Абе то ясно че се правят по различен начин. Като мине обаче бурната ферментация и почне тихата слагат воден клапан за да предотвратят навлизането на кислород. Това и при двата вида вино. Какъв е смисълът на клапана тогава?

hidrazin написа:Абе то ясно че се правят по различен начин. Като мине обаче бурната ферментация и почне тихата слагат воден клапан за да предотвратят навлизането на кислород. Това и при двата вида вино. Какъв е смисълът на клапана тогава?
vrangelov написа:Нека никой да не си мисли, че съм някой специалист по вината, но когато правя вино(ако не всяка година, то поне през година) се опитвам да спазвам някаква минимална технология. Някои я наричат химия, но без нея(технологията) няма как или поне е късмет виното да издържи 2,3 или повече години.Ами сподели и твоята технология....
vrangelov написа:Никого не подвеждам. Просто това съм прочел.Колега, не подвеждайте хората...
bulhomes2 написа:Днес силно ме изненада второто вино. Вчера извадих джибрите, ама нямах други съдове за да ги напълня догоре и го върнах в бидона. До половината е. Някой по-нагоре предложи да пусна запалена серна лента за да изгори кислорода. Да ама вчера нямаше откъде да взема, та мъчих да го направя днес по обед. Е толкова па да не ще да влезе огъня в бидонЯ, не бЕх виждАл. Дори на сантиметър под ръба на бидона пламъка гаснеше, все едно във вода го потапям. 3-4 пъти пробвах - все тая. Демек си мисля - виното явно си го издишало кислорода. Ама пък се чудя как от дифузия не навлезе малко да погори лентата...Що ли си мисля, че още ври и отделя СеО2 ?
bulhomes2 написа:Днес силно ме изненада второто вино. Вчера извадих джибрите, ама нямах други съдове за да ги напълня догоре и го върнах в бидона. До половината е. Някой по-нагоре предложи да пусна запалена серна лента за да изгори кислорода. Да ама вчера нямаше откъде да взема, та мъчих да го направя днес по обед. Е толкова па да не ще да влезе огъня в бидонЯ, не бЕх виждАл. Дори на сантиметър под ръба на бидона пламъка гаснеше, все едно във вода го потапям. 3-4 пъти пробвах - все тая. Демек си мисля - виното явно си го издишало кислорода. Ама пък се чудя как от дифузия не навлезе малко да погори лентата...Купи си още един по-малък бидон, напълни го догоре и го остави 2-3 седмици на мира, ако те дразни и съблазнява- метни му една черга да го не гледаш.
bulhomes2 написа: ...Дори на сантиметър под ръба на бидона пламъка гаснеше, все едно във вода го потапям...Аз за това питам за какъв ми е воден клапан че да не влизало кислород???
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: