• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Йордан - специалист
Имам едно място от 200-300 кв.м което от много години не е торено с нищо и е много слабо.На пролет мисля да го засадя с лук,не знам дали сега да не го наторя-оборски тор няма,само за искуствени торове можем да говорим.Дайте съвети ако знаета.
fillme - специалист
10 кг NPK и заораване... това е. Или смесени троен супер фосфат и калиев сулфат пак общо 10 кг, а напролет амониев нитрат.
Йордан - специалист
[quote="fillme"]10 кг NPK и заораване... това е. Или смесени троен супер фосфат и калиев сулфат пак общо 10 кг, а напролет амониев нитрат.[/qu
Какво е това NPK
fillme - специалист
Това е вид тор с три основни съставки - азот, фосфор и калий. Има различни видове NPK, но най-масовия е 15-15-15 и може да се намери в 90% от агроаптеките. Числата показват процента съдържание на отделните елементи в торта. Може да се намери химическа смес при която всички гранули са един цвят и сравнително еднакви по големина има и механична смес, която има различни по цвят и големина гранули.
iivanov - майстор
:? Всъщност, защо смяташ, че мястото е слабо?
Svetoslavoff1 - майстор
Да ти кажа, аз като си купих мястото, няколко години преди това е било занемарено и неподдържано. Е такъв зеленчук имахме първата година без да сме торили!
Така че Иванов с право те пита.
igt - специалист
Намери си пепел от дърва и хвърлял през зимата. Март м. сложи комбинираната тор, а две седмици след като засадиш лука азотна, но по малко.
fillme - специалист
Дървесната пепел е чудесен вариант стига да не е примесена с пепел от въглища. Препоръчителната доза е около 70 кг на декар. Колкото до комбинираната тор (NPK), ако се слага пролетта е добре да се избере бързо действаща, тъй като обикновената започва да действа след около 6 месеца и затова с нея се тори обикновено есента. Както е казал igt азота (амониев нитрат) е хубаво да се сложи по-рано, т.е. в ранен стадии на развитие и в по-малко количество, защото ако се прекали лука няма да трае при съхранение... ще се разкашка.
igt - специалист
Пиша по спомени, но мен са ме консултирали специалисти, че NPK през есента и през пролетта се слага само на дръвчета. Относно едногодишни култури, в т.ч. и лозите да слагам само пролетта. Споделям, че по спомени този тор действа 6 месеца, а не започва действието си след 6 месеца.
Пиша горното с цел знаещите да го коригират, съобразно верността му и правилното третиране и не на последно място питащия да не бъде заблуден, пък и аз да узная нещо полезно.
fillme - специалист
:) Това зависи от вида на торта и начина по който е произведена. Най обикновеното NPK 15-15-15 без микроелементи и сивкава (химична смес) на цвят или шарената (механичната смес) започва да действа след 6 месеца. Тя е с твърда гранула, а фосфора и калия са бавно подвижни елементи, което е и основната причина да отнема толкова време. Логиката в торенето пролетно време е, че есента когато лозите (и не само) назряват имат най-голяма нужда от калий за да натрупат захарност.
Пак казвам има различни видове NPK. Например различните NPK на Yara започват да действат след 2 седмици и гранулата се разтваря в 4-5 пъти по голяма площ от обикновеното NPK.
  • 1
  • 2

Тема "Торене на слабо място" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: