Здравейте, имам един въпрос, вместо UPS мога ли да използвам термостат (както в колите) да го свържа във Вик инсталацията,като спре тока и като водата достигне 90* термостата да пусне 4ешмяната вода, и инсталацията да се охлажда, говоря за отворена система и същевременно излишната вода да се изхвърли 4рез разширителното казан4е в канализацията.Ако съм задал тъп въпрос извинете ме, и ако е възможно това от къде мога да намеря такъв термостат,благодаря предварително за отговорите ви
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
eff
- напреднал
10 мнения в "Можели вместо UPS термостат?"
saraneron
- специалист
Ако искаш да останеш на студено може ,имай в предвид ,че може да повредиш котела или камината ако я шокираш със студена вода от водопровода ,нещо като смесител трябва да има и прецизна насройка по дебит и температура на чешмяната вода ,по принцип става но трябва да се обмисли, хем да е сигурно хем да не си направиш поразии!Има и друг вариянт, буфер който се ползва само аварийно в такъв момент, гравитачно с голям цолаж вързан към камината нормално е в неработещ ражим.Като спре токът при определена температура циркулацията тръгва гравитачно брез буфера!Или топлообменник вързан от едната страна като гравитачен радиятор а другата страна на топлообменника чешмяната вода и канализацията .
ivanovbg
- майстор
Не може!
Термостата не е като ключ. Първо не е плътен и при едно налягане от чешмата постоянно ще има приток на студена вода. Второ той почва да отваря доста по рано и е отворен напълно при 80-90С примерно. Обикновено си го пише на самия него.
Има такива за соларните системи, но пък те нямат дебит и едва ли ще минава на самотек
Ако сложиш пък електронен - за него си трябва ток и ...
Поради тази причина съм си направил парното да ми работи на самотек и после съм добавил помпата.
Термостата не е като ключ. Първо не е плътен и при едно налягане от чешмата постоянно ще има приток на студена вода. Второ той почва да отваря доста по рано и е отворен напълно при 80-90С примерно. Обикновено си го пише на самия него.
Има такива за соларните системи, но пък те нямат дебит и едва ли ще минава на самотек
Ако сложиш пък електронен - за него си трябва ток и ...
Поради тази причина съм си направил парното да ми работи на самотек и после съм добавил помпата.
ivanovbg
- майстор
Аз обичам нещата да са максимално сигурни. Моето парно е на 2 етажа и затова лесно става на самотек. На един комшия му изпълних следната схема на локално етажно парно. Общо отидоха 50 метра тръби Ф20. Банята му е в полумазето на къщата и там е бойлера. Случвало се е и по 2 дена да няма ток и си е нормално топло - е без топла вода от чудото, но си е идеално топло навсякъде и не кипва дори когато чудото е на макс. Няма ЮПС който да издържи. Навсякъде гледахме да има лек наклон от разширителния съд и никога не се е налагало обезвъздушаване.
Прикачен файл
untitled.JPG (22.21 KиБ) Видяна 1706 пъти
PCL82
- майстор
Иванов, при твоята система се събират някои фактори, които допринасят системата да не завира.
Ти си осигурил гравитачна циркулация чрез горно разпределение. Там разчиташ, че водата изстива леко в тръбите под тавана и става по-тежка, в радиаторите тя изстива допълнително и циркулира.
Ако радиаторите са частично под печката циркулацията идва само от охлаждането на горните тръби.
Самата печка на дали е много мощна.
До колко циркулацията е добра с тръби ф20 и стесненията при фитингите не знам, но явно стига да пази системата.
Има ли байпас на помпата или и помпата се явява още едно съпротивление по пътя?
Бойлерът не играе, когато помпата не работи, защото е по-ниско от печката. Той обаче може да изстива през радиаторите, защото е най-ниско и циркулацията ще е между него, печката и радиаторите, когато той е по-топъл.
Ти си осигурил гравитачна циркулация чрез горно разпределение. Там разчиташ, че водата изстива леко в тръбите под тавана и става по-тежка, в радиаторите тя изстива допълнително и циркулира.
Ако радиаторите са частично под печката циркулацията идва само от охлаждането на горните тръби.
Самата печка на дали е много мощна.
До колко циркулацията е добра с тръби ф20 и стесненията при фитингите не знам, но явно стига да пази системата.
Има ли байпас на помпата или и помпата се явява още едно съпротивление по пътя?
Бойлерът не играе, когато помпата не работи, защото е по-ниско от печката. Той обаче може да изстива през радиаторите, защото е най-ниско и циркулацията ще е между него, печката и радиаторите, когато той е по-топъл.
ivanovbg
- майстор
Системата си работеше една година без помпа. даже първоначално водата влизаше в най крайния и от него в по близкия до печката, но циркулацията беше бавна се от разширителния съд излизаше доста пара. След като разклонихме още отгоре в разширителния съд температурата осезаемо падна. Може да се каже че е студена в сравнение с тръбата дето отива към радиаторите. Помпата я добавихме после заради бойлера. Няма байпас и на моята къща също не съм слагал. Печлето си е мощно щом докато гори топла вода има за къпане. Сутрин е студен бойлера, но и печката също почти е приключила. Служи малко като буфер
Важното е че му е топло и в двете стаи и в банята защото бойлера е почти ръчна изработка и му липсва половината изолация.Сам си го направи защото му протече и си вкара медна серпентина вътре. Важното е че е доволен.
Помпите и двете са Грунфос за 110-115 лева доколкото си спомням двускоростни. Не съм гледал параметри - само питах дали ще върти водата при 10 метра височина на кръга при покупката на моята. Духнах през нея и не усетих някакво съпротивление. Цедки не съм слагал за да не се запушват и да ми нарушава свободната циркулация. Моето е с антифриз , а неговата с вода защото си живеят там целогодишно. В началото на всеки сезон източвам около една кофа докато не потече бистро, прецеждам и връщам.

Помпите и двете са Грунфос за 110-115 лева доколкото си спомням двускоростни. Не съм гледал параметри - само питах дали ще върти водата при 10 метра височина на кръга при покупката на моята. Духнах през нея и не усетих някакво съпротивление. Цедки не съм слагал за да не се запушват и да ми нарушава свободната циркулация. Моето е с антифриз , а неговата с вода защото си живеят там целогодишно. В началото на всеки сезон източвам около една кофа докато не потече бистро, прецеждам и връщам.
Тема "Можели вместо UPS термостат?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература