
Съвети за начинаещи готвачи.
batvenko
- специалист
1011 мнения в "Вино"
kapanec
- специалист
- Мнения: 441
Днеска ще ти покаже друга захарност на смляното грозде .Не се е темперирало (20гр) трябва да е ширата за да тим покаже верните градуси. Днеска градусите ще са ти поне 24 . Слага се 1гр серниста на 1кг грозде или 100гр на 100 кг смляно грозде.Времето за приготвене на дрождите е 1ч,30м по определена схема .100гр захар се разтварят във 2л хладка вода около 37гр.във друго шише по голямо или туба от минернерална вода 5л се слага 200мл от приготвения захарен сироп и се добавят дрождите,след 15 мин се добавят още 200мл сироп ,след 15 мин 400мл сироп ,след 15 мин 800мл ,след още 15мин и останалото количество сироп и пак се изчаква 15 мин и дрождите са готови . 24ч след слагането на дрождите се слага и (ДАФ. ДИАМОНИЕВ ФОСФАТ) активатор на дрождите .Бъркаш сутрин и вечер материала .За да го преместиш в друг съд за тиха ферменация захаромера трябва да ти показва 0гр това означава че бурната ферментация е приключила обикновенно е 5-6 дена .След това го прехварляш в друг съд слагаш 1гр серниста киселина на 1л вино затваряш бидона плътно и изчакваш 15дена през това време вече се е избистрило.После го прехвърлям в друг чист съд(туби) и започвам дегустация със приятели 

Последна промяна от kapanec на вт окт 01, 2013 7:22 am, променено общо 1 път.
stiv1961
- майстор
- Мнения: 5124
kapanec написа:След това го прехварляш в друг съд слагаш 1гр серниста киселина на 1л вино затваряш бидона плътно и изчакваш 15дена през това време вече се е избистрило.После го прехвърлям в друг чист съд(туби) и започвам дегустация със приятелиНе слагаш ли воден клапан?
bulhomes2
- майстор
- Мнения: 5536
А борите ли се по някакъв начин с останалия в бидона въздух (кислород) при тихата ферментация? Някъде четох (може и тук да е), че някои изпускали едно патронче за сифон (СО2) в бидона. СО2 бил по-тежък и измествал въздуха (в което обаче силно се съмнявам - дифузия). Ама не съм виждал такива патрончета от поне 15 години. Друг начин, за който се сещам е с балони и от някой заварчик с телоподаващо и въглероден двуокис, но тогава вече рискувам да го уморя от смях...
- Мнения: 2
Здравейте колеги.Решил съм да правя вино за сефте.Изчетох сумати инфо и все различни рецепти.Ще стане ли, ако неслагам никаква химия.Имам 250 кг димят и 130кг мерло,ще ги смеся и една седмица ще бъркам,после точа и оставам за тиха ферментация.За около 20 дена ще съм в чужбина и ще го оставя на самоотглеждане?
ivanovbg
- майстор
- Мнения: 5269
vladimir1974 написа:... и ще го оставя на самоотглеждане?Според мен така е най добре. Ще имаш вино да почерпиш като ти дойдат гости.
Щото миналата година Пешо така всеки ден го наглеждаше и като го питаше жена му защо го гледа толкова често, казваше:
- Болно е и го лекувам.
Минал месец, дошли гости и жената казала:
- Пешо сипи вино, трябва вече да е оздравяло.
- Умря виното, жено, умря...

КИМИ
- специалист
- Мнения: 540
vladimir1974 написа:Здравейте колеги.Решил съм да правя вино за сефте.Изчетох сумати инфо и все различни рецепти.Ще стане ли, ако неслагам никаква химия.Имам 250 кг димят и 130кг мерло,ще ги смеся и една седмица ще бъркам,после точа и оставам за тиха ферментация.За около 20 дена ще съм в чужбина и ще го оставя на самоотглеждане?Ще стане разбира се, но го пий преди пролетта.
Ае, колеги,
бъка ли, бъка ли?
Тема "Вино" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!