• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
За това кръглото на задвижката ли говориш , какъв ти беше вентила :? .Сега само да не объркваме С-С1.
plamen_peev - специалист
Ами италианска някаква. С Лазар не можахме да намерим друга на 1 1/2 цола.
Наистина да не объркам нещо. Просто задвижката дойде със едни дълги шестограмчета
и можеше да се закрепи върху ръчното задвижване.
LazarGanev - "Велик майстор"
По мои спомени вентила беше MUT mechanica
s_s1 - специалист
Да докладвам до къде съм стигнал:
В петък получих консултация по тел. от Интиел на въпроса кой ще ми управлява втората помпа за буфера. Въпроса им го бях задал още в сряда. Те ми отговориха да вържа серпентината на буфера паралелно на топла и студена /вход и изход на котела. По този начин само 1 път в началото на сезона щял съм да загрея буфера и после да нямам грижи. След работа с моя приятел подхванахме да навързваме инсталацията. Съответно не ни излязоха сметките и събота сутрин жена ми направи няколко курса до града по магазини и стругари и в петък кам 18 ч. започнахме да пълним системата. Още на първата минута протече от няколко места. Най-кошмарното беше, че лирата за баня не я бях свързал от едната страна, защото в магазина бяха объркали конекторите и ми бяха дали за 20мм единия.
Ноо... кошмарите едва сега започваха...

Ето това беше положението с тръбите преди да започна монтажа.
Таблото с жиците и датчиците беше от Линг-а ми, но като слагах Бош-а го изкормих от линга, за да ми управлява помпата от стайния ми термостат.
Прикачен файл:
IMAG0372-0.jpg
IMAG0372-0.jpg (113.2 KиБ) Видяна 2646 пъти

Тука вече е разглобен.
Прикачен файл:
IMAG0374.jpg
Последна промяна от s_s1 на пон окт 14, 2013 1:39 pm, променено общо 3 пъти.
fbr - майстор
s_s1 написа:

Това ще да е криминален роман.
s_s1 - специалист
fbr написа:
s_s1 написа:

Това ще да е криминален роман.

Нормално за хора, на които не им е това работата и сега се учат да се учат от собствените си грешки.
Та продължавам...
Бях се сетил от стария си котел да развия кранчето за източване , на не съм видял, че този котел има и вход 1/2 за пълнене и като пълнех чувам, че от някъде свисти въздух и в последния момент го видях преди да ми напълни ухото с вода. Намерих стара тапа 1/2, развия я с труд и го затапих. Продължих да пълня. Снадките протекоха от 5-6 места. Следва източване, разглобяване на системата сглобяване наново и пълнене... Отново снадките протекоха от 5-6 места, като част от тях бяха други снадки, някои от не течащите протекоха. Следва източване, разглобяване на системата сглобяване наново и пълнене... и така още няколко пъти докато едното уплътнение на холендъра не го срязахме и жена ми търча до града, но за 1.5 инча не намери...

Имаме си ОТК. Няма нищо ставащо за ядене, но се облизва.
Прикачен файл:
IMAG0376-0.jpg

Русата коса-калчищата
Прикачен файл:
IMAG0379-0.jpg

Обадих се на приятел, който се появи с някакви парчета от туми и пояс от джанта на мотокар.
Изряза няколко гарнитури и накрай една задържа.
Прикачен файл:
IMAG0385-0.jpg

Напълнихме системата, в началото не течеше, но после от 2-та етажа отгоре се повиши и отново текна като лейка. Много неща обърках включително и мястото на измерителния уред.

Отново разглобявахме и пак сглобявахме...
Най накрая към 23.30 ч. бяха останали 2-3 теча, а на нас не ни останаха сили и реших и запалих котела ръчно на дърва без да връзвам задвижката, помпата и всички датчици.

Запали твърде лесно и на 30-та секунда му "цъкнах копчето", завъртяха се вентилаторите и като се разпуши...
Комина беше студен , навънка времето-топло и тягата-недостатъчна. За коло 10-15 мин с някакви подпалки вдигна 60 С и преместих 4-пътния вентил на 5. Докато се засуетя да намеря удължител за да вържа помпата и вентилаторите изключиха, защото направи необходимата температура. За 15-20 мин. обезвъздуших с-мата и вързах помпата. Когато темп. на котела падна под 70С вентилаторите завъртяха и отново напълниха гаража с дим.
Оставих го да си гори и седнахме да си пием пиенето. След около час го изключих, но в хола вече беше 23С и даже по тениска ми беше жега.
filmatoplo - майстор
:) Има напредък =D> , ама снимай целия краен резултат -котел ,вентил , помпи и тем подобни .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
:) Има напредък =D> , ама снимай целия краен резултат -котел ,вентил , помпи и тем подобни .
За втора помпа за сега няма пари. Фитингите надхвърлиха и моите очаквания и финансовите ми възможности. Последните фитинги ги взех на отложено плащане даже. Минах преди да се прибера от работа през магазин с идеята да купя 2 чувалчета пелети, но като видях, че струват по 7.49 лв за брой се припотих и избягах бързо, бързо. Успокоява ме мисълта, че има достатъчно мръвка, около 500 л. вино и да не пиша колко ракия, че само за 2х20 литра съм платил акциз. Е, и 40 м3 дърва, са налични, голямата част сухи от 2007 г. строителни ползвани греди.
Мъките продължават... Снощи разглобих системата за пореден път, за да отстраня течовете, но на местата където разглобихме не протекоха, а протекоха на други места, на които предния път не течаха. Затова имаше втора серия псуване, разглобяване, мотане на калчища и отново сглобяване и пак протекоха естествено на други места.
А пуйката беше отдавна опечена...
Сложих и лира в банята, която я запаралелих с мантела на бойлера през стената с по 1 м. тръба с алуминиева вложка Ф 16, но протекоха 3 от 4-те снадки. Снощи набедих, че едната тръба е малко къса и се опъва и я подмених с по-дълга и отново протече и от 2-те страни. Чудя се къде е проблема в тръбата или в накрайниците.
В най-високата точка на тръбите на тавана на много терсене място още миналата зима беше протекъл обезвъздушителя, смених го с нов, но пак от някъде капе по малко...
Писна ми и запалих котела със затворен 4-пътен вентил. Докато обезвъздушавам радиаторите той започна да светка като цветомузика-направил 100 С и прегрял. Отворих вентила и седнахме на хапваме и пийваме след 1/2 час беше изгорил подпалките и темп беше 58Ц на котела и 60 на изгорелите газове, а в хола отново беше 23С. Изключих го и продължихме вечерята си.

По-късно, ако намеря кабел ще пусна 2 снимки от тази сутрин.

Ето и обещаните снимки:

Това е системата "направи си сам"
Прикачен файл:
IMAG0388-0.jpg
IMAG0388-0.jpg (71.67 KиБ) Видяна 2579 пъти
А това са показанията на таблото тази сутрин след като е работил снощи сумарно по-малко от 1 час.
Прикачен файл:
IMAG0389-0.jpg
Последна промяна от s_s1 на вт окт 15, 2013 4:25 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Стига бе човек :) , как така ще тече , от калчищните резбови връзки ли тече :? , а тези фитинги за белите тръби фи 16 , какво ги правиш че и от там тече .За резбите с калчища , отделяш си калчище в ширина около 1 сант и тънко около 2-3 мм и дълго към 30-35 см това за 1 цол , поставяш калчището под резбата като напред стърчи 10 санта , отзад 25 санта и задния край навиваш по посока на завиването на резбата , като ти остане и отзад 10 санта , събираш двата края в един и заедно го донавиваш , сетне намазваш калчищата с настърган и намокрен сапун , с така направена връзка и само на ръка държи , но ти си ги стягай :wink: .За ракорните връзки -режеш равно тръбата , поставяш на тръбата гайката , поставяш пръстена , с един гаечен ключ да го ползваш да направиш леко под конус вътрешния край на тръбата да не скъса О пръстените във фитинга , като завъртиш леко ключа в тръбата да заобли острото ръбче :wink: Надяваш тръбата във фитинга до край , връщаш пръстена , после гайката и затягаш -усеща се до кога , да не прекалиш със стягането :wink: .Да не ти разправям аз какви майстори ме учеха в практиката още 90 те години :wink: -калчища и синя боя :shock: целия се оплесквах , после по професионалните майстори факири ползваха грунд :-D .
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Стига бе човек :) , как така ще тече , от калчищните резбови връзки ли тече :? , а тези фитинги за белите тръби фи 16 , какво ги правиш че и от там тече .За резбите с калчища , отделяш си калчище в ширина около 1 сант и тънко около 2-3 мм и дълго към 30-35 см това за 1 цол , поставяш калчището под резбата като напред стърчи 10 санта , отзад 25 санта и задния край навиваш по посока на завиването на резбата , като ти остане и отзад 10 санта , събираш двата края в един и заедно го донавиваш , сетне намазваш калчищата с настърган и намокрен сапун , с така направена връзка и само на ръка държи , но ти си ги стягай :wink: .За ракорните връзки -режеш равно тръбата , поставяш на тръбата гайката , поставяш пръстена , с един гаечен ключ да го ползваш да направиш леко под конус вътрешния край на тръбата да не скъса О пръстените във фитинга , като завъртиш леко ключа в тръбата да заобли острото ръбче :wink: Надяваш тръбата във фитинга до край , връщаш пръстена , после гайката и затягаш -усеща се до кога , да не прекалиш със стягането :wink: .Да не ти разправям аз какви майстори ме учеха в практиката още 90 те години :wink: -калчища и синя боя :shock: целия се оплесквах , после по професионалните майстори факири ползваха грунд :-D .

Снощи на масата това си говорехме с приятелите ми. Имаше едно време боя с надпис "Херметик" за резбови съединения. Мажеш калчищата с нея, завиваш и ...ако се наложи да развиваш - загряваш с горелката. А не знаех за сапуна, само мокрим калчищата с чиста водица. А за полипропиленовите тръби с алуминиева вложка така правя: режа остъргвам заосенъците с върха на ножче и набивам дорник, за да не повредя о пръстените и до сега никога не съм имал проблем. Имам да слагам още 1 радиатор в кухнята и ако и там протече не знам, може би ще се карам с продавачите.

Впечатления за котела за сега само на дърва:
*много бързо загрява-това е много хубаво
*като достигне температурата и изключи вентилаторите тя, /температурата в котела/ продължава да се покачва независимо от това, че вентилаторите не работят и при зададена 70С достига 83-84С /това с постоянно включена помпа и 4-пътен вентил на 5/.
* когато обаче термоглавите на радиаторите затворят темп. в котела достига над 90С.
*докато котела "почива" и вентилаторите не работят комина се охлажда и по тръбите капе черен конденз.
*когато котела тръгне вентилаторите имат такъв голям дебит и комина в началото не може да поеме газовете и дими отвсякъде за около 1-2 мин., после стопля и няма проблеми.
*горния капак за слагане на дърва не е добре термоизолиран и уплътнен, пропушва и е горещ при работа.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: