Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batspetar - напреднал
Здравейте,искам да попитам струва ли си да минавам от пелети на газ.В момента копаят до нас и ако пусна молба ще ми прекарат.Сега сам с котел Бош 32 KW + горелка Фероли 34 KW.Отоплявам 2 етажа по 100 кв.метра+300 литра бойлер ,общо 150 алуминиеви глидера H600.Препоръчайте някакъв котел за тази мощност,гледам кондензните на Бош,7000 и 3000 но пише че работят на ниска температура,незнам дали могат да работят на 80-60 градуса,или да се насочвам към конвенционален,няма възможност да добавям повече ребра.Предпочитам котела да е едноконтурен,понеже си имам бойлер 300 литра с 2 серпентини и към него са вързани и сл.колектори .Четох че се слагат контролери на котела на газ да спира по стайна температура,но ние сме 2 етажа отделни къде,да сложа този контролер,до сега горелката се управляваше по температура на водата имам термоглави във всички стаи.Къщата е изолирана цялата със сменена дограма.
Благодаря предварително на всички които отделят време,че не съм много наясно с газта.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се че има смисъл. Трябва ти едноконтурния Condens 3000 - 22кВт + терморегулатор FW200 - той работи по външна температура и управлява и бойлера
VLADO66 - майстор
И аз ако имах кинти в повече и за постоянно в повече въобще не бих се замислил :)
batspetar - напреднал
Благодаря за отговора на Лазар.Разглеждах и кондензния котел на Tesy Solo Kompakt HR 12,понеже дядото май не иска да минава на газ и ще ми останат да топля само 100 квадрата +300 л.бойлер. Не мога да разбера този модел има ли модулация,никъде не намерих в описанието на котела,нито на програмируемия термостат.А ми хареса защото има много ниска мин.мощност.Може да преложите и някой конвенционален,предвид по ниската му цена,дядото като се отказа ще трябва сам да го плащам.Гледам преди е имало на Теси 5-16 KW.но сега в сайта им намирам само този GBA 24G01 SN21 който е 10-25 КW,а на мен ми е прекалено голям.
syncho - майстор
Не съм проверявал, но няма ли да му легне по-евтино, ако си сложи горелка на газ на котлето директно, вместо да сменя котлите? Такива малки мощности горелки не съм гледал скоро и нямам представа как им вървят цените.
oksan - напреднал
Скоро правих едни сметки защото и при нас започнаха да прокарват газ. Излиза само с около 80% по-скъпо като гориво, без да се смятат останалите разходи.
шоп - майстор
oksan написа:
Скоро правих едни сметки защото и при нас започнаха да прокарват газ. Излиза само с около 80% по-скъпо като гориво, без да се смятат останалите разходи.
САМО 80% по-скъпо?!?

80% по-скъпо от кое гориво?
LazarGanev - "Велик майстор"
batspetar написа:
Благодаря за отговора на Лазар.Разглеждах и кондензния котел на Tesy Solo Kompakt HR 12,понеже дядото май не иска да минава на газ и ще ми останат да топля само 100 квадрата +300 л.бойлер. Не мога да разбера този модел има ли модулация,никъде не намерих в описанието на котела,нито на програмируемия термостат.А ми хареса защото има много ниска мин.мощност.Може да преложите и някой конвенционален,предвид по ниската му цена,дядото като се отказа ще трябва сам да го плащам.Гледам преди е имало на Теси 5-16 KW.но сега в сайта им намирам само този GBA 24G01 SN21 който е 10-25 КW,а на мен ми е прекалено голям.
Разбира се че има модулация, но по температура на водата, не по стайна температура. Конвенционален едноконтурен с ниска мощност няма голям избор - виж Бош Газ 3000 6-18кВт
oksan - напреднал
шоп написа:
oksan написа:
САМО 80% по-скъпо?!?

80% по-скъпо от кое гориво?
По-скъпо 80% от пелетите и около 100% от дървата.
batspetar - напреднал
Предложиха ми този котел Victrix X 12 - едноконтурен 2-12 kw за 1950 лева което ме устройва като цена,но не намерих никакви отзиви за него.
http://www.otoplenie.eu/php/product_pro ... hp?id=1588

Ако може да предложите и някоя фирма в Пловдив,където да си разбират от работата,ще съм благодарен.
До сега съм бил в Софитерм,предлагат Бош,но нямат техници които монтирват и настройват котела.
Техно консулт 2000 другата седмица ще идват на оглед.
Акватерм-тия ги отписах,убеждават ме че Viessmann Vitopend 100-W 10.7-24,8 KW ми пасвал точно като мощност за моята квадратура - 100 кв.м + 300 л.бойлер

Тема "От пелети на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: