• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
batvenko - специалист
Наздраве
kapanec - специалист
Днеска ще ти покаже друга захарност на смляното грозде .Не се е темперирало (20гр) трябва да е ширата за да тим покаже верните градуси. Днеска градусите ще са ти поне 24 . Слага се 1гр серниста на 1кг грозде или 100гр на 100 кг смляно грозде.Времето за приготвене на дрождите е 1ч,30м по определена схема .100гр захар се разтварят във 2л хладка вода около 37гр.във друго шише по голямо или туба от минернерална вода 5л се слага 200мл от приготвения захарен сироп и се добавят дрождите,след 15 мин се добавят още 200мл сироп ,след 15 мин 400мл сироп ,след 15 мин 800мл ,след още 15мин и останалото количество сироп и пак се изчаква 15 мин и дрождите са готови . 24ч след слагането на дрождите се слага и (ДАФ. ДИАМОНИЕВ ФОСФАТ) активатор на дрождите .Бъркаш сутрин и вечер материала .За да го преместиш в друг съд за тиха ферменация захаромера трябва да ти показва 0гр това означава че бурната ферментация е приключила обикновенно е 5-6 дена .След това го прехварляш в друг съд слагаш 1гр серниста киселина на 1л вино затваряш бидона плътно и изчакваш 15дена през това време вече се е избистрило.После го прехвърлям в друг чист съд(туби) и започвам дегустация със приятели :drinkers:
Последна промяна от kapanec на вт окт 01, 2013 7:22 am, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
kapanec написа:
След това го прехварляш в друг съд слагаш 1гр серниста киселина на 1л вино затваряш бидона плътно и изчакваш 15дена през това време вече се е избистрило.После го прехвърлям в друг чист съд(туби) и започвам дегустация със приятели :drinkers:
Не слагаш ли воден клапан?
kapanec - специалист
Не сложил съм на капака една канелка и от там от време на време през 2-3 дена му пускам газовете който се образуват при тихата ферментация .на другите бидони нямам канелки но от любопитство си ги отварям и тях да го нагледам как е и така пак се изпускат газовете

Прикачен файл

IMG_20131001_074636.jpg

Прикачен файл

IMG_20131001_074658.jpg

Прикачен файл

IMG_20131001_074733.jpg
bulhomes2 - майстор
А борите ли се по някакъв начин с останалия в бидона въздух (кислород) при тихата ферментация? Някъде четох (може и тук да е), че някои изпускали едно патронче за сифон (СО2) в бидона. СО2 бил по-тежък и измествал въздуха (в което обаче силно се съмнявам - дифузия). Ама не съм виждал такива патрончета от поне 15 години. Друг начин, за който се сещам е с балони и от някой заварчик с телоподаващо и въглероден двуокис, но тогава вече рискувам да го уморя от смях...
hidrazin - майстор
Може и въглероден двуокис от пожарогасител. Само гледай да не грабнеш някой прахов или с пяна. :-D
:partyman:
Здравейте колеги.Решил съм да правя вино за сефте.Изчетох сумати инфо и все различни рецепти.Ще стане ли, ако неслагам никаква химия.Имам 250 кг димят и 130кг мерло,ще ги смеся и една седмица ще бъркам,после точа и оставам за тиха ферментация.За около 20 дена ще съм в чужбина и ще го оставя на самоотглеждане?
ivanovbg - майстор
vladimir1974 написа:
... и ще го оставя на самоотглеждане?
Според мен така е най добре. Ще имаш вино да почерпиш като ти дойдат гости.

Щото миналата година Пешо така всеки ден го наглеждаше и като го питаше жена му защо го гледа толкова често, казваше:
- Болно е и го лекувам.
Минал месец, дошли гости и жената казала:
- Пешо сипи вино, трябва вече да е оздравяло.
- Умря виното, жено, умря...
:lol:
КИМИ - специалист
vladimir1974 написа:
Здравейте колеги.Решил съм да правя вино за сефте.Изчетох сумати инфо и все различни рецепти.Ще стане ли, ако неслагам никаква химия.Имам 250 кг димят и 130кг мерло,ще ги смеся и една седмица ще бъркам,после точа и оставам за тиха ферментация.За около 20 дена ще съм в чужбина и ще го оставя на самоотглеждане?
Ще стане разбира се, но го пий преди пролетта.

Ае, колеги,
бъка ли, бъка ли?
katcko - специалист
При мен ври и кипи :-D За три дни захарността падна от 23 на 16.Предполагам,май е добре?
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: