Айде и аз де се изкажа по въпроса.Макар да съм след тържество и добре почерпен :roll: . Тоя дето ти е казал 3000лева се е смилил за теб.Цените са :
радиатор 35лв
камина 100лв
Този който работи не печели от труд а от доставка на материалите , които така или иначе ще си ги купиш по цени на дребно т.е. дебело.В твоя случай ще спестиш около 300лева.Не е малко но си помисли дали си заслужават нервите по покупката и притеснението дали ще работи инсталацията и , ако не заработи какво ще каже жена ти. За някакви си 300лв.
Та след като се изказах по тази точка да кажа нещо и по техническата част.
Вземи си помпа поне 25/4 винаги можеш да и намалиш мощноста
Помпата се връзва на изхода на камината в посока да нагнетява към нея
(поради това че там температурата е по ниска а работното колело е пластмасово и при евентуално запаряване не набива парата по радиаторите и по ред други причини).
Направи си затворена система много по-добре работи(макар да е по-скъпа с около 250лв)
С камина има винаги "радиаторите са горещи ама ми е студено"
Не можеш цяла нощ да държиш огън в камината.Докато се темперират стайте отново през деня така ще е.В камината (българските) докато има огън радиаторите са топли , на жар не става.Терморегулатора който се поставя за помпата е с ЕДИНСТВЕНА цел да не се образува катран по нагревните повърхнини.Нищо не пречи на помпата да работи непрекъснато в апартамент.Разширителния съд го вържи непосредствено на изхода на камината.Така при запаряване ще отведе парата в атмосферата.Друго си помисли , ако правиш отворена система за чий к.... разширител с нивопоказател.НЯМА КАКВО ДА ВИДИШ толкова.Можеш и сам да си го направиш от парче тръба.От долу вход от горе изход.Приблизително колкото киловати толкова литри.И да добавиш повече не е проблем.Друго , че цените на алуминия спаднаха
така е.Но гледай мощноста на глидерите.Има и по 13,5лв на глидер но 85вата :shock: .Та пак стигаме до въпроса :Един "майстор" който ще ти вземе тези 300лв има изградена база за снабдяване и при него е сигурно ,че мощноста на глидерите е истинска а при теб не е.Тук може да получиш доста объркващи информаций , а т.к. не си специалист
не се знае как ще ги разбереш(не се засягай :) )Друго ще си купиш полиетилен с алуминий за 90ст на метър и колко ще изкараш с него?Ама на теб ще ти кажат че е италиански а той е третокачествен китайски.Ако взимаш полиетилен с алуминий взимай на HENСO петслоен.Та това е , че ми се приспа :roll: .
Takezo Sensey - модератор
здравей teruleks , сега 1 писах ти лично съобщение , погледнах темата , мненията и нито едно не ми хареса аз не съм специалист но имам изградена система с една камина на прити която е ъглова за вградане , с мощност 12+6
СЕГА ДА СЕ ИЗВИНЯ ЧЕ ЩЕ ПИША САМО С МАЛКИ БУКВИ И ЗАПЕТАИКИ -ПО ЛЕСНИ МИ Е , ПИША СМО Е ЕДНА РЪКА , МАЛКО ПОСТРАДАХ ...И ТАКА НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА.

сега са започнем от камината , искаш да отопляваш около 150 кубични метра , прието е че се изчислява по 65-70 вата ма метър кубичен , при средна изолация,т.е около 10 кв. но камините имат 60-70 % КПД , т.е. при това прити което е дал колегата , bibiqn , е на прити и е с мощност 8+5 кв. значи реална мощност около 10 кв. но трябв и малко запас около 20 % , значи избери си нещо класическо за 3 радиатора , а именно 10+5 или 10+6 кв , от повече глава не боли

за радиаторите , аз имам и панелни и алуминиеви , панелнира са по добри , това го казвам с гаранция , а и може да се мнамерат втора ръка по 20-30 лв ,
-алуминиевите , колегите от форума препоръчват по едиси колко глидера , глупости аз за 16 квадарата или за 40 кубика , ползвам един алуминиев радиатор от 15 глидера на височина 500мм. за около 22-24 градуса при мн. добра изолазиа на стаята.алуминиевите радиатори имат високо кпд при температура над 65-70 градуда , а именно моите са по 80 вата , но при 70-80 градуса , а с камина не може да държиш такава температура постоянно повярвай ми

-панелните да по добри , съдържат повече вода и топлината е по обилна,кое е ще изтине по бързо една тенджера с вряла вода или един варел на 40-50 градуса , и като помислиш и че ги имаи втора ръка по 1 лв, килограма , при тях положението с мощността е същото зависи от толината на водата ,

-каминната дипломат или прити , не рискувай с други марки , колкото е по висока толкова по добре , притито са по грозни но има високи модели , идеята натази височина е да има по голяма разлика м-ду пръсъединителните отвори за толпата и студената вода , и никога затворена система водните ризи на каминита не да направени за затворена ситема , в упътването за употреба го пише изрично , водните дизи издържат до 1 атмосфера , въпреки че ги тестват на 3

-присъединителните отвори .....сега на повечето притита са на 3/4 , на дипломатите са 1 цол , познай защо ......1 цол изход може да ти даде мощност до 15 кв. , а 3/4 10 кв. значи по голения изход , дава повече мощност

- за тръбите , полиетилен с алуминиева вложлка , без знаение колко пласта са , ползвай 20мм. и 16 мм. , че за 18 мм. са много скъпи фитингите , по скъпи от тези на 20 мм.

-за разположението на камината , не я слагаи в стая дето се спи , винаги имай на ум че може да върне изгорели газове докато спите , и и около нея ще има доста петел , по добре в трапезарията

-колектори не слагаи не си даваи парите на вятъра
-ако вземеш камина принерно 10 кв. мощност на ризата и изход на 3/4 цола направи следното
---за топлата вода , излизаш от камината с метална труда на 3/4 , колена и холендри , до пода , от там взимаш един троиник от3/4>2изхода за фи 20 мм. ще ти обясня защо,както споменах 3/4 цола ти дава мощност 10кв,така фи 20 мм. вътре светлия отвор на тръбата е 16 мм. или тези 16 мм. са почти равни на 1/2 цола , така 1/2 цола ти дава мощност 5.5кв . т.е. ти правиш т.рар първичен кръг и разделяш мощноста на камината от 10кв. на 2 по 5.5 кв.хаиде ако схава нещо ми пиши да продължа натам...

още веднъж се извинявам , а и за правописните грешки също ...пиша с една ръка :cry:

Прикачен файл

Изобр.055.jpg
ето я моята красавица
Изобр.055.jpg (55.22 KиБ) Видяна 51159 пъти
bibiqn - специалист
Това прити което сам дал е моето което си имам и е без водна риза.Не сам казал да си вземе такова просто показах модел на който мисля да сложа водна риза и да захраня 2 радиатора с обща мошност околу 4,5 kw.
terileks - помощник
благодаря на отзовалите се колеги
добих представа все пак какво ми трябва точно
сега ще преосмися нещата няколко дни и се захващам на работа.
Твърдо ще си я направя сам , не защото ми се свидят толкова парите , а защото не съм мързелив , а и доста ми се отдава да си майсторя каквото ми хрумне.
без да се хваля , но паркета си го сложих сам :) и интересното е ,че не скърца , а познавам доста хора със скърцащ паркет :)
дограмата също си я сложих сам ......абе когато човек се интересува от нещо, постига добри резултати.........не бих си купил нищо от магазин на дребно.....знам къде са складовете за каквото ми трябва......а и при положение че има начин да пазаруваш и без ДДС.....какво да говорим повече......още веднъж успех на всички и благодаря за съветите :)
единак - специалист
Смело напред!
Покажи после какво си измайсторил.
BateValcho - помощник
Здравей, terileks!
Поздравления за амбицията, която имаш!
Първо правя уговорката, че никога не съм се занимавал с направа на локално отопление, но до сега каквото и да е техническо начинание съм го изпълнявал на повече от 6+. Заради това си позволявам да напиша и аз нещо по твоя въпрос, още повече, че и на мен ми предстои да правя инсталация за къща на два етажа със застроена площ от 140 кв.м, което си е доста по-сериозно дело.
Така:
1. за твоята кубатура вземи горивна камера с водна риза минимум 17+5 кВт (още по-добре е да има и въздушна такава);
2. при пресмятане на радиаторите (горещо препоръчвам алуминиеви) добави към 5-10 % повече разполагаема мощност на всеки от тях, от тази, която си изчислил като необходима за всяко помещение;
3. непременно сложи радиатор (не лира) в банята – сещаш се, какво става, ако банята е студена, къпеш се, после конденз, влага, мухъл и няма отърване;
4. според мен е задължително да предвидиш достъп на външен въздух (въздуховоди), който да е изолиран от помещенията и да постъпва в горивната камера. Тук нещата наистина са сериозни, ако не си с външен въздух. При горенето се създава подналягане, тъй като камината изсмуква въздуха от помещението и в крайна сметка, започва връщане на дим, неефективно изгаряне и т.н. Другото – дори да осигуриш въздух отвън в помещението (казвам в помещението, а не независим въздух само за камерата), то в такъв случай постоянно ще топлиш постъпващ нов въздух, а в случая на независим въздуховод само за камерата, ще си топлиш един и същ въздух, който ти е в помещенията. Тая хитрина я има и на климатиците в колите.
5. при избора на горивна камера съобрази модела със сечението на комина. Обикновено комина трябва да е минимум с диаметър 20 см, а в твоя случай 20Х20 см сечение на отвора. Другото за комина е, че трябва да има достатъчна височина, най-малко 5-6 метра над началото на отвора на камерата. Ако се налага, след пробите, може да се надстои на определена височина (в това отношение има значение дали комина не е близо до стената на по-високо застроен съседен вход);
6. мястото на камината ти е ЕДИНСТВЕНО на отбелязаната от теб позиция 2;
7. като пресмяташ радиаторите, вземи предвид отопляемата мощност, която дава самото огнище – извади я от необходимата за хола;
8. радиаторите си разположил правилно – под прозорците;
9. относно техническата част се каза много, но според мен ще ти трябва задължително колектор, кранове на всеки изход (с тях после ще си регулираш еднакво ефективната циркулация на всеки воден кръг), помпа, свързана на входа (към „студената” вода, която се връща в камерата), разширителен съд, който да разположиш евентуално в банята като най-висока точка от системата, ПВЦ тръби с алуминиева вложка, всякаква там арматура за свързване (никак не е евтина), естествено – радиатори и много труд.
Един практически съвет: преди за започнеш всичко ПРЕМИСЛИ СТО ПЪТИ нещата. Една работа е наполовина свършена, когато е измислено как да стане, останалото е материали, инструмент и две десни ръце.
Сигурно има още 1000 неща за съобразяване, но дано до тук съм ти бил полезен. Пак напомням за обмислянето и на всеки най-дребен детайл още преди за ди започнал работа.
Успехи и дано скоро се похвалиш!
MARYAN - напреднал
и аз имам намерение да правя парно ! сам ! имам обаче следните въпроси
Възможна ли е системата по начина по който съм я нарисувал !!
имам предвид да е на два кръга - един за спалнята и друг за кухнята и детската ?
а разширителният съд да е на терасата , тъй като нямам възможнаст да го вкарам в банята!

Прикачен файл

plan ka6ta1.JPG
това е апартамента - в червено са радиаторите и разширителният съд , в синьо са прозорците
plan ka6ta1.JPG (31.08 KиБ) Видяна 41649 пъти

Тема "Въпрос за камина с водна риза ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: