• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
КИМИ - специалист
Без воден клапан НЕ може.
Приемете го за аксиома и го спазвайте.
След 10- тия ден от тихата ферментация СО практически не се отделя.
Клапана все пак има известно съпротивление- има 5см. воден стълб, което
противодейства на вакуума, който се създава когато ношта температурата се понижи с 2-3 градуса
и кислород не може да навлезе и държи докато пак се образува малко СО да изравни налягането.
valentor - специалист
ХидразинЕ,
Изцяло подкрепям КИМИ.
Три са враговете на виното:
СВЕТЛИНА,ТОПЛИНА, ВЪЗДУХ !!!
С всеки ,от тях, трябва да се борим.
Ако искаш ми вярвай, ако искаш недей :
Миналия сезон на един от моите бидони се оказа ,че около слепването на капачката с водния сифон е имало малък процеп, по причина ,че самата капачка съм я обработил неправилно.
Резултатът в този бидон беше ЦВЕТЯСВАНЕ
И обратно = виното отделя СО-то през цялото време, освен ако не е "стабилизирано".
Как си представяш нестабилизирано вино да изтрае ЕДНА година без воден сифон ?
Аз не мога да си го представя.
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2, що се напъваш?
Живееш в Троян, к'ви са тия вина.
Я удрусай сливите, направи си ракия и не се занимавай с глупости.

П.П. Пък и музей имате на ракията, можеш компетентно мнение на някой проф. док. к.р.н.(*) да намериш!

* к.р.н - да се чете "Кандидат на Ракиените Науки"
bulhomes2 - майстор
Не знам защо, ама почти не пием ракия у нас. Гледам, че доста шишета са се събрали - сигурен съм, че в сред тях има и от тая, която бях взимал за срещата :shock: . Преди се бях научил на уиски (че му по-лесно мезето), ама сега и от него тъй седят няколко шишета. Че и към виното нямам кой знае к'ъв мерак (моята друго мисли) - 1, 2, мнооого рядко 3 чаши на вечер и това е. Виж когато е с компания е друго...
kuger - майстор
При мен няма второ вино. Ронкам, мачкам. Отделям колкото ми трябва за вино. Останалото, захар+вода 1 към 3, серниста, дрожди, и за ракия.
Ширата по същия начин, захар до нужния процент, 23% го правя бялото. Пак серниста, дрожди и да си ври.
Тази вечер го мерих 0% захар, леко мътничко, добро на вкус. Следва, кво следва го писах по-горе :-D :partyman:
stiv1961 - майстор
,, Второто вино" си е мат,риал за ракия :) , в събота направих и тази процедура. Вече имам джанковица, синя сливовица и гроздовица :-D . Само дето виното още мътно :? .
Три са враговете на виното:
СВЕТЛИНА,ТОПЛИНА, ВЪЗДУХ !!!
Няма студ, нямааааа :?
vrangelov - специалист
stiv1961 написа:
vrangelov написа:
Нека никой да не си мисли, че съм някой специалист по вината, но когато правя вино(ако не всяка година, то поне през година) се опитвам да спазвам някаква минимална технология. Някои я наричат химия, но без нея(технологията) няма как или поне е късмет виното да издържи 2,3 или повече години.
Ами сподели и твоята технология....

С удоволствие ще споделя с Вас колега stiv1961. После няма да се чувствам гузен, като изплагиатствам пещта, която сте направил. :roll: Надявам се да не Ви разочаровам, но тайната е, че няма тайна. Виното го правя почти по начина описан от колегата crez. Разликите са малко. Аз например правя захарният градус на 26 единици. Става доста силно. Точка 8 от списъка си противоречи с т.7. Прави се или т.7 или т.8. Аз правя т.7. Пропускам меренето на температури, но го правя на хладно. Точка 10 при мен има подточки, които се изразяват в хранене на дрождите. Когато заложа виното за вторична ферментация не го сулфитирам със серниста киселина, а му паля серни лентички и го запечатвам добре. Не го избистрям с бистрители. Просто не мога. Една година само се опитах да го избистря с бентонит, но го провалих. Добре, че беше само десетина литра за проба. Оттогава не съм се пробвал. Просто го декантирам и зимата, когато го прехвърлям в голямо стъклено шише, и рано напролет, когато го бутилирам. Шишетата с нови коркови тапи и восък отгоре. Това е.

hidrazin написа:
vrangelov написа:
[-X Колега, не подвеждайте хората...
Никого не подвеждам. Просто това съм прочел.
БЯЛО ВИНО
ЧЕРВЕНО ВИНО
А колегата crez е писл на тази страница и НИКЪДЕ не споменава воден клапан.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 1&start=20
Аз не претендирам да съм специалист. Ти казваш че спазваш някакви технологии. А сега ако обичаш да ги споделиш и да ни обясниш за какъв ЧЕП ми е воден клапан ако си правя тихата ферментация например в буре затапено хлабаво с чеп, стъклена дамаджана пак затапена хлабаво с чеп или дори в бутилки от минерална вода с капачки сложени хлабаво? :lol:
Как ще влезе кислорода вътре? А сега де? :shock:
Ще следя с интерес.
:partyman:
Колега hidrazin, накарайте този, който Ви кара да слагате водни клапани, камбанки и прочие цитирам:"да ни обясниш за какъв ЧЕП ми е воден клапан". :lol:

Ако някой е решил да си направи "мераклийско" вино, кой съм аз, та да го спирам!?! :)
КИМИ - специалист
Значи ако някой иска да не слага воден клапан и да си държи виното с разхлабена капачка-
ако иска и без капачка, това си е негово право,
но да не се съветват другите форумци поне по-новите да си съсипват вината-
моля ви въздържайте се ако можете.
hidrazin - майстор
До тук прочетох само аксиоми и други глупости без някой да успее да обясни защо. Това че някой някъде бил го правил така не е никакво основание за да се прилага без да разбирате самите процеси. За съжаление тук никой нищо не успя да обясни.
1. Цветясването на виното се причинява от едни бацили от групата на дрождите - ханзенула, микодерма вини, пихия, торула и подобни.
2. Те са АЕРОБНИ - за да живеят и да се развиват им трябва кислород. Те не живеят в среда от въглероден двуокис!!! Както при bulhomes2 и гасненето на серните лентички. :-D Въглеродния двуокис е 1,65 пъти по-тежък от въздуха и си остава в съда с виното като го предпазва от развитието на тези гадости, обаче ако има въглероден двуокис. :lol: Някои си прехвърлят вината когато приключи тихата ферментация в нови съдове само не се замислят какво се случва - преврялото вино не отделя или отделя много малко въглероден двуокис, недостатъчен да защити виното от тези дрожди.
3. Промишлено празното място над виното в цистерните се запълва с инертен газ - азот или серен двуокис.
4. Цветясват слабите вина - под 13-14 об%.
5. Наистина топлината, светлината и кислорода са врагове на виното. Да добавя и още един - непостоянната температура и лоша хигиена на съдове, помещения ...
6. Глупаво е използването на съдове с голям отвор като бидони за съхранение. Човешкото любопитство няма граници - всяко отваряне на бидона за да видиш какво се случва вътре е предпоставка за навлизане на бактерии и кислород. По-горе точно затова питах за съдове с малък отвор - бурета, дамаджани и шишета от минерална вода. :lol:
7. Хайде сега специалистите да ми обяснят какво се случва като почнете да точите вино от бурето или от канелката на бидона, в който си държите виното. С какво запълвате обема източено вино? С вакум? :prayer: Не - просто с въздух, в който има кислород и никакъв воден клапан не може да спаси положението. Същото се получава и при отливане от шишета с минерална вода или източване от дамаджана - навлиза кислород и бактерии.
Това, че сте направили слабо и калпаво вино, не спазвате никаква хигиена за съдовете, ръцете, помещенията ... не дава основание да давате някакви аксиоми и то без да разбирате физиката и химията на виното. Аз така и не получих смислен отговор за необходимостта от воден клапан де.
Няколко съвета. Ако имате възможност бутилирайте виното. Периодично след източване на вино от големи съдове изгаряйте кислорода със серни лентички или допълвайте с въглероден двуокис. За стабилизиране на виното може да се използва успешно и аскорбинова киселина - витамин С. Дръжте го на хладно и тъмно място с постоянна температура. Спазвайте хигиена. Не барайте съдовете с вино след като сте претоквали киселото зеле или туршията и не е желателно да ги държите в едно и също помещение.
Успех и да Ви е сладко!
:partyman:
vrangelov - специалист
=D> Браво, колега добре сте си написал домашното! Всичко е вярно. Сега вече забелязахте ли безполезността на водният клапан при червеното вино? Както вече казах, при правенето на бяло вино това не е така. Сигурно сега като знаете кое как се прави виждате и грешните съвети на ilu6a. Грешни са и съветите му за приготвяне на бяло вино, и съветите за приготвяне на червено вино. Това обаче са форуми. Често се случват такива неща. Като видиш някой с почти 4 хиляди мнения, който знае как се прави добра ракия, предполагаш, че знае как се прави и вино.
Ще Ви дам един съвет, който ще спести много недоразумения, ако го приемете. В бъдеще, когато говорите(пишете) за направата на вино, уточнявайте за какво точно вино говорите!

Това за аскорбиновата киселина не го знаех.

Щях да забравя! Предполагам знаете, че тук никой не Ви е длъжен с нищо. При такъв вулгарен тон няма кой да седне да Ви обяснява кое как става.

Успех!
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: