Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, моля за вашата помощ проблема е следния: от дълги години се отоплявам на дърва и до сега не съм имал проблем с комина, комшията под мен лятото си прави ремонт на кухнята и си е включил ширма в комина и сега като запаля и той си пусне ширма при мене започва да пуши всичкия дим се връща, моя комин е в прехода не съм в общия говори с него не иска да го махне какво мога да направя за да си реша проблема.
blagoispasov - специалист
Ако съм аз на твое място, ще приготвя набор от чукала, мистрии, две - три тухли, общо взето всичко необходимо за поставянето на качествена тапа или "шапка", показвам му ги и му давам разумен много кратък срок от примерно ден, най-много два. Ако се вразуми - чудесно, ако ли не действам.
С такива говеда така се оправям, всичко друго е хабене на време, пари и нерви.

Желая ти успех и най-вече кураж с решаването на проблема!!!
marian1 - майстор
Мисля че не е необходимо с рогата напред - първо с приказки опитай - попитай го, знае ли, че всичката мазнина която излиза от комина, ще пропие по плочата и после няма скриване на мазните петна - разгледай тук из форума - имаше подробни снимки - покажи му ги!
lov - майстор
Не е нужно с рогата на пред поне с комшията. Хората отдавна са го казали ''За добро или лошо е по добре от роднина''
Иначе ако сме за гадостите една флаконче монтажна пяна през дупчица малко над нивото на твоя под е достатъчна.
А другия вариант е една жалба в пожарната и такъв акт ще му напишат че другия път ще си помисли дали да ползва комина не по предназначение.
Аз даже доста се чудя как не са се сетили пожарникарите да минават на технически прегледи на комините. В доста държави си е регламентирано да имаш документ, че е почистван поне един път през годината. Иначе ти запечатват печката и яка глоба и докато не бъдеш в ред няма топло..
igt - специалист
А какво е това "ширма" ?
vrangelov - специалист
Намира се над печката и засмуква парата от гозбите. Някои го наричат аспиратор, други абсорбатор, а трети ширм. Думата е немска и в немския се използва за чадър, монитор, екран.
nikolovvd - майстор
blagoispasov написа:
Ако съм аз на твое място, ще приготвя набор от чукала, мистрии, две - три тухли, общо взето всичко необходимо за поставянето на качествена тапа или "шапка", показвам му ги и му давам разумен много кратък срок от примерно ден, най-много два. Ако се вразуми - чудесно, ако ли не действам.
Това е неправилно действие, защото се осъществява състава на Чл.323 от НК и съответно може да доведе до съд и присъда от 1 до 3 години затвор. Комина е част от идеалните части на имота.
Отделен е въпросът, че комшията ти отдолу се е включил неправомерно в комина, защото в един комин могат да се включат потребители през 4 етажа, т.е. над 10 метра един от друг. Казано по друг начин, в един 8 етажен блок І и V етаж ползват един комин, ІІ и VІ втори, ІІІ и VІІ трети и ІV и VІІІ четвърти.
От друга страна, ако се натрупа повече мазнина има опасност от пожар, особено като стане студено и печките/камините се насвяткат до червено.
Не съм на ясно каква е фактическата обстановка при теб, но като начало можеш да се допиташ до незаконното строителство в общината и ако е необходимо да пуснеш жалба. Същото можеш да направиш в пожарната и/или прокуратурата. Основното е да има някакъв сигнал за незаконосъобразни действия, който да те оневини при евентуален пожар в жилището на съседа под теб.
Svezar - специалист
Е то масово е така,всеки пробива стената,намира някаква дупка , зауства там аспиратора и после става мазало :) Да не говорим че повечето нови сгради "фабрично" така са направени че ако си на първия етаж а готвят на петия можеш да разбереш в кой точно момент слагат запръжката на манджата :mrgreen:

Тема "Прблем с комина от ширм" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: