Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
goshob написа:
Ето от тази снимка става ясно какво реших да направя:
Баси мен така безцветна даже ми харесва повече =D> И верно прозорците не трябваше да са бели [-X
goshob - специалист
Здравейте,
Това с цветовете и на мене ми е болната тема, но понякога трябва да се правят компромиси... Първоначалната идея беше по-светла ламперия и тъмна дограма, но като видях цените на профила ми се отщя. Излизаше около 2 пъти по-скъпо от бялото, а парите винаги имат значение... Ето защо "семейният съвет" реши да се наблегне на контраста - тъмна ламперия и бяла дограма. Още повече поясът отдолу беше бял.
Дограмата на първият етаж е друга тема, но за нея ще се вземат мерки до година. Цветът е кестен и така беше решил майстора, който ми я прави в стремежа си да ме изненада миналото лято. Смятам и нея да пребоядисам в орех, какъвто е цветът на ламперията.
Поясът се налага да е там и няма как да се избегне. С него се закриват гредите, които са между двата етажа и трябваше да се направи. Той така или иначе се нуждае от ремонт, така че съм отворен към идеи за цвят.
Ами това е. Ще се радвам да прочета оше мнения и конкретни идеи. :drinkers:
PCL82 - майстор
Най-простият начин да прикриеш пояса е да нарисуваш фалшиви камъни, подобни на тези от основата. Да го облепваш с облицовъчни камъни също може, но ще стърчат. Има разни техники на направа на имитация на камък от разтвор. Измазва се поясът и докато разтворът е пресен се оформя релефът и после се боядисва с подходящи бои. Подобно нещо е и с чуканата мозайка. Измазваш пояса с мозайка (бели и черни камъчета и сив цимент в подходящо съотношение). В подходящ момент мозайката се начуква със специално чукче с много пирамидки на върха. Получава се имитация на дялан гранит.
EDI - майстор
Имам основателни съмнения, че с вертикалния монтаж ще имаш проблеми с проникване на влага зад сачака, особено, като не е лакиран предварително на земята.Ако са импрегнирани, както казваш, може и да не е болка за умирачка - имаш вентилиране, но по принцип такъв монтаж си е проблемен, ако сглобката на нута и перото не е защитена от вода.Да се надяваме, че лака е проникнал и при сглобката и я е запечатал донякъде.При хоризонталния монтаж няма начин да проникне вода зад покритието /естествено, ако перото е нагоре, а не както я бяха направили на един приятел с нута горе/.Иначе изглежда много добре, аз планирам на виличката подобно изпълнение - обличане с дървения на втория етаж, ама не се знае кое лято ще стане.
goshob - специалист
EDI написа:
Имам основателни съмнения, че с вертикалния монтаж ще имаш проблеми с проникване на влага зад сачака....
Здравей Еди,
Това твое мнение малко ме озадачи и бих помолил за малко разяснение. Монтирах дъските с вертикална фуга точно за да избегна задържането на вода. Според моята логика водата ще се изтича надолу по фугата, а няма да остава в нея, както това би било, ако беше хоризонтална. Иначе сглобката е доста добра. Майстора си беше свършил работата добре, като изработи ламперията.
Ще се радвам, ако коментираш. Благодаря предварително!
EDI - майстор
Ами аз разсъждавам просто - водата като се стича надолу и количеството е по-голямо, като прибавим и вятъра, винаги може да се стече и настрани и да влезе в нута и перото.А при хоризонтален монтаж, нутовата част припокрива перото, водата си слиза надолу /гравитацията и пречи да подлива нагоре между нута и перото/ и там няма начин да влезе вода.Та, от тази гледна точка.Външна вертикална обшивка съм виждал само на части от фасада, които са под козирка и няма възможност / или е изключение/ да ги вали директно, както и някои стари къщи, но при тях на вертикалната фуга има сложени допълнителни летви.Може и да греша де, не съм виждал кой знае колко много такива дървени обшивки отвън.При теб предполагам при лакирането е проникнал лак и няма да имаш проблеми, пък и вентилирането ще помага.Мнението ми е по-скоро от теоретична и хипотетична гледна точка, практически може да няма никакви проблеми дълги години.
Stefan2000 - специалист
Практиката показва масово използване на хоризонтална обшивка, и у нас и по света. Но изключения разбира се има. У нас вертикално се обшиват понякога плевни, но там има и луфтове м-у дъските които вентилират помещението.
В конкретни с лучай, ако дъските наистина са минали през автоклав, мисля че това няма да е фатално. Единствено визуалния ефект е друг.

Прикачен файл

PA110142.JPG
Знам селото, кръчмата :partyman: и къщата =D>. Помня и състоянието и преди - виждал съм я от улицата. А определено тя изпъкваше и преди и правеше впечатление на фона на сивите пръскани къщи или още по - старите плетарки. Винаги ме е впечатлявала.. Поздравления на "съселянина" за идеята и реализацията!! Въпросът ми е майсторите, които ползва от къде са? Т.е. Белоградчик или "вносни", защото и аз имам подобна мъка...с която трябва да се захващам..
dechev - специалист
Скелето със сигурност е от Белоградчик, щото съм го ползвал.
goshob - специалист
Здравейте,
Чак сега виждам колко дълго не съм си поглеждал темата, но в живота нещата доста често се променят и не са така, както ги мислим и планираме. Та така и моят проект. Не съм го зарязал и ремонта по къщата върви, но за съжаление вече не така, както ми се искаше на мене...
Миналото лято се занимавах предимно с вътрешни дейности. Нямах много време, екипа ме изложи и нещата не стигнаха до край. Тая година се опитвам да наваксвам изпуснатото, даже съм дал права на сина ми да менажира обекта, докато мене ме няма. Какъв Мениджър ще излезе от него ще видим по-късно :yawinkle:
На моят съселянин Яско искам да кажа (извини ме, че толкова късно отговарям), че хората които ползвам са вносни. Оказа се, че в околният Северозапад или няма читави майстори, или не им се работи. Много неща си уреждам и си правя сам, но не бидейки всезнаещ и всеможещ майстор се налага да ползвам и чужда помощ.

Прикачен файл

IMG_0809.JPG

Прикачен файл

IMG_20140830_112707.jpg

Тема "Още една стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: