• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
hidrazin - майстор
Абе то ясно че се правят по различен начин. Като мине обаче бурната ферментация и почне тихата слагат воден клапан за да предотвратят навлизането на кислород. Това и при двата вида вино. Какъв е смисълът на клапана тогава?
:partyman:
КИМИ - специалист
Клапана се слага за да не навлезе кислород от въздуха в досег с виното, на този етап виното няма нужда от повече кислород за завършване на ферментацията, бълбука макар и много по-рядко отделящия се СО.
При досег с въздуха започват окислителни процеси и развитие на една нежелана ферментация- оцетната,
освен това е възможно виното да се разболее от т.н. цветясване, така че водния клапан или маркуче в бурканче е задължителен.
vrangelov - специалист
hidrazin написа:
Абе то ясно че се правят по различен начин. Като мине обаче бурната ферментация и почне тихата слагат воден клапан за да предотвратят навлизането на кислород. Това и при двата вида вино. Какъв е смисълът на клапана тогава?

[-X Колега, не подвеждайте хората. Така се прави мераклийско домашно вино, а не качествено вино. :lol:
На някоя от първите страници колегата crez е написал как се прави вино. Аз лично не съм съгласен изцяло, защото според мен има една точка, която ако бъде направена ще намали качеството на виното, но като цяло схемата е съвсем задоволителна.
Много е жалко това, че традициите умират и все по-малко хора знаят как се прави вино или ракия. Един на пет знае кое как се прави, а много малко от знаещите имат условия или средствата да направят нещо качествено. Нека никой да не си мисли, че съм някой специалист по вината, но когато правя вино(ако не всяка година, то поне през година) се опитвам да спазвам някаква минимална технология. Някои я наричат химия, но без нея(технологията) няма как или поне е късмет виното да издържи 2,3 или повече години.
Нека всеки със здраве да си го прави и пие!
stiv1961 - майстор
vrangelov написа:
Нека никой да не си мисли, че съм някой специалист по вината, но когато правя вино(ако не всяка година, то поне през година) се опитвам да спазвам някаква минимална технология. Някои я наричат химия, но без нея(технологията) няма как или поне е късмет виното да издържи 2,3 или повече години.
Ами сподели и твоята технология....
hidrazin - майстор
vrangelov написа:
[-X Колега, не подвеждайте хората...
Никого не подвеждам. Просто това съм прочел.
БЯЛО ВИНО
ЧЕРВЕНО ВИНО
А колегата crez е писл на тази страница и НИКЪДЕ не споменава воден клапан.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 1&start=20
Аз не претендирам да съм специалист. Ти казваш че спазваш някакви технологии. А сега ако обичаш да ги споделиш и да ни обясниш за какъв ЧЕП ми е воден клапан ако си правя тихата ферментация например в буре затапено хлабаво с чеп, стъклена дамаджана пак затапена хлабаво с чеп или дори в бутилки от минерална вода с капачки сложени хлабаво? :lol:
Как ще влезе кислорода вътре? А сега де? :shock:
Ще следя с интерес.
bulhomes2 - майстор
Днес силно ме изненада второто вино. Вчера извадих джибрите, ама нямах други съдове за да ги напълня догоре и го върнах в бидона. До половината е. Някой по-нагоре предложи да пусна запалена серна лента за да изгори кислорода. Да ама вчера нямаше откъде да взема, та мъчих да го направя днес по обед. Е толкова па да не ще да влезе огъня в бидонЯ, не бЕх виждАл. Дори на сантиметър под ръба на бидона пламъка гаснеше, все едно във вода го потапям. 3-4 пъти пробвах - все тая. Демек си мисля - виното явно си го издишало кислорода. Ама пък се чудя как от дифузия не навлезе малко да погори лентата...
kuger - майстор
bulhomes2 написа:
Днес силно ме изненада второто вино. Вчера извадих джибрите, ама нямах други съдове за да ги напълня догоре и го върнах в бидона. До половината е. Някой по-нагоре предложи да пусна запалена серна лента за да изгори кислорода. Да ама вчера нямаше откъде да взема, та мъчих да го направя днес по обед. Е толкова па да не ще да влезе огъня в бидонЯ, не бЕх виждАл. Дори на сантиметър под ръба на бидона пламъка гаснеше, все едно във вода го потапям. 3-4 пъти пробвах - все тая. Демек си мисля - виното явно си го издишало кислорода. Ама пък се чудя как от дифузия не навлезе малко да погори лентата...
Що ли си мисля, че още ври и отделя СеО2 ?
Аз лично откалвам след като мине и тихата ферментация. Тогава, ако е забърза консумация-нищо. Грешка-пием го :-D
Ако ще бутилирам, серниста, бентонит, откалване, бутилки. / и пак го пием, най-сладко е с приятели/.
КИМИ - специалист
bulhomes2 написа:
Купи си още един по-малък бидон, напълни го догоре и го остави 2-3 седмици на мира, ако те дразни и съблазнява- метни му една черга да го не гледаш. :partyman:
bulhomes2 - майстор
Нещо не съм го написал много свестно. Мислех, че като казвам "извадих джибрите" и на всеки ще е ясно, че минавам от бурната към тихата ферментация. Това е второто вино. Първото съм надръндил един друг бидон догоре и не съм го закачал вече 3-та седмица (след ваденето на джибрите).
hidrazin - майстор
bulhomes2 написа:
...Дори на сантиметър под ръба на бидона пламъка гаснеше, все едно във вода го потапям...
Аз за това питам за какъв ми е воден клапан че да не влизало кислород???

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V4P2z2RQwWs[/youtube]
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: