terileks написа:колеги,Ако аз трябваше да правя парно на този апартамент,бих сложил 6 радиатора и две лири-в банята и в тоалетната.Единият радиатор ще е за пералното помещение-гледам че там има отдушник.Става идеално за сушилня за пране.Дори да нямаш възможност да купиш всички радиатори,прекарай тръбите-след време ще ги купиш.С ток едва ли ще ти е изгодно да се топлиш,но все пак предвиди и тая възможност.При мен има два радиатора с вграден електронагревател с термостат-така ги свалих от една стая.Не могат да топлят,но са достатъчни да поддържат през нощтта прилична температура.Въпрос на пари е какъв котел ще вземеш-вградената камина е красива,но доста по-скъпо ще ти излезе.А и КПД на камина-печка е по-високо при съпоставими цени.В Гълъбово има един производител на котлета,който прави едни доста грамотни изпълнения.Само дето на външен вид не са особено красиви.Някъде имам телефоните,ще потърся.Аз не съм специалист,тук сигурно има и хора,които се занимават професионално с тези неща.А тръбите откъде-по стените или в пода?По въпроса за комина-аз бих търсил максимална тяга-все пак това е апартамент и пушек в него ще е доста неприятно.Много е романтично да хвърляш дърва в огъня,ама на вилата.По-добре да е максимално близо до комина.
поразрових се доста из форума, но все има доста неяснотии за мен. На мен не ми е ясно точно какви елементи ми трябват, говорите за разширителни съдове, за помпи....вижте, аз нищо не разбирам и затова ви питам , а пък ако имах свободни 3-4000 лева , щях да отида за 3-4 дни на почивка и да викна майстор да ми монтира всичко и нямаше да съм в този прекрасен форум
предполагам ,че ви досаждам с некомпетентните си въпроси , но се надявам на някой с по-здрави нерви да ми разясни някои неща.
мога да дам необходимата информация за жилището ми - панелка, с ПВЦ дограма , като цяло апартамента не е много студен, но обмислям да направя и външна изолация. Искам да направя камина с идеята да отоплявам равномерно всичките стаи единственно заради детето , което след време ще тича от стая в стая.
Не очаквам от вас да ми кажете колко ще струва точно всичко, а да добия представа какво ще трябва да си купя и как да го монтирам.
На снимката долу съм изчислил кубатурата на стаите и със синьо съм посочил местата на радиаторите под прозорците.
искам да знам за определена кубатура колко ребра трябва да има радиатора и какъв радиатор е за предпочитане.
както и ако имам във всяка стая радиатор ще мога ли да отоплявам коридора при отворени врати или и там е необходимо да има радиатор?
после ...къде е най-удачно да е камината, прочетох че би трябвало да бъде най-близо до комина. Аз съм посочил със жълто 1 и 2 къде имам място да сложа камина и си мисля че на 2 е най-добре....но така си мисля аз. С каква мощтност да е камината за да смогва да отоплява радиаторите?
Просто ми трябва една примерна схема на камина с водна риза , кое след кое се вързва, какво се съобразява и т.н.....както и дали е удачно камината ми да е само на дърва и въглища...или на газ...или на ток ?
колкото и трудно да ми изглежда , няма да се откажа да си я направя сам
Относно лирите съм предубеден. Изобщо не успяват да хвърлят топлина за да оправдаят високата си цена. Три алуминиеви глидера в банята или панелно радиаторче 500 /600мм. вършат къде - къде по хубава работа при цена около 50- 60 лева срещу най - малката лира на цена от 90 лева. Топлината е в пъти повече.
П.С Чорапите можеш и на радиатора да си ги простреш, съдейки от общото мнение на хората на въпроса "Защо ти е лира в банята?"