Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
qnass - специалист
Искам да попитам спецовете във форума каква точно функция изпълнява релето за фазов контрол?
mirk - майстор
Контролира фазите :lol: :arrow:

Прикачен файл

TC70.jpg
TC70.jpg (187.13 KиБ) Видяна 13529 пъти
qnass - специалист
А има ли друга апаратура която при отпадане на една от фазите да изключва(освен релето за фазов контрол)?
Милен - майстор
qnass написа:
А има ли друга апаратура която при отпадане на една от фазите да изключва(освен релето за фазов контрол)?
Има много варианти на схеми реагиращи при отпадането на фаза. Например в една друга тема Johny беше представил една руска схема с контактор, реле 36V и кондензатори образуваща изкуствена нулева точка. :) Според мен за да функционира правилно тези кондензатори трябва да се подберат с еднакъв капацитет, което може да бъде проблем. :?

Друг вариант с използването на контактор 380V и втори контактор/реле също за 380V. Ако отпадне която и да е от трите фази товара се изключва и може да се включи само при въстановяването и на трите фази. :? Може евентуално и да контролира наличието на нулата, като единия край на бобината например А1 на контактора К2 вместо на фаза L2 се подаде към нулата ( тогава бобината на К2 трябва да бъде за 220V) Тогава схемата ще работи при наличие на трите фази и нулата.

Прикачен файл

Fazov_kontrol.JPG
Fazov_kontrol.JPG (20.33 KиБ) Видяна 13357 пъти

Прикачен файл

Fazov_kontrol_rus.jpg
Fazov_kontrol_rus.jpg (39.04 KиБ) Видяна 13458 пъти
Последна промяна от Милен на пон яну 28, 2008 12:01 pm, променено общо 1 път.
pavelari - майстор
RM4TG20 - производител Шнайдер /telemecanique/ - реле, което контролира фазовата последователност и съответно отпадането на фаза при напрежение 3х400 волта
RM4TU02 - освен горните екстри следи и за асиметрия на фазите /понижено напрежение на някоя или всички фази/
реагира с превключващ контакт /но+нз/
това за релейните варианти които управляват контактори.

Ако става дума за двигател - то правилно подбраната моторна защита /автоматичен предпазител с настройка на термичния ток или термореле монтирано след контактора/ изключва при отпадане на фаза заради претоварване на другите две фази в този режим.

Варианта на милен - да се използват и трите фази в оперативната верига, също е добър

Прикачен файл

GV2ME.jpg
това е моторната защита - предпазва от късо и претоварване /двигателите се претоварват на две фази/
GV2ME.jpg (26.98 KиБ) Видяна 13423 пъти

Прикачен файл

04_lfh0043139_1.jpg
релейан защита - контрол на фази
04_lfh0043139_1.jpg (15.83 KиБ) Видяна 13426 пъти
Johny - майстор
qnass
Бях забравил за това: Едно време работех във ВиК и там бях поставил на много помпени станции една проста схемка за следене на фазите. Помиерите дълго време ме благославяха. Идеята е следната: трите фази се подават през 3 резистора събрани в звезда. Получения нулев потенциал е подаден на базата на един транзистор, който се отпушва при отпадане на фаза и т.н.. Схемката е много евтина и лесна за реализация и най-важното - проверена в действие. Утре ще я кача във форума.
penata - специалист
Милен написа:
qnass написа:
Има много варианти на схеми реагиращи при отпадането на фаза. Например в една друга тема Johny беше представил една руска схема с контактор, реле 36V и кондензатори образуваща изкуствена нулева точка. :) Според мен за да функционира правилно тези кондензатори трябва да се подберат с еднакъв капацитет, което може да бъде проблем. :?

Друг вариант с използването на контактор 380V и втори контактор/реле също за 380V. Ако отпадне която и да е от трите фази товара се изключва и може да се включи само при въстановяването и на трите фази. :? Може евентуално и да контролира наличието на нулата, като единия край на бобината например А1 на контактора К2 вместо на фаза L2 се подаде към нулата ( тогава бобината на К2 трябва да бъде за 220V) Тогава схемата ще работи при наличие на трите фази и нулата.
Предлагам ти да поогледаш втората схема и по точно контакта К2 (малко да го преместиш на горе -на "пуск"-а) защото според моите скромни познания така няма да "отлепи"-заработи
Милен - майстор
penata написа:
Предлагам ти да поогледаш втората схема и по точно контакта К2 (малко да го преместиш на горе -на "пуск"-а) защото според моите скромни познания така няма да "отлепи"-заработи
Прав си, оправих си грешката :headbash: . Благодаря
Johny - майстор
Схемката е със самозадръжка.Резистора R12 се подбира така, че тока през него да не е по-голям от тока на транзистора Т4, като отчетеш и намотката на релето.
Милене, не е ли по-добре да направиш и К1 да се задейства от пуска. При сегашното положение ще "бръмчи" постоянно.

Прикачен файл

Защита 2.jpg
Защита 2.jpg (33.07 KиБ) Видяна 13277 пъти
Последна промяна от Johny на пон яну 28, 2008 10:47 pm, променено общо 1 път.
ELEMENTAL - специалист
Johny, имаш няколко грешки.На Т2 си му обърнал колектора и емитера, а Т4 както си го свързал няма да се отпуши никога(с Т3 му даваш базата на маса).

Тема "Реле фазов контрол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: