• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
borkata3000 - специалист
любител написа:
Здравейте колеги,
Преработвам у нас основно старата ел. инсталация по новия стандарт и някой други неща, та си купих такъв комплект с идеята да си улесня работата по пробиване на отворите за конзоли и разкл. кутии.
Но досега не съм работил с такова приспособление и се питах има ли някакви тънкости. С търсачката не открих достатъчно в сайта.
Комплекта е подобен на тези за дърво - държач с центроващо свредло и различен диаметър демонтиращи се пластини с предполагам корунд по периферията на режещия ръб.
Питам се примерно ако искам плътен отвор за конзола (за ел. контакт) само определения диаметър ли да оставя и после да къртя вътрешната част или да ползвам всички по-малки диаметри и така дупката ще си стане направо.
Имам перфоратор Спарки 264 Е (820 W) и мисля с него няма да имам проблем да работя.
Тъкността е да въртиш на ниски обороти, както най-вероятно на кутийката пише и задължително на неудърен режим. За да не загрява и да не вибрира прекалено. Защото захващането им не е като да не вибрират. Няма нужда да избираш по-малък размер, защото и без това тази конзола трябва да я залепиш за стената.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
theurgist - специалист
здравейте колеги :) аз си купих бор коронка и съм изключително доволен пробива всичко,Перфоратора ми е Бош ама е малък 550Вата. за да не го мъча и да става бързо и лесно първо слагам бор коронката и само показвам мястото не дупката. След това с 6-тичка бургия пробивам дупки по периферията и след това оформям с боркоронката. Вече направих един апартамент и една къща и няма никакви проблеми

Прикачен файл

IMGP1017.jpg
IMGP1017.jpg (217.24 KиБ) Видяна 5616 пъти
borkata3000 - специалист
theurgist написа:
здравейте колеги :) аз си купих бор коронка и съм изключително доволен пробива всичко,Перфоратора ми е Бош ама е малък 550Вата. за да не го мъча и да става бързо и лесно първо слагам бор коронката и само показвам мястото не дупката. След това с 6-тичка бургия пробивам дупки по периферията и след това оформям с боркоронката. Вече направих един апартамент и една къща и няма никакви проблеми
Не си ли губи така смисъла на инвестираните в боркороната пари? :? Мисля, че повече се тормози машината да пробиеш 20 дупки като пунктир, отколкото 1 с короната. Ако това въобще може да се нарече тормоз, да изполваш машината по предназначние. :?
Харалампи - специалист
Съгласен съм с Борката. Според моят опит с металорежещите машини ударните натоварвания са по вредни за режещият инструмент отколкото постоянното натоварване. Освен ако не съм разбрал неправилно технологията ти се получава точно това.
theurgist - специалист
Перфоратора е слаб, а боркоронката е с голям диаметър, и като трагна да пробивам направо ми трчбва около 20 мин за една дука а и постоянно машинката припплазва в съединитела. а като парво пробия с малка бургия по периферчта на дупката после боркоронката прави окончателната дупка за 1 мин. Прабвал съм всякак и така ми е най-лесно и наи бързо :) А и ако перфоратора ми е примерно 1000 вата с директно зацепепване без съединител ще се получи, но този е малък и..... така става най-добре :) Иначе да прави сте че не използвам боркоронката по предназначение за директно пробиване но така ще е докато не си купа някоя п осериозна машинка :)
Харалампи - специалист
Не съм работил с такова нещо. Само изказвам предположение. Може и да си прав, още повече че си експериментирал. Не се ли получават удари като преминава от дупка на дупка видията?
Mori - специалист
Прав е колегата за мощността на машината - аз пробивах с една около 750 В и ставаше същото - приплъзва съединителя и пробива мнооого бавно - по-бързо става да надупчиш няколко отвора в бетона и да ги съединиш с шилото. Преди съм работил с такава корона на бетон но беше с голям перфоратор - е там нямаше никви грижи, освен арматурата де.
Тани - модератор
theurgist написа:
Перфоратора е слаб, а боркоронката е с голям диаметър, и като трагна да пробивам направо ми трчбва около 20 мин за една дука а и постоянно машинката припплазва в съединитела. а като парво пробия с малка бургия по периферчта на дупката после боркоронката прави окончателната дупка за 1 мин. Прабвал съм всякак и така ми е най-лесно и наи бързо :) А и ако перфоратора ми е примерно 1000 вата с директно зацепепване без съединител ще се получи, но този е малък и..... така става най-добре :) Иначе да прави сте че не използвам боркоронката по предназначение за директно пробиване но така ще е докато не си купа някоя п осериозна машинка :)
Точно за големите машини е нужен съединител! Тази твоята ако блокира в нещо боркороната ще я удържиш и ще спреш, но ако е по-мощна ще те завърти и тебе! Ако ръката ти е близо до стена може и да ти я счупи!!!
theurgist - специалист
Тани работил съм с доста голями машинки и сум разглобил доста машинки, повярваи ми последното хилти нямамше съединител и беше сериозно( сега е в моргата вече ама той си изживя живота) Ако можеш да си контрулираш движенията нямаш проблеми просто като усетиш примерно арматура пускаш копчето. Да виждал съм и как един познат беше завъртян от една машинка. ама все пак ттрябва да знаеш как де ги използваш :) щото наистина може да се пострада.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вече и най-големите ментета имат съединители, а за марковите за задължителни. На мее една Практа така ми е усуквала ръката, че като се сетя още ме заболява китката!
  • 1
  • 2

Тема "Работа с бор-корона за зидария" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: