• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
valentor - специалист
roly написа:
Прехвърлих го в бидони само вино за тиха ферментация,
зах. беше около 0.
Но продължава да бълбука през водното клапанче, та колко време е нормално да излиза? :?
Виното е като жив организъм.
Враговете му са :въздух,топлина ,светлина.
И на една година да е пак бълбука, е вярно че много по-рядко.
Преди две години източвам виното,поставям под сифон. Пробвам през зимата. Газирано. Изпадам в бяс. Забравям го=отписал съм го. Стопля се. Пробвам. Ееее не. Не вярвам на себе си. Убиец.И то чак през пролетта.
КИМИ - специалист
valentor написа:

Виното е като жив организъм.
Враговете му са :въздух,топлина ,светлина.
За въздуха съм се погрижил- на воден звънец е.
Mega - специалист
Колеги, моето винце преваля 15 дни. Днес мерих захарност (с ареометър) даде 2%. Алкохол дава към 4-5%. Чудя се не е ли малко алкохола за тази захарност? Направих опит, потопих спиртомера в купешко вино на което пише 10.5% общ алкохол и там даде 5%. Предполагам е нормално за този тип спиртомери.
КИМИ - специалист
Тия спиртомери са точни за ракия,
за вино най-точното е ако ти отнася главата след първия литър,
иначе купешките вина имат спирт в тях и една бутилка може да те накара да фъфлеш. :-D
caribi - специалист
Коя глава ти отнася?
roly - специалист
В Америка на пътя полицая те кара да си пипнеш носа със затворени очи или 5 крачки по осевата линия и те пуска,
това за метода с носа ще го пробвам като се нальокам дали е верен.
stiv1961 - майстор
roly написа:
В Америка на пътя полицая те кара да си пипнеш носа със затворени очи или 5 крачки по осевата линия и те пуска,
това за метода с носа ще го пробвам като се нальокам дали е верен.
Верен е :) аз съм пробвал, даже жената снимка ми направи :-D
katcko - специалист
Вече 12 ти ден от както го сложих и сутринтта показа около 2-3 единици захар.Дали е рано да го отделя от майката за тиха ферментация,как мислите?
stiv1961 - майстор
katcko написа:
Вече 12 ти ден от както го сложих и сутринтта показа около 2-3 единици захар.Дали е рано да го отделя от майката за тиха ферментация,как мислите?
Отделяй, тъкмо като се захлади ще започне избистрянето :)
КИМИ - специалист
Може да се отдели виното от чепките и при 5 зах. гр. ферментацията си продължава в
бидона/буре пълно догоре и с воден клапан.
Няма граница между бурната и тихата ферментация- ферментацията си е една, само че в на-
чалото протича с повече видими признаци- отделяне на СО, което повдига люспите(шапка).
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: