• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
ivanovbg - майстор
Аз говоря за локални неща, а ти за глобални :)
Не мисля че Гълфстрийм е проблема на Германия, щото Франция и Англия нямат проблем с наводненията май. Освен това откакто сложиха толкова ветрогенератори в морето, на Холандия и сие намаляха климатичните проблеми.
Нали знаеш че наличието на Стара планина влияе само на климата в България и малко на Румъния, но на Европа не действа. А тя де факто само спира вятъра.
Както и да е.

Сега ми дойде една идея :idea:
Всеки ден минавам с колата около 40км за 1 час. Ако приемем че КПД-то на колата е 30% значи останалите 70% от топлинната мощност получена при изгарянето на бензина я издухвам в атмосферата. Та идеята е следната: Ако ползвам 10киловатчаса за да се придвижа може с едно по специално гърне да оползотворявам 20киловатчаса топлинна мощност, която да я съхранявам в някакъв резервоар в багажника. Дали вода или нещо друго... Та като се прибера, включвам два маркуча в него и я извъртам през парното.

Какво ще кажете?
boretobobo - специалист
Ето начин да си отопляваш автомобила когато нямаш гараж зимно време.
Пускаш едно разклонение от котела до охладителната система автомобила и сутрин навън -15
а в колата топло
8180 - майстор
ivanovbg написа:
Колега 8180,ще си взема бележка по съответната точка,
Към теб беше само шегичката и ми се стори, че я пое.
По-скоро приемам възгледите ти, което дори не е толкова важно.
Всеки има право на мнение, стига да е в подходящата тема.
ivanovbg - майстор
Хубаво е да знае човек че не е единствен :partyman:
stivemaster - майстор
Много добра идея Иванов :drinkers: проблема идва когато се замислиш за термоакомулатор.Тогава масата му като решаващ фактор обезмисля такава схема,освен ако не се сетиш за авангарден материал с ниско относително тегло висока абсорбция на топлина.
ivanovbg - майстор
200 литра вода с 10 киловата нагревател за час колко ще се сгреят?

Сега гледах проточните бойлери. 120 литра на час 6 киловата -39 градуса. По груби сметки за 80 градуса 12киловата мощност ще загреят 120 литра. Ми не е толкова тежко като се има в предвид че няма да го нося на гръб :-D Парното ми има около 40литра така че един буфер от 80...
Та пристигам на вилата, закачам маркуча и пълня системата с вряла вода :partyman:
hidrazin - майстор
ivanovbg написа:
200 литра вода с 10 киловата нагревател за час колко ще се сгреят?
С 43 градуса ако пренебрегнем загубите.
:partyman:
colyo - специалист
Темата пак заби на майната си. Направи колата на ток, пък със спестените пари от бензина си купи дърва или ток.
stivemaster - майстор
Изобщо не е отишла на майната си .Не знам какъв ти е мотива да мрънкаш, да приемем че е незнание .Иванов обаче знае че най голям дял на потребление на енергия, се пада на транспортните средства почти 20 млн.т/г.Енергийната зависимост на държавичката ни е почти 80% ,така че повишаването на КПД на транспортните средства ,би дало огромен стопански ефект!!!
Според мен в идеята на Иванов, липсва само описанието на лесно поставим (ежедневно) и с малка маса, високотемпературен термоакомулатор след катализатора, който да успява да стопли дори не чак до 70С бойлер от 100л в къщи.
А иначе, ако си говорим за електроавтомобили ,както би трябвало,хейтърите ще са далеч повече и по убедени.
От друга страна, за тези които не са разбрали преимуществата на ел.транспортните средства, ето едно четиво.
ivanovbg - майстор
Стиви, какъв е проблема да си нося в моето комби един 100литров бойлер в багажника? Закача се с бърза връзка с домашния и с една помпа за 10-тина минути си го преливам. Даже ще ми качи пода само с 14 см., ако имам по 2 см изолация от всякъде. А дали в колата ще се возим двама(аз и бойлера ) или само аз, няма да е голяма разликата в разхода.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: