• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
След 6 години ми писна да съм дневален кюмюрджия и съм на път да сменя дървата и въглищата с пелети ако е възможно.
Моят котел - Immeras Soline 35kw

Термична мощност с въглища* (kW) 34,9
Клас на полезно действие 2
Обем на зареждане (dm3) 51,0
Минимална депресия на комина (dm3) 0,15
Дълбочина на котела (Р mm) 755
Дълбочина на горивна камера (L mm) 590
Чугунени елементи (бр.) 7
Максимална работна температура (°С) 95
Мин. темп. вода връщане съоръжение (°С) 50
Макс. работно налягане (bar) 4
Налягане при изпитание (bar) 6
Капацитет котел (1) 39
Тегло (кг) 280

Сградата - вила на 2 етажа 170м2 пвц дограма . Изолация вътрешна.Отоплявам 5 стаи +дневна със седем радиатора,коридор два радиатора,два бойлера със серпентини общо 280л,3 лири за баня. Досега съм я стоплял с този котел добре.

Вилата се обитава предимно от петък до неделя. За този цикъл в най - студените периоди съм горил 5х25кг въглища мина Черно море х6 лв/чувалчето + дърва общо за около 20лв / 1/3 м3 примерно/ или за около 50лв всичко.
Въпросът ми е : Възможен ли е монтажа на пелетна горелка на този котел,каква ще ми препоръчате и ориентировъчен разход на пелети ?
Благодаря :)
filmatoplo - майстор
На този котел може да се монтира почти всяка горелка модел Ерато4, Фероли, ИВГ ,Биотеч ,Грейко и др . :)http://www.szasztherm.hu/index.php?inc=product&ref=1
nikolovvd - майстор
И на мен ми е писнало, но има светлина в тунела. Надявам се до 2-3 години да дойде газ в града.
Иначе дърва, въглища или пелети - все тая! Все трябва да отделиш помещение за складиране, да изхвърляш пепел и прочие хамалогия. Искам да си използвам двете стаи в мазето и аз като белите хора да си направя една механичка за разпивка с приятели, а в съседната стая да сложа едно джакузи, че да се кефим с жената.
kalin72 - майстор
Газ = монопол = никой не им знае цените, по-добре хамалин, но независим :)
naskov - майстор
indiglo11 написа:
Въпросът ми е : Възможен ли е монтажа на пелетна горелка на този котел,каква ще ми препоръчате и ориентировъчен разход на пелети ?
Благодаря :)
На такъв котел имам монтирана GP 32kW. Горелката се изнася посредством фланец около 3см, иначе закача в триъгълния отвор
lakosste - специалист
kalin72 написа:
Газ = монопол = никой не им знае цените, по-добре хамалин, но независим :)
=D>
sian - специалист
Има котел ръчна изработка. Обслужването му почти се доближава до този на пелети. Подобен е на Дакон-Бош. С тази разлика че топлообменниците му са хоризонтални и могат да се почистват по време на горене. Сутрин и вечер се слагат въглища в бункера, и се изхвърля пепел. С подвижни скари е.
iceheart - специалист
Аз имам няколко монтажа на такъв котел с горелки на Фероли. Когато му се направи допълнителния ход за да стане три хода работи идеално. Дори имам клиент които втора година слага уж допълнителния ход и още си го кара с два и пак работи добре. Щтом клиента е усмихнат, маистора е доволен. :) Има малка хитрост при монтажа на горелка на Фероли. Когато се прави отвора за горелката, центъра се измества 1см. на дясно и не нужен фланец при монтажа. Ако се направи точно в центъра горелката опира в страни и се налага малко пилине. За разхода едва ли някой може да ти го каже със точност, но 10 чувала по 6 лв. са ти 60 лв. по 15 кг. са 150 кг. за 3 дни, смятам че ще са абсолютно одстатачни, но това е сметка без кръчмар. :) може и са са по малко......
filmatoplo - майстор
Това за изнасянето на горелката малко в дясно от центъра важи ли за Виадрус , защото тук има монтирана горелка Фероли Р7 на Виадрус У22 -без фланец .Гледах я но не носех ролетка да меря разстоянията :? .Стори ми се че , тръбата на горелката е леко пилната 3 мм точно където минава покрай отвора , ама почти незабелижимо.
iceheart - специалист
С изместване на центъра си отваряш работа с единия от болтовете от вътрешния край на вратата. Правене надупки, местене на болтове и разни други. С изпилване на горивната тръба най-вероятно става, но за мен с "жибо" става най-лесно и без много маниполации. Ако няма "жибо" пилиш малко и това е. :)
  • 1
  • 2

Тема "Искам да сменя твърдото гориво с пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: