Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
2v6 - майстор
DMN написа:
Ще споделя отново неща от моите опити. Спретнах си набързо една системка на 12V и акумулатор с малък капацитет(така процесите се развиват по-бързо), панел и подобен контролер като на Коцето.
Тази разлика в напреженията от снимката по-горе на Коцето се дължи точно на ограничението на тока в контролера, защото е в поддържащ режим на зареждане и при 12V акумулатор това напрежение е около 13.7V, а за 24V акумулатор респективно трябва да бъде 27.4V. При това напрежение акумулаторите могат да стоят неограничено време. В моя опит при достигане на около 13.6 - 13.7V започва ограничение на тока и поддържане на това напрежение от контролера. Когато включа консуматор с по-голям ток от тока на зараждане на панела, естествено напрежението на акумулатора започва да пада и когато падне под 12.6V и аз изключа консуматора, отново започва зареждане, но този път контролера зарежда до напрежение 14.2-14.3V и го поддържа, това вече е цикличен заряд. Не съм стоял да го чакам колко време ще поддържа 14.2V, но най вероятно, ако няма промяна в напрежението определено време, контролера отново ще премине в поддържащ заряд 13.7V.
...
Имам същия контролер като на koceto_pz. Стана ми интересно дали има такива два режима за заряд :?
Неделята го свързах към един панел и един акумулатор 12V, около 60 Ah.
Получиха се следните измервания в Понеделник:
Прикачен файл:
cmp12.2013.08.26.JPG
cmp12.2013.08.26.JPG (40.43 KиБ) Видяна 1865 пъти
Без консумация през деня и горе-долу слънчево време има заряд до 14.4V.

Вечерта в Понеделник свързах един синусоидален инвертор, 300W, да разреди малко акумулатора за по-реални резултати. Ползвам го за захранването на осветлението като спре тока.

Това са измерванията от вчера:
Прикачен файл:
cmp12.2013.08.27.JPG
cmp12.2013.08.27.JPG (40.16 KиБ) Видяна 1865 пъти
Слънцето беше по-малко, а и с постоянна консумация от около 0.6 A акумулатора е достигнал само до 13.2V:
Прикачен файл:
cmp12.2013.08.27.1324.JPG
cmp12.2013.08.27.1324.JPG (19.8 KиБ) Видяна 1865 пъти
Днес съм го оставил без консуматор. Измерванията могат да се наблюдават онлайн на този сайт:
https://xively.com/feeds/24369/?from_cosm=true
DMN - майстор
DMN написа:
Ще споделя отново неща от моите опити. Спретнах си набързо една системка на 12V и акумулатор с малък капацитет(така процесите се развиват по-бързо), панел и подобен контролер като на Коцето.
Тази разлика в напреженията от снимката по-горе на Коцето се дължи точно на ограничението на тока в контролера, защото е в поддържащ режим на зареждане и при 12V акумулатор това напрежение е около 13.7V, а за 24V акумулатор респективно трябва да бъде 27.4V. При това напрежение акумулаторите могат да стоят неограничено време. В моя опит при достигане на около 13.6 - 13.7V започва ограничение на тока и поддържане на това напрежение от контролера. Когато включа консуматор с по-голям ток от тока на зараждане на панела, естествено напрежението на акумулатора започва да пада и когато падне под 12.6V и аз изключа консуматора, отново започва зареждане, но този път контролера зарежда до напрежение 14.2-14.3V и го поддържа, това вече е цикличен заряд. Не съм стоял да го чакам колко време ще поддържа 14.2V, но най вероятно, ако няма промяна в напрежението определено време, контролера отново ще премине в поддържащ заряд 13.7V.
Моите измервания ги правих на ето този контролер :
http://www.steca.com/index.php?Steca_Solsum_F_bg-neu
В описанието се вижда, че има многостепенна зарядна технология и месечно поддържане на заряда. Не знам контролера на koceto_pz дали поддържа тези функции, но иначе не мога да си обясня разликата в напреженията от снимките му. На първата снимка при ток 7.18А има 0.35V пад на напрежението, а на втората при ток 1.36А пад - 4.6V :?. Подобна разлика в напреженията се получава и при мен когато контролера започне да ограничава тока :)
koceto_pz - специалист
Според мен проблема си е баш в контролера...китайски от най ниския клас.Може би с по добър контролер нещата ще стоят по друг начин :).Факт е че с инвертор 24V съм по доволен ,зимата живот и здраве ще видим какво ще е положението.
koceto_pz - специалист
Най после след повече от месец ми дойде новия регулатор за панела.Определено с този има по голям заряд.

Прикачен файл

MRRT.jpg
koceto_pz - специалист
Да изтупам темата от праха :-D ,обмислям да взема скоро време още един такъв панел,сега се чудя как да го вържа към към другия панел.Искам да повиша ампеража за да използвам повече уреди на 220 волта.Успоредно или последователно...
nick71 - специалист
При последователноо свързване ще удвоиш волтажа а при паралелно ще удвоиш ампеража

Изображение
koceto_pz - специалист
Това ми е ясно,само не бях сигурен как стоят нещата при соларните панели... :) Благодаря за помоща :).

Тема "Малко помощ за фотоволтаичен панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: